Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodored
  • 08.08.2020. 10:00

Kod plodoreda je poželjan uzgoj kultura različitih grupa

Zavisno od smera proizvodnje gazdinstva i potreba tržišta plodoredi mogu biti ratarski, povrtarski, krmni i kombinacija ova tri.

Foto: Sandra Špoljar (ilustracija)
  • 205
  • 13
  • 0

Plodored ima mnogo prednosti (bioloških, agrotehničkih i organizaciono-ekonomskih) nad monokulturom. U to su se naročito poslednjih godina uverili mnogi poljoprivredni proizvođači koji su uzastopno sejali pšenicu na istoj parceli pa su imali mnogo veću pojavu bolesti na pšenici i štete od njih nego oni koji su ovaj usev uzgajali u plodoredu, navodi stručnjak za ratarstvo Poljoprivredno stručne službe Kosovska Mitrovica Zoran Milosavljević.

Nestabilno tržište i velika fruktacija cena poljoprivrednih proizvoda, specijalizacija mnogih gazdinstava na proizvodnju manjeg broja useva, nabavka krupne mehanizacije i skupih linija mašina, pa i primena herbicida donekle su umanjili nekadašnji značaj plodoreda.

Koje povrće se najbolje slaže u plodoredu?

Ipak i dalje ovo ostaje vrlo korisna mera, pa ga treba praktikovati gde god je to moguće uz uvažavanje specifičnosti savremenog gazdinstva. Specijalizacija gazdinstava na manji broj kultura traži i smanjen plodored.

Kombinacija tri grupe kulture 

Zavisno od smera proizvodnje gazdinstva i potreba tržišta plodoredi mogu biti ratarski, povrtarski, krmni i kombinacija ova tri. U kombinaciji ove tri grupe kultura u plodoredu mogu se lako ostvariti dve ili tri žetve godišnje jer je veći izbor kultura sa kraćom vegetacijom. Pri tome se naročito povrće i krmno bilje kratke vegetacije koriste kao postrni ili naknadni usev, savetuje Milosavljević.

Poželjno je da u plodoredu budu zastupljene kulture iz tri najvažnije grupe; okopavine, strna žita i leguminoze i da se usevi smenjuju između tih grupa, ne u istoj grupi. Tako je dobra smena: kukuruz, pšenica, soja a ne, na primer; pšenica, ječam, ovas ili kukuruz, krompir, repa.

Stručnjaci savetuju leptirnjače u tropoljnom plodoredu

Kako smo ranije pisali, upravo uvođenjem neke leptirnjače kroz tropoljni plodored kojim prekidamo životni ciklus štetočina, bolesti i korova. Soja ili ostale leptirnjače obogaćuju zemljište azotom, povećavaju se prinosi naredne kulture nakon leptirnjača bez dodatnih ulaganja, raspoređuju se troškovi proizvodnje na celu sezonu.

Ako je u plodoredu uključena neka parcela, na primer, razorana livada, u prvoj godini bi na njoj trebalo sejati neku od okopavina koje najbolje iskorišćavaju visoku prirodnu plodnost i odmornost takvog zemljišta. Takve su krompir, kupus, dinje, lubenice i slićno, navodi stručnjak za ratarstvo.


Tagovi

Plodored Monokulture Zoran Milosavljević Ratarske kulture Značaj plodoreda Grupe kultura Leguminoze Okopavine Strna žita


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D