Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 27.05.2015. 09:00

Kiša pada - cene rastu?!

Proteklih nedelja kišno nevreme pogodilo je američke useve odloživši izlazak ratara na njive. Iako je setva malo odložena, čini se da američke farmere ništa ne može da omete. Setva napreduje čak i bolje od proseka. S kišom je došlo i do rasta cena, a to odgovara proizvođačima.

Foto: depositphotos.com,
  • 161
  • 10
  • 0

Proteklih nedelja kišno nevreme pogodilo je američke useve odloživši izlazak ratara na njive. Iako je setva malo odložena, čini se da američke farmere ništa ne može da omete. Setva napreduje čak i bolje od proseka. S kišom je došlo i do rasta cena, a to odgovara proizvođačima.

Unapred ugovorena cena pšenice napokon dobija na vrednosti, a stabilnost tržišta je, kako sada izgleda, u rukama meteorologa.

Setva nastavljena uprkos kiši

Uprkos naletima kišnog vremena u SAD-u, setva napreduje iznad prošlogodišnjeg koraka, ali i petogodišnjeg proseka. Nepovoljni vremenski uslovi znače da je broj dana, kada su mogli da se obave radovi na otvorenom, znatno smanjen od početka setvene sezone. U severnoj Dakoti, jednom od ključnih područja prolećne pšenice, zabeležena su samo 2,5 dana pogodna za setvu, za razliku od 3,8 dana koliko ih je bilo prošle godine.

Iako je broj radnih dana pao na nizak nivo, do 17. maja posejano je 45 % useva soje. To je više od prošlonedeljnog napretka, ali i petogodišnjeg proseka. Usevi kukuruza, takođe, napreduju u poređenju s prethodnom sedmicom, dok je setva napredovala za 85 %. Prolećna pšenica je posejana na 94 % planiranih površina, što je za 29 % više od petogodišnjeg proseka.

Cene rastu - ali kratkoročno?

U ovom trenutku, tržište je zavisno od vremenskih uslova. I dok meteorolozi najavljuju nestabilne vremenske prilike, unapred ugovorene vrednosti pšenice rastu na američkom tržištu, i to za 9,36 £/t nedeljno, te su prošle sedmice narasle na 122,36 £/t. To je rezultat prošlonedeljne kiše, kao i slabljenja dolara. Unapred ugovorene vrednosti britanske pšenice, namenjene za stočnu hranu, takođe, imaju podršku lošeg vremena. Tako da je poslednja cena na zatvaranju trgovanja na berzi iznosila 111,35 £/t, a to je bila najviša cena od 4. maja.

Ukoliko se vremenski uslovi promene, to će doneti buru na tržištu. Važno je da se zapamti da bilo koji uticaj vremenskih prilika na tržište ostaje kratkoročan, osim u slučaju da su žitarice teško pogođene nekom neprilikom.

Pojašnjenje prikazanih veličina:
* 1 Kt = 1.000 t
**1 Mt = 1.000.000 t
*** 1 Mha = 1.000.000 ha

Foto: depositphotos.com, @budabar


Tagovi

Tržište Setva Stočna hrana Kiša Cene SAD Kanada Vremenski uslovi Kišno vreme Prolećna pšenica Slabljenje dolara Stabilnost tržišta


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D