Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jari usjevi
  • 24.02.2020. 09:00

Koji je pravi "recept" proljetne sjetve jarih žitarica?

Sjetva jare pšenice obavlja se od sredine februara do sredine marta. Jari ječam se sije najranije - krajem januara i može da se sije sve do sredine marta, a jari ovas u prvoj polovini marta i on se najkasnije sije.

Foto: Pixabay/picupyourphoto
  • 6.057
  • 44
  • 0

Zbog suše su jesenas poljoprivrednici zasijali manje površina pod žitaricama. Dobar dio ratara ovaj značajan posao nije mogao da privede kraju i zbog zastarjele mehanizacije pa su odlučili da sačekaju proljeće kada će svoje njive da zasiju jarim žitaricama. Mnogi od njih su koristili svaki trenutak finog vremena za duboko oranje sa ciljem da zemljištu obezbjede veće zalihe vlage i stvore bolje uslove za sjetvu jarih žitarica.

Sjetvu jarih žitarica ratari, prema riječima Nade Lazović Đoković, savjetodavca za ratarstvo, treba da počnu polovinom februara i završe do kraja marta. Sjetva jare pšenice obavlja se od sredine februara do sredine marta. Jari ječam se sije najranije - krajem januara i može da se sije sve do sredine marta, a jari ovas u prvoj polovini marta i on se najkasnije sije.

Jaro žito najbolje prinose daje na slabokiselim zemljištima

Kod proizvodnje jarih usjeva primjenjuju se i agrotehničke mjere kao kod proizvodnje ozimih žitarica, uz neke razlike. Prinosi jarih niži su od prinosa ozimih strnina za oko 20 odsto, ali uz vrlo ranu sjetvu i intenzivnu agrotehniku, prinosi se mogu približiti vrijednostima ozimih. Jaro žito treba intenzivnije đubriti s obzirom na kraću vegetaciju. Ono je skomno po pitanju plodnosti zemljišta, ali najbolje prinose daje na plodnim, neutralnim do slabokiselim tlima.

Jare strnine su skromne po pitanju plodnosti zemljišta (Foto: Gordana Nastić)

"U praksi se jari ječam sije na zemljištima slabije plodnosti jer njegov genetski potencijal za prinos nije veliki i daje bolje rezultate na ovim zemljištima nego druga strna žita. Jare strnine treba gajiti u plodoredu, a dobri predusjevi za njih su krompir, suncokret, kukuruz kraće dužine vegetacije i mahunarke. Treba izbjegavati sjetvu nakon strnih žita, posebno ovsa, usjeva intenzivno đubrenih azotnim đubrivima i travno leguminoznih smješa. Predsjetvenu pripremu tla treba obaviti kvalitetno, kako bi nicanje bilo ujednačeno" , kaže Lazović Đoković.

Prilikom đubrenja, vodite računa o namjeni

Dodaje da prilikom đubrenja jarih usjeva, ukupnu količinu makroelemenata, fosfora i kalija treba primjeniti prilikom osnovne obrade, 50 odsto ukupnih potreba za azotom u osnovnom đubrenju, a drugu polovinu azota kroz prihranu. Formulacija mineralnog đubriva zavisi od plodnosti zemljišta. Pri đubrenju jarih žitarica potrebno je voditi računa o namjeni za koju će se koristiti. Ako je za stočnu ishranu, prihrana se može obaviti u vlatanju jer se time povećava sadržaj bjelančevina u zrnu.

Količina đubriva koja treba da se primjeni zavisi od plodnosti zemlje, predusjeva. Za postizanje visokih i stabilnih prinosa neophodno je da se obezbjedi azot u količini od 120 do 140 kilograma, fosfor od 50 do 60 kilograma i kalcij od 50 do 60 kg/ha čistih hraniva.

Sjetvena norma za ječam zavisi od sorte

Sjetvu je najbolje obaviti deklarisanim sjemenom, krupnije frakcije da bi se postigao visok prinos. Preporučena sjetvena norma za jaru pšenicu zavisi od odabrane sorte, uslova i roka sjetve, a kreće se od 550 do 650 klijavih zrna/m2 (240 - 270kg/ha).

Kako do 5.200 kg po hektaru eko ječma?

