Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žućenje usjeva
  • 13.01.2021. 07:30

Koji su uzroci žućenja žitarica i kako oporaviti usjeve?

Razlozi žućenja pšenice i ječma su brojni, a važno je pratiti simptome od samog početka kako bi znali procijeniti o čemu je točno riječ i pravovremeno reagirali.

Foto: Martina Popić
  • 113
  • 143
  • 0

Nije rijedak slučaj da se nakon povlačenja snježnog pokrivača, obično u rano proljeće, otkriju polja ozimih usjeva prošarana većim ili manjim oazama žutila. Ove su ih godine neki uočili i ranije.

Više je uzroka žućenja žitarica, no važno je pratiti simptome od samoga početka kako bismo znali procijeniti o čemu je točno riječ i mogli pravovremeno reagirati.

Toplije jeseni, kao što je bila i ova prošla, stvorile su idealne uvjete za pojavu lisnih uši koje, osim što biljkama štete nanose sisanjem sokova, predstavljaju opasnost i kao vektori virusa, uzročnika nekih bolesti ozimih žitarica. Osim napada uši, razlog žutila može biti i ispiranje hraniva ili njihova blokada u tlu, a najčešće je riječ o dušiku. Također, uzrokom žućenja usjeva mogu biti i veće količina oborina tijekom zimskog razdoblja, ali i kiselo tlo.

Lisne uši prenose virus žute patuljavosti

Ako se polje žuti jednakom nijansom, većinom se radi o neishranjenosti usjeva ili blokadi hranjiva. Žitarice bi prvenstveno trebalo pregledavati pa tek onda ići u mjere za njihov oporavak. Stanje se može poboljšati folijarnim pripravcima kada je temperatura tla minimalno 4 do 5°C, jer na toj temperaturi korijen može normalno funkcionirati. Treba napomenuti da ratari često prave grešku jer prihranjuju NPK gnojivom u omjeru 15:15:15, a ono je namijenjeno predsjetvenoj gnojidbi.

"Moguće je da su pšenica i ječam sada žuti zbog jesenskog napada lisnih uši“, kaže nam prof. dr. sc. Emilija Raspudić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. "One su prijenosnici virusa žute patuljavosti (BYDV) koji uzrokuje žutu pjegavost ječma i može dovesti do smanjenja prinosa za više od 70%“, upozorila je. 

Simptomi napada ovog virusa, kako i sam naziv govori, se očituju u patuljastom rastu biljke i promjeni boje lista. Početni znak bolesti je žućenje listova koji kasnije poprime crvenkastu boju. Treba napomenuti da lišće mijenja boju od vrha i rubova prema središnjoj žili. Osim toga, slabi i korijenov sustav koji je stoga osjetljiv na smrzavanje.

Razlog mogu biti abiotski čimbenici, pa i herbicidi

"No, slični simptomi mogu nastati i zbog abiotskih čimbenika kao što su niske temperature, nedostatak dušika, sumpora te višak ili manjak vode“, napominje Raspudić i dodaje da su mogući uzrok i oštećenja izazvana herbicidima, pa se pažljivo mora proučiti koji je stvarni razlog žutila.

Zbog napada lisnih uši ječam zaostaje u rastu, listovi su zlatnožute boje i na njima mogu biti prisutne gljive čađavice. "Kod zaraze virusom patuljavosti u jesen mlado lišće promijeni boju i postaje deblje te stoji uspravno“, dodaje ova znanstvenica rekavši da ranija zaraza za posljedicu ima izostajanje klasanja ili su klasovi manji, a mogu čak biti i sterilni. 

Dakle, kod zaraze u ranim fazama biljke dosežu trećinu do polovinu normalne visine, klasanje je rijetko, a prinos smanjen. Međutim, kod kasnije zaraze, simptomi su blaži, a mogu se uočiti klorotične pjege na srednjim listovima, dok gornji listovi pocrvene.

Važno je praćenje pojave lisnih uši

"Kod obje kulture zaraza može biti u oazama ili kod jakog napada može biti zaražen čitav usjev. Treba spomenuti i da su kod jesenskih zaraza zabilježene najveće štete“, upozorava naša sugovornica. 

Pojavu lisnih uši na terenu treba pratiti redovitim pregledima, a prof. Raspudić napominje da je prije suzbijanja dobro znati i o kojim se točno vrstama radi, no ističe da to mogu procijeniti samo stručnjaci. "Mogu se pratiti postavljanjem žutih ploča ili posuda, vizualnim pregledom ili direktnim sakupljanjem, što se u jesen radi u listopadu i studenom", pojašnjava.

Virus prenosi 20-ak vrsta lisnih uši (Rhopalosiphum padi - sremzina lisna uš, Rhopalosiphum maidis - zelena kukuruzna lisna uš, Sitobion avene- zobena lisna uši i dr.), a domaćini su im višegodišnji travni korovi. "Kukuruz je značajan domaćin jer je on most prijenosa virusa između žetve i sjetve odnosno mladih usjeva ozimih žitarica”, tvrdi ona.

Napad lisnih uši opet se može očekivati u proljeće porastom temperatura, a tada je on obično jači i još masovniji. “Obično je to koncem travnja i početkom svibnja, u vrijeme klasanja kada daju veći broj generacija”, pojašnjava.

Kako provesti zaštitu?

Što se tiče zaštite, najbolje bi bilo da postoje tolerantne sorte, no njih na žalost nema. Mogu pomoći agrotehničke mjere kao što su kasnija jesenska sjetva ili ranija sjetva jarih usjeva u proljeće. “Kod jarih usjeva, ako je to moguće treba osigurati prostornu izolaciju od ozimih usjeva te ih sijati što dalje jedni od drugih, provesti umjerenu gnojidbu, posebno ne pretjerivati s dušikom”, kaže uz napomenu da bi obavezno trebalo suzbijati korove jer su potencijalni izvor zaraze.

Što se tiče primjene insekticida, preporučuje da se lisne uši suzbijaju u jesen kako bi se spriječio prijenos virus, a u proljeće kada se očekuje prinos veći od 6 t/ha te populacija uši prelazi kritični broj za prag odluke pri čemu treba voditi računa o fazama razvoja biljke.

"Virus kao uzročnik bolesti suzbija se tako da se uništavaju vektori virusa tj. u ovom slučaju lisne uši", rekla je prof. dr. sc. Raspudić na kraju.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Žućenje žitarica Pšenica Ječam Emilija Raspudić Lisne uši BYDV


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić