Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Patogene gljive
  • 20.10.2018. 14:30

Koje se patogene vrste gljiva mogu naći na zrnu kukuruza?

Diplomirani inženjer Jelena Grbić iz PSSS Kraljevo predstavlja najčešće patogene gljive na zrnu kukuruza.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.454
  • 85
  • 0

Diplomirani inženjer Jelena Grbić iz PSSS Kraljevo predstavlja najčešće patogene gljive na zrnu kukuruza. To su: plesnivost klipa, fuzariozna trulež klipa, ružičasta plesnivost klipa, peniciliozna plesnivost klipa, aspergilozna plesnivost klipa. Jedna vrsta gljiva može sintetizovati više mikotoksina, ali od značaja su samo oni koji mogu biti rizični za ljude i životinje (zearalenoni, trihoteceni i fumonizini).  

Plesnivost klipa

Ovo oboljenje prouzrokuje preko 25 različitih vrsta gljiva, koje su poznate i kao skladišne gljive. Najrasprostranjenije su vrste roda Fusarium,
Aspergillus, Penicillium, Cladosporium i Diplodia. Većina nije specijalizovana, nego napada veći broj biljnih vrsta. Koristi različite tipove organske materije kao izvor energije, a prezimljava na biljnim ostacima.

Inficira klip u vreme cvetanja i oplodnje. Infekcija zrna se može desiti još u polju, zbog čega se preporučuju preventivne mere kao i monitoring merkantilnog kukuruza. On obuhvata vizuelne preglede na prisustvo simptoma infekcije gljivama, kao i oštećenja od insekata, prvenstveno kukutuznog plamenca,  kao i na združene infekcije i oštećenja. Oštećenja od insekata smanjuju prinos i kvalitet kukuruza, a takođe i olakšavaju infekciju fitopatogenim gljivama

Direkcija za robne rezerve kupuje do 12.072.000 kg merkantilnog kukuruza

Fuzariozna trulež klipa

Fuzariozna trulež klipa jedna je od najrasprostranjenijih bolesti kukuruza, a izazivaju je vrste F. proliferatum, F. verticillioides i F. subglutinans, koje najčešće zahvataju pojedinačna zrna ili grupe zrna raspoređenih mestimično po celom klipu. Ovaj tip plesnivosti je od posebnog značaja za kukuruz šećerac i genotipove, koji sadrže veću količinu lignina, a suvo i toplo vreme pogoduju razvoju oboljenja.

Ružičasta plesnivost klipa

Ova plesnivost se javlja u podjednakom intenzitetu na klipu kukuruza, kako u polju, tako i i u skladištima. Izaziva je vrsta F. graminearum. Tipičan simptom ove bolesti je pojava bledo ružičaste micelije najčešće na vrhu ili osnovi klipa, koja se pod povoljnim vremenskim uslovima, širi po celoj njegovoj površini. Oboljenje je često za vreme hladnog, vlažnog vremena od svilanja do berbe.

Penicilioznu plesnivost klipa

Penicilioznu plesnivost klipa izaziva više vrsta roda Penicillium. U svetu su najčešće P. oxalicum i P. chrysogenum, dok su u našoj zemlji izolovane P. cyclopium i P. viridicatum. Ove vrste se veoma lako prolagođavaju na različite uslove spoljne sredine, a simptomi mogu biti različiti - od unutrašnjeg obezbojenja ("plavo oko") klice, do potpune pokrivenosti klipa plavičasto-zelenom micelijom.

Aspergilozna plesnivost klipa

Aspergiloznu ili sivo-žutu plesnivost klipa najčešće izazivaju tri vrste roda Aspergillus - A. flavus, A. paraisiticus i A.glaucus. I vrste ovog roda su veoma dobro prilagodljive na različite uslove skladištenja Oboljenje počinje od vrha klipa, ili sledi tragove, povrede od insekata, a simptomi se uočavaju u vidu sivo-zelene puderaste micelije. Razvoju bolesti pogoduju topla i suva leta.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kukuruz Plesnivost Gljive Fuzarioza Jelena Grbić PSSS Kraljevo


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.