"Sjetvena norma koja se preporučuje za jari ječam zavisi od odabrane sorte, uslova i roka sjetve, a kreće se od 400 do 550 klijavih zrna/m2 (190 do 235 kg/ha). Sjetvena norma za jari ovas zavisi od odabrane sorte, uslova i roka sjetve, a kreće se od 300 do 500 klijavih zrna/m2 (120 do 180 kilograma/ha). Ukoliko je predsjetvena priprema slabijeg kvaliteta, sjetvenu normu treba povećati za oko 10 odsto od predviđene količine sjemena. Dubina sjetve zavisi od osobina zemljišta i kreće se od tri do četiri centimetra na vlažnim i teškim tlima, od četiri do šest centimetra na onim lakšim i suvim".

Jare sorte pšenice

Po njenim riječima, proces jarovizacije se odvija pri temperaturi od pet do 10 stupnjeva i ta mogućnost da se jarovizacija sprovodi pri ovim temperaturama svrstavaju jaru pšenicu u proljetni usjev. Sorte koje imaju genetsku otpornost prema niskim temperaturama i sposobnost da ovaj proces sprovedu pri povišenim temperaturama pripadaju ozimo - jarim, odnosno fakultativnom tipu.

Značaj sjetve ozime pšenice u optimalnom roku

Ovakve sorte mogu da se siju od jeseni do kraja marta na nižim terenima, a jare od februara. U brdsko - planinskim krajevima sjetva se obavlja i u aprilu. Pravilo je da je proizvodnja uspješnija ako je sjetva ranija. Pri izboru sorte treba voditi računa o roku sjetve. Za kasnu jesenju ili ranu proljetnu sjetvu preporučuje se sorta Nevesinjka, a za sve proljetne rokove sjetve sorte Nataša i Venera.

Ječam - indikator zaostalih herbicida

Jare sorte ječma, prema preporuci stručnjaka, treba sijati na zemljištima iznad pH 5,9, jer padom pH vrijednosti pada i prinos. Takođe treba paziti da nema zaostalih herbicida u tlu od prethodnih usjeva jer je poznato da je jari ječam na to vrlo osjetljiv i praktično je indikator zaostalih herbicida, a to još više dolazi do izražaja u sušnim godinama.

Ječam ima kraći svjetlosni stadij u odnosu na druge žitarice (Foto: Damir Rukovanjski)

Sjetvu jarog ječma trebalo bi obaviti krajem februara ili početkom marta. Ovo je posebno važno zbog kraćeg svjetlosnog stadija kod ječma u odnosu na druge žitarice. 

Ovas - osjetljiv na duboku sjetvu

Za rane sorte ovsa osnovnu obradu zemljišta treba obaviti u jesen. Predsjetvena priprema obavlja se tanjiračom, drljačom ili sjetvospremačem, zavisno od stanja vlažnosti zemljišta kako bi se pripremio rastresit i usitnjen površinski sloj za sjetvu.

Značaj zobi u ishrani domaćih životinja

"Jari ovas se sije na dubinu od 2 do 3 cm, osjetljiv je na preduboku sjetvu. Za sjetvu treba koristiti krupno, čisto, ujednačeno i zdravstveno ispravno sjeme. Krupnoća zrna kod njega razlikuje se ne samo unutar metlice, nego i unutar klasića. Zato je sjetva sjemena ujednačenog po krupnoći važnija nego kod drugih žitarica", navodi savjetodavac.

Zaštita od korova u toku vegetacije

Podsjeća ratare da je zaštita od korova važna mjera u tehnologiji proizvodnje i treba je obaviti na vrijeme odgovarajućim preparatima kako bi korov što manje uticao na kvalitet roda. Proizvođači moraju biti posebno obazrivi na pojavu leme - lisne pijavice koja najveće štete može da napravi u drugoj polovini maja i početkom juna. Postoje različiti pristupi u eliminisanju bolesti. Predlaže se da se planira jedno prskanje u toku vegetacije. Obično se simptomi bolesti jave kada je usjev u fazi razvoja prvog koljenca, što ne mora biti pravilo.


Tagovi

Jare žitarice Ozimo žito Strne žitariice Sjetva Predsjetvena priprema zemljišta Sjetvospremač Đubrenje


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.