Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihrana pšenice
  • 02.02.2023. 13:30

Koju pšenicu prvo prihranjujemo i kako UREU primeniti folijarno?

Prihranu pšenice, kojoj je potrebno u fazi bokorenja do porasta u stablo dati više od 60 kg azota, obavezno raditi u dva navrata.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 5.993
  • 325
  • 0

Ukoliko je agrohemijskom analizom utvrđena prirodna plodnost zemljišta, na kome se može ostvariti prinos od 3.000 kg/ha zrna pšenice, za planirani prinos od 6.000 kg/ha zrna potrebno je obezbediti vodorastvorljivih NPK hraniva i to:

N=94 kg/ha, P2O5 = 47 kg/ha i K2O = 75 kg/ha.

Ovo samo u slučaju korišćenja vodorastvorljivih mineralnih hraniva, čiji je koeficijent iskorišćavanja 95 do 97 odsto.

Kada kalijum možemo izostaviti?

U slučaju korišćenja klasičnih mineralnih NPK hraniva za pšenicu prosečan koeficijent iskorišćavanja je po "Lorch"-u: 50 - 80 odsto za azot, 25 - 30 odsto za fosfor i 55 - 70 odsto za kalijum. Tada stvarne količine NPK hraniva se proporcionalno uvećavaju. Na zemljištima vrlo dobro obezbeđenim pristupačnim kalijumom ili posle preduseva suncokreta, količine kalijumovih hraniva mogu se smanjiti ili čak potpuno izostaviti.

Prihranjivanje i ostale agrotehničke mere završiti do fenofaze porasta u stablo - vlatanje, što je u normalnim ekološkim uslovima početkom aprila meseca. Ovo obavljamo rasturačima mineralnih đubriva ili na većim kompleksima avionom. Ukoliko koristimo folijarna ili rastvor UREE (max. 20 - 25 odsto), obavezno đubrivu dodati neki od okvašivača.

Prihraniti do aprila meseca (foto: Depositphoto/stevanovicigor)

Prihranu pšenice, kojoj je potrebno u fazi bokorenja do porasta u stablo dati više od 60 kg azota, obavezno raditi u dva navrata. U prvom navratu dati obično UREU, dok 21 dan kasnije dodati KAN. To će reći, prvu prihranu obaviti krajem februara početkom marta, dok drugu 21 dan kasnije ili krajem marta.

Ukoliko je, na primer, potrebno za prihranu 81 kg azota, a zemljište je kiselo, u oba navrata dodati KAN i to po 150 kg/ha KAN-a. Jako bitno u prihrani pšenice kao useva, a to je da prvo đubrimo jače izbokorenu, odnosno pšenicu koja je u boljem stanju jer je istrošila rezerve azota u zemljištu. Kasnije đubrimo onu, koja je u relativno lošijem stanju jer još ima hraniva u zemljištu koja nije iskoristila.

Urea i folijarno

Kada je reč o folijarnoj prihrani, u našim uslovima kada poljoprivrednici žele da uštede na azotnom đubrivu, ovu meru mogu sprovesti preko lista i UREOM.

Prilikom folijarne primene veoma bitno je voditi računa o koncentarciji rastvora. Za prihranu kukuruza rastvor treba da je koncentracije tri do pet odsto, odnosno tri do pet kilograma UREE na 100 litara vode ili šest do 10 kg u 200l vode, dok pšenica i trave podnose veću koncentraciju ovog đubriva (max. 20 - 25 odsto).

Prvo rastvoriti UREU, pa je tek onda dodati u vodu (foto:Depositphotos/singkham)

UREA ima osobinu da se kristališe, pa je prilikom pripreme rastvora poželjno prvo rastvoriti u nekoj posudi, pa tek onda rastvor dodati u vodu bureta prskalice i obaviti mešanje rastvora, uz dodatak nekog okvašivača na kraju. Još bolji efekat se postiže kada se daje u koncentraciji od 10 odsto, ali se prska dva puta sa navedenom koncentracijom. Veoma je bitno da se radi o kvalitetnom đubrivu, jer u protivnom nema efekta ili dolazi do začepljenja dizni prskalice.


Tagovi

Prihrana pšenice Folijarna prihrana UREA KAN Faza bokorenja Đubrenje pšenice


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.