Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 06.04.2021. 10:00

Kiša pomerila setvu kukuruza, ali dobrodošla zbog vlage

Sada je zemlja dosta hladna i treba sačekati adekvatne uslove. Vlaga će biti zadovoljavajuća i na nivou optimalnih parametara i vrednosti, navodi agrarni analitičar Žarko Galetin.

Foto: Bigstock/Goncharuk
  • 314
  • 159
  • 0

Setvu kukuruza mnogi su planirali baš ove nedelje, ali kiša koja je pala u toku proteklog vikenda odložila je te radove, a najavljuje se nastavak. Za sada, prema rečima ratara i struke, pomeranje setve neće negativno uticati na dalji razvoj proizvodnje.

Proizvođač iz Temerina Rudolf Tot, od planiranih 120 hektara pod kukuruzom, posejao je svega deset odsto. Na njegovoj njivi i ove godine će biti hibridi od FAO grupe 300 do grupe 700. Topli dani u toku prošle nedelje išli su mu na ruku, ali padavine koje su usledile prekinule su setvu. To, smatra, neće naškoditi ni setvi ni rodu.

"Ovo ne može negativno da utiče na sazrevanje. Za sada nema opasnosti i nikada ranije nismo ni sejali pre 10. aprila, trenutno nema problema. Dalji razvoj zavisiće od vremena koje nas očekuje do kraja ovog i sledećeg meseca. Mislim da ni ne treba žuriti", navodi Tot.

Setveni sloj u idealnom stanju

Zemlju je pripremio, a kiša je, kaže, dobro došla zbog vlage. Setveni sloj je u idealnom stanju, te ovaj ratar čeka prave temperaturne uslove kako bi nastavio sejanje.

Kalkulacija troškova proizvodnje kukuruza 2020. godine

"Dobili smo oko 15 litara kiše što je dobro za stvaranje vlage, samo je temperatura ograničavajući faktor. Trebalo bi da dostigne najmanje 10 stepeni u setvenom sloju. Takva je bila prilikom sejanja prvih zrna, ali ako se kiša nastavi i hladnije vreme, moraćemo da odužimo."

Agrarni analitičar Žarko Galetin ocenjuje da ove padavine i odlaganje setve neće bitno uticati na ovogodišnju proizvodnju.

"Vremenu ne možemo stati na crtu, klima nam se inače malo poremetila. Negativnog uticaja na prinos kukuruza ne bi trebalo da bude s obzirom na to da su manje-više, u setvenoj strukturi, zastupljeni rani hibridi FAO grupe 300 i 400 sa relativno kratkim vegetacionim periodom", navodi Galetin dodajući da se vegetacija može pomeriti za nekoliko dana kod grupi 500 i 600, ali da to takođe ne bi trebalo da se odrazi loše na sam rod.

Kad setva kasni - dobri rani hibridi

Dominantnost ranih hibrida ocenjuje kao dobru, ali iskazuje bojazan da ih neće biti u dovoljnoj meri na tržištu.

"Veći je problem to što ih nema dovoljno, semenska proizvodnja hibrida u ranoj grupi zrenja je podbacila, ali verujem da će i dalje biti najzastupljeniji u setvenoj strukturi kukuruza. Oni su bolji i preporučljiviji u situacijama kada setva kasni."

Za setvu kukuruza, na tržištu - nedostatak pojedinih hibrida

Zahvaljujući prethodnim padavinama, u zemljištu ima dovoljno vlage, napominje Galetin. Ono što je potrebno u narednom periodu, ukazuje, jeste toplo vreme kako bi se zemlja ugrejala i dostigla optimalnu temperaturu za razvoj semena i nicanje.

"Temperatura u zemljištu treba da bude oko 10 stepeni pri sejanju. Sada je zemlja dosta hladna i treba sačekati adekvatne uslove. Vlaga će biti zadovoljavajuća i na nivou optimalnih parametara i vrednosti. Imaćemo nešto kasniju setvu, ali, kažem, ubeđen sam da to neće imati velike posledice po prinose", napominje Galetin.

Optimalni rok - ceo april

Da odlaganje setve neće naškoditi kukuruzu, smatraju i na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Kažu, čim se temperatura podigne iznad 10 stepeni, potrebno je samo dva do tri dana da se zemlja ugreje i bude spremna za setvu.

"Optimalni rok je ceo april, ima vremena za sve. Svakako potenciramo raniju setvu jer se time omogućava duži vegetacioni period, oplodnja i cvetanje u tom slučaju ne dolaze u julu kada je najveći nedostatak padavina, već ranijom setvom kukuruz brže ulazi u generativnu fazu i izbegava sušni period", navodi Bojan Mitrović sa pomenutog instituta.

Bolesti i korovi se mogu na vreme preduprediti

Sa korovima i bolestima Galetin ne očekuje velike probleme kao posledicu pomeranja setve i trenutnih vremenskih prilika. Napominje da je agrotehnika ključna i po tom pitanju, te da oni proizvođači koji primenjuju sve agrotehničke mere i zaštitu ne bi trebalo da imaju taj problem.

"Ko prati svoj usev na njivi, od polaganja zrna do berbe, ne bi trebalo ni sa čim da bude iznenađen. Čak i ako se desi, da u u toku vegetativnog perioda dođe do ekstremnih vremenskih situacija koje mogu da podstaknu pojavu korova i bolesti, to se može preduprediti pravovremenom zaštitom i reagovanjem", smatra Galetin.

Mitrović dodaje da su ratari 2021. u većoj meri zainteresovani za ovu žitaricu zbog činjenice da je na tržištu kukuruz u poslednjim mesecima dostigao veoma dobru cenu. Smatra da će se, zbog toga, pod kukuruzom ove godine naći više površina u odnosu na prethodnu sezonu kada je zauzimao nešto više od 900.000 hektara.


Tagovi

Setva kukuruza Setva Rudolf Tot Žarko Galetin Kiša Rok setve Bojan Mitrović Vlaga u zemljištu Zagrejano zemljište


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)