Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 15.03.2020. 09:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Kod predsjetvene pripreme, ne primjenjujte redukovanu obradu

Treba voditi računa da se ne zadire duboko u oranični sloj kako bi se sačuvalo dovoljno vlage za nicanje usjeva. Izuzetno je važno da u proljeće bude dovoljno vlažnosti za ujednačeno nicanje biljaka.

Foto: Luka Jović
  • 187
  • 14
  • 0

Mala količina padavina i nadprosječne temperature, koje su obilježile ovu zimu, ograničile su količinu vlage koja je tokom zimskog perioda trebala da se akumulira u tlu. Kako bi se spriječilo dodatno isparavanje rezervi vode, potrebno je sad početkom proljeća, čim to vremenski uslovi dopuste, početi sa pripremom tla za sjetvu usjeva.

Ovo je važna agrotehnička mjera u proizvodnji svih ratarskih i povrtarskih biljaka u proljećnoj sjetvi. Preporučena dubina brazde je od 30 centimetara dok se bolji efekat oranja postiže uz dodavanje NPK hraniva, čime se popravlja i kvalitet oranice, obezbjeđuje vlaga u tlu i uništavaju korovi. U posljednje vrijeme ratari sve češće primjenjuju redukovanu obradu, a što su stručnjaci ocjenili kao grešku, na poljoprivrednom savjetovanju u Bijeljini.

Redukovana obrada = Gubici u prinosima?

"Nikako se ne smije izbaciti plug iz upotrebe, ali poljoprivrednici razmišljaju u tom pravcu kako će redukovanom obradom uštediti 30 do 50 odsto goriva i približno isto toliko vremena. Na taj način žele da uštede, ali vrlo brzo se pokaže da to moraju nadoknaditi u nekoj drugoj fazi, a to se najčešće manifestuje kroz gubitke u prinosima",  rekao je Milan Kosovac iz Poljoprivredne stručne službe.

U Semberiji uskoro počinje proljećna sjetva na 32.000 hektara obradive površine. Od dobro urađene predsjetvene pripreme, zavisi dalji kvalitet sjetve i nicanje usjeva, poručuju iz PSSRS.

Zatvaranjem brazde, spriječit će se gubitak vode iz zemljišta

"Zatvaranje zimske brazde je prva operacija koja se izvodi u cilju obezbjeđenja što kvalitetnije predsjetvene pripreme, a samim tim i kvalitetne sjetve", rekao je Dragan Zarić rukovodilac PJ Bijeljini, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.


Tagovi

Predsjetvena priprema Duboka brazda Proljetna sjetva Efekat oranja Milan Kosovac Redukovna obrada Dragan Zarić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić