Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LEMKEN
  • 21.09.2022. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Zasavica

Kratka tanjirača LEMKEN Rubin 12 nenadmašiva u finalnoj obradi

Ako pitate Milovana Ivankovića iz Zasavice, na svetu i tržištu ne postoji bolja tanjirača od LEMKEN Rubin 12. Ovu mašinu odlikuje savršena završna obrada, koju ne može da pruži nijedan drugi model, bilo kojeg proizvođača.

Foto: lemken.com
  • 1.158
  • 114
  • 0

Milovan Ivanković iz Zasavice obrađuje oko 200 hektara, od čega njegovih 50 hektara, dok je ostatak u zakupu, što državnom, što privatnom. Dosadašnja praksa mu je bila da pšenicu uzgaja na oko 80 hektara a kukuruz na preostaloj površini. Mada je, kaže, ove godine kururuz sejao na svega tridesetak hektara.

Osim ratarskih kultura, porodica Ivanković se bavi i stočarstvom. Na godišnjem nivou imaju oko 12.000 svinja u tri turnusa i trenutno su u izgradnji nove farme za oko 400 krmača.

Naš sagovornik zemljište obrađuje na tri lokacije - u Zasavici, Velikim Radincima i sremskom Jarku. Kratku tanjiraču LEMKEN Rubin 12 nabavio je pre godinu dana.

"Za ovu mašinu sam se odlučio iz prostog razloga jer može da ide direktno u kukuruzovinu, ne smeta joj velika trava, niti bilo šta drugo. U završnoj obradi je nenadmašiva, nijedna druga mašina ne može da pruži to što LEMKEN Rubin 12 može", objašnjava Ivanković.

Traktor klizi kao po pisti

Sa LEMKEN-om nije imao prethodnih iskustava. Koristio je mehanizaciju turskih i zapadnoevropskih proizvođača, kod kojih je, objašnjava Ivanković, bio problem sa zagušivanjem u velikoj masi.

"Mašine su se zagušivale blatom na zadnjim tanjirima. Kada prođem sa LEMKEN Rubinom 12 u setvi ili sa praznim traktorom po površini zemlje, koja je prethodno obrađena, mogu da idem punom brzinom traktora, da ne poskočim, što nije slučaj sa svim ostalim mašinama koje urade finalnu obradu, na oko izuzetno lepu, ali u praksi je drugačija situacija", objašnjava naš domaćin.

LEMKEN Rubin 12 karakteriše finalna obrada koja podrazumeva da je zemljište ravno ne samo na površini, već i ispod obrađenog tla.

"Tanjiraču vučem traktorom jačine 230 konjskih snaga. Radna brzina koju koristimo je između 10 i 12 kilometara na sat, na prosečnoj dubini od 15 centimetara. Ova mašina može da ide i do 20 centimetara u dubinu, samo joj je potrebna veća konjska snaga traktora - do 300 konja", kaže Ivanović.

Sa traktorom većih snaga, ova tanjirača može da ide i na dubinu od 20 centimetara.

Pogodna za sve tipove zemljišta. Iskustvo našeg domaćina pokazalo je da se LEMKEN Rubin 12 odlično snalazi sa svim tipovima zemljišta - od izuzetno teškog i tvrdog, do onog prve klase.

"U Jarku imamo težak tip zemljišta, prve klase, koje je glinovito i gde LEMKEN Rubin 12 fantastično pokazuje svoje sposobnosti. Perfektno istanjira zemljište uz pomoć velikih tanjira koje poseduje, ne smeta joj masa što je jako bitno, a potom i složi zemlju paker valjkom“, pojašnjava Ivanković.

Njive u Zasavici su lošijeg kvaliteta, treće klase, koje je glinovito i ima veoma malo humusa i černozema. Međutim, ni to ne smeta kratkoj tanjirački proizvođača LEMKEN, jer i tu pravi fenomenalne rezultate i daje vrhunsku završnu obradu.

"Najbolje zemljište nam je u Velikim Radincima, prve klase, izuzetno lako. Tu pokazuje maksimalno šta tanjirača može da pokaže, odnosno što mašina za obradu tla može pokazati. Ode duboko, sakrije sve žetvene ostatke, sve izgleda tako kao da nikad ništa nije ni bilo tu. Ne poznaje se niti jedna strnjika, niti peruška, koren od kukuruza, ništa" , zadovoljno kaže naš sagovornik i dodaje da kompletan posao bude završen u jednom prohodu. Sve izgleda kao da je "ispeglano" i pripremljeno za setvu.

Zemljište ispod tla kao ravna ploča

Ukoliko bude povećao obradive površine, Milovan Ivanković planira da nabavi još jednu mašinu proizvođača LEMKEN.

"Ako na konto farme krmača budemo dobili veće površine zemljišta, planiram da uzmem plug LEMKEN EurOpal 5 sa paker valjkom. To je težak plug, ali je robustan i jak. Potreban mu je veliki traktor. Bitno je podsecanje i slaganje brazde. EurOpal 5 tako podseče zemlju da deluje kao da traktor vozimo po fudbalskom terenu. Nije isto kad plug ispod površine zemljišta tako zaore da nije ravno. To se najbolje vidi kada se deo zemljišta odgrne", kaže naš sagovornik i dodaje da se i sam uverio u kvalitet obrade kratke tanjirače LEMKEN Rubin 12, služeći se upravo tim principom.

Jedna od osobina ove mašine je što ne ostavlja isprekidane brazdice, nego je zemljište ravno kao ploča.

Na četrdesetak metara od početka njive, razgrnuo je zemljište na širini od skoro tri metra, koliki je radni zahvat mašine, i dužini od oko metar.

"Tačno se vidi koliko je tanjirača ušla u zemlju, vidi se da nema onih isprekidanih brazdica, već je sve ravna ploča. Upravo je to odlika kvaliteta ove mašine", zaključuje ovaj poljoprivrednik.

Za više informacija možete se obratiti LEMKEN predstavništvu na jedan od niže navedenih kontakata: Milan Slavković +381 69 780 345.


Tagovi

Lemken rubin 12 Kratka tanjirača Milovan ivanković Zasavica LEMKEN


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

LEMKEN GmbH & Co. KG

Bulevar Jovana Dučića 2, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 69 780 345, e-mail: slavkovic@lemken.com web: http://www.lemken.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.