Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje konoplje
  • 17.01.2022. 07:30

Konoplja čisti zemlju od teških metala - zato treba biti oprezan

Ova kultura ima niz prednosti nad ostalim biljnim vrstama. Odlično uspeva u organskoj proizvodnji. Njena najbolja osobina je što usvaja teške metale iz zemljišta i akumulira ih u sebi. Ali...

Foto: Depositphoto/e_mikh
  • 443
  • 64
  • 0

Uzgajanje industrijske konoplje ima sve više poklonika u Evropi i svetu, kako zbog koristi u medicinske, prehrambene i kozmetičke svrhe, tako i zbog rastuće potražnje za građevinskim i tekstilnim materijalima koji potiču iz ekološki obnovljivih izvora. 

Pored toga, sve je više je saznanja o pozitivnom delovanju konoplje na zemljište, navodi Agrarheute

Nesvesna izloženost teškim metalima?

Ova kultura ima niz prednosti nad ostalim biljnim vrstama. Odlično uspeva u organskoj proizvodnji. Može da se seje širokoredno, na 50 do 70 cm i tada se može okopavati. Kada je sejemo u mali međuredni razmak gotovo da je ne treba braniti od korova. Ona je robusna biljka koja brzo raste i zagušuje ga.

Njena najbolja osobina je što usvaja teške metale iz zemljišta i akumulira ih u sebi. Na taj način zemlja ostaje čista. Međutim, to predstavlja problem za njenu upotrebu u industriji i medicini.

Uskoro berba industrijske konoplje - kako je gajiti u zavisnosti od namene?

Nedavna studija Univerziteta "Penn State" u SAD-u je dokazala da konoplja ima sposobnost čišćenja kontaminiranih površina i apsorbovanje teških metala. Istovremeno je to čini opasnom za upotrebu.

Stoga istraživači na osnovu dobijenih rezultata predlažu strategije kako da farmeri smanje unos takvih materija u svoje useve.

"Teški metali poput olova, žive, kadmijuma i hroma su poznati kao kancerogeni", rekao je Luis Bengelja, docent nauke o biljkama na Univerzitetu "Penn State".

"Korisnici proizvoda od konoplje mogli bi im biti nesvesno izloženi."

Istraživači predlažu razne strategije (Foto: Depositphoto/sokkete)

To je loša vest, posebno za obolele od raka koji koriste medicinsku konoplju za lečenje mučnine i bolova.

Konoplja za fitoremedijaciju

Posebna prednost konoplje što se namenski može koristiti za fitoremedijaciju, odnosno čišćenje zemljišta od teških metala. Stvorene su sorte koje mogu da usvoje njihove veće količine, u odnosu na klasične sorte.

Ispitane su dostupne informacije o upotrebi u fitoremedijaciji, unosu teških metala u biljke i medicinskim efektima, kao i poljoprivredne strategije za smanjenje njihovog unosa.

Tim je otkrio da se neke sorte koriste za ovu namenu zbog svojih jedinstvenih fizičkih svojstava: visoke stabljike, brzog rasta, velike površine korena i listova, visoke fotosintetičke aktivnosti i oslanjanja na relativno malo nutrijenata za preživljavanje. Otkriveno je da se olovo, kadmijum i hrom posebno transportuju i distribuiraju kroz stabljiku u listove i cvetove. Nakon što su apsorbovani, napuštaju biljku kroz trihome, dlačice, koje skladište CBD ulje i THC.

Kontaminacija ovim materijama može uzrokovati različite zdravstvene probleme, jer se oni retko metaboliziraju i akumuliraju se u određenim delovima ljudskog tela.

Odabirom namenskih sorti koje nisu stvorene za fitoremedijaciju, kao i uzgoj na zemljištu bez teških metala, može se smanjiti njihov sadržaj u biljkama.


Tagovi

Konoplja Teški metali Uzgajanje konoplje Studija Čisti zemlju Fitoremedijacija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.