Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Claas
  • 27.11.2013. 18:00

Kombajn Claas Jaguar 900/830

Claas Jaguar 900/830 je model kombajna snage od 260 kW do 280 kW.

  • 2.153
  • 108
  • 0

Modeli CLAAS Jaguar najprodavaniji su samohodni silažni kombajni na svijetu, što nije slučajno. CLAAS već dugi niz godina ulaže ogromna sredstva u istraživanje i razvoj silažnih kombajna i rezultat toga je da je CLAAS Jaguar postao najprodavaniji kombajn ne samo u Europi već i u Americi.

Inovacije u tehnologiji:

  1. Jaguar s opremom za sjenažu ima na prednjem dijelu Pick-Up uređaj, koji čisto i učinkovito sakuplja materijal i omogućava velike brzine kretanja. Iznad prstiju Pick-Up uređaja se nalaze valjkasti usmjerivači, koji omogućuju nesmetan ulazak materijala u uvlačno grlo.
  2. Za silažu cijele biljke kukuruza Jaguar se oprema ORBIS adapterom koji s velikim rotorima reže kukuruz neovisno o redovima i dovlači ga do uvlačnog grla. Na uvlačnom grlu se nalaze valjci koji sabijaju materijal i pripreme ga za rezanje.
  3. Claas Jaguar može se opremiti i s tzv. Stop Rock opremom tj. detektorom kamenja, koji je dobra zaštita stroja na tlima, gdje ima kamenja, ostataka betona ili cigli. Dužina reza se podešava na uvlačnim valjcima. Kod nekih modela Jaguara se dužina reza može podešavati postepeno, a kod novijih tipova bestupnjevito između 4 i 17 mm. Rotor Jaguara je širine 750 mm, promjera 630 mm i ima 1200 okretaja u minuti.
  4. Na Jaguaru su postavljeni noževi u obliku slova V, koji omogućuju kontinuiran i čist rez materijala. Noževa može biti ovisno o modelu najviše 36 komada. Jaguar je opremljen brusnim kamenom koji se iz kabine pod punom turažom može uključiti i pomoću kojeg se povremeno mogu naoštriti noževi. Nakon oštrenja noževa se kod Jaguara zazor između noževa i kontra noža automatski podešava, kako bi dobili optimalan rez materijala.
  5. Jaguar je opremljen tzv. Corn Crackerom - drobilicom zrna, koji služi za drobljenje zrna kukuruza radi bolje fermentacije. Budući da Corn Cracker u sjenaži nije potreban, on se kod Jaguara vrlo brzo i jednostavno može izvući iz kanala bez nepotrebnog gubitka vremena za montažu.
  6. Kako bi materijal dobilo dodatno ubrzanje iza rotora, u kanalu je ugrađen ubrzivač materijala koji osigurava brzo i učinkovito izbacivanje usitnjenog materijala preko istovarne cijevi u prikolicu, koja se vuče pored ili iza Jaguara. Istovarna cijev se hidraulički može zakretati i podizati, a na kraju se nalazi dodatni usmjerivač, pomoću kojeg se materijal može ubaciti točno na željeno mjesto u prikolici.

Široka primjena Jaguara:

  • CLAAS Jaguar se naravno ne koristi samo za spremanje sjenaže već se može opremiti i raznim adapterima koji omogućuju šroku primjenu. Najčešća primjena Jaguara, pored spremanje sjenaže, je silaža cijele biljke kukuruza pomoću ORBIS adaptera, koji omogućuje silažu kukuruza neovisno o redovima radnog zahvata od 4,50 m (6 redova) do 7,50 m (10 redova).
  • Jaguar se još može opremiti tzv. Direct Disc adapterom za direktnu košnju i siliranje žitarica u voštanoj zriobi - tzv. alkalaža.
  • Pomoću posebne adaptacije se na Jaguara mogu zakopčati adapteri drugih CLAAS kombajna. Tako se na Jaguara može ograditi CLAAS žitni heder za silažu žitarica i CLAAS Conspeed adapter za silažu klipa kukuruza.