Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlaga u zemljištu
  • 22.09.2021. 14:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Kiša je uvek dobrodošla, ali ove godine prinosi ispod prosečnih

Dugo toplo leto, skoro bez padavina, nepovoljno se odrzilo na prinose kukuruza, soje i suncokreta.

Foto: Depositphotos/oocoskun
  • 1.927
  • 322
  • 0

Ratarska i povrtarska proizvodnja usko je vezana sa dovoljnim količinom vlage u zemljištu. Nakon sušnog perioda, krajem avgusta palo je oko 20 litara kiše, a poljoprivrednici smatraju da je bilo i 100 litara, ne bi bilo previše. Kako kažu stručnjaci, kiša je uvek dobrodošla, koliko god da je ima.

"Koliko god kiše da padne, za ratarske kulture je dobro. Kiša koja je padala u avgustu je stigla kasno za jare useve i tu pre svega mislim na kukuruz, soju i suncokret. Ipak, bitno je da ima padavina kako bi se popravio taj deficit vlage koji je prisutan ne samo u površinskom sloju, već i do nekih 50 centimetara dubine, gde se nalazi korenov sistem biljaka", kaže stručni saradnik za ratarstvo Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo Svetlana Jerinić.

Doveden u pitanje kvalitet silaže

Godine 2017., 2020. i 2021. bile su tople, što je doprinelo da prinosi ratarskih kultura budu nešto ispod prosečnih vrednosti

"Ako napravimo poređenje sa prošlom godinom, uočava se da je u julu 2020. godine palo oko 170 litara po metru kvadratnom, dok je ove godine to bilo tek nešto više od 20 litara. Najviše je ovaj nedostatak vlage uticao na kukuruz, jer je došlo do prekida tog kapilarnog sloja koji snabdeva biljku vlagom. Mi smo savetovali poljoprivrednike, da gde god su uočili da biljka ne može dati dobro zrno, taj kukuruz iskoriste za pravljenje silaže."

Upitan kvalitet silaže (foto: J. Gajić Đokić)

Stručnjaci nisu sigurni kakav će kvalitet silaže poljoprivrednici imati, jer je biljka uglavnom bila suva, a zrno nije dostiglo punu zrelost.  

"Silaža je pravljena u mlečnoj fazi zrna kada nedostaju ugljeni hidrati koji treba da fermentišu i da se stvori mlečna kiselina koja deluje kao konzervans. Savet je bio da se doda kukuruzne prekrupe, što većina nije mogla da uradi zbog cene", kaže Jerinićeva. 

Zbog nedostatka padavina, kukuruz je ubrzano sazreo, pa je zrno ostalo sitno i sa malom količinom hranljivih materija.

Da li je navodnjavanje rešenje?

Kada se posmatra količina padavina iz godine u godinu, ona ne odstupa mnogo, ali je veliki problem neravnomerno raspoređena količina po mesecima. 

"Prošle godine su je bio idealan raspored padavina. Kako je to u našem narodu poznato, biljkama je najpotrebnija đurđevdanska, petrovdanska i kiša koja pada oko praznika Preobraženje. Ove godine, kukuruzu su nedostajale padavine u vreme metličenja, cvetanja, oplodnje i nalivanja zrna. Zbog toga savetujemo poljoprivrdnicima da seju različite sorte, one koje imaju različit period zrenja, kako bi osigurali bar jedan deo prinosa." 

Navodnjava kukuruz i nada se prinosu od 12 do 14 tona po hektaru

Veoma mali broj poljoprivrednika u valjevskom kraju navodnjava parcele sa ratarskim kulturama. Uvreženo je mišljenje da su strnim žitima dovoljne atmosferske padavine za rast i razvoj.

"Naši poljoprivrednici u velikom procentu ne navodnjavaju ratarske useve pre svega zbog udaljenosti parcela, usitnjenosti poseda. Oni kojima su parcele bile blizu vodotokova, navodnjavali su parcele baš u periodima kada je nedostajalo vlage, pa su na taj način, koliko, toliko, dobili bolje prinose", kaže naša sagovornica.

Za ozime useve najbitnija je vlaga u predsetvenom periodu

Prisustvo vode neophodno je u svim fazama razvoja biljke, a u suprotnom može doći do usporavanja rasta biljke od koga zavisi ukupna masa i prinos.

"Presudan značaj za dobar prinos ozime pšenice ima količina vlage koja se nakupi u predsetvenom periodu, u septembru i oktobru, a klijanje zrna prestaje ako je vlaga manja od 30 odsto. Nije dobro ni kada su u istom periodu velike količine padavina, jer se onda mora odložiti setva jer ih ozima pšenica ne može iskoristiti na pravi način."


Tagovi

Prinosi kukuruza Prinos suncokreta Svetlana Jerinić Padavine Vlaga u zemljištu Silaža Navodnjavanje


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine očekuje se da se veliki broj poljoprivrednika opredeli za soju. Stručnjak sa NS Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Vuk Đorđević ističe da je bio najtopliji februar od kako se vrše merenja, što je značajan faktor za sva predviđa... Više [+]