Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje kinoe
  • 14.04.2019. 08:30

Kinoa - majka svih žitarica čisti organizam od otrova

Kinoa je pseudo žitarica koja potiče sa područja Anda. Izuzetnih je nutritivnih vrijednosti, preporučuje se u ishrani dijabetičara, kod problema sa celijakijom i alergijama. Od nje se pripremaju salate, supe, čorbe, variva i deserti.

Foto: Depositphotos/sarahdoow
  • 5.559
  • 101
  • 0

Kinoa (Chenopodium quinoa) je pseudo žitarica sa prostora Anda. Indijanci su kinou nazivali "majkom svih žitarica" ili  "zlatno zrno". Sa pravom nosi ove nazive, jer se njeno sjeme odlikuje izuzetni nutritivnim sastavom. Sjeme kinoe je bogato vitaminima, biljnim vlaknima, proteinima, mineralim poput kalcijuma, fosfora, željeza, mangana i drugih minerala.

Odlično je kao prehrambena namirnica, posebno za pripremu zdravih obroka. Koristi se za pripremu bezglutenskih  jela. Odlično je za ishranu vegetarijanaca, dijabetičara, ljudi koji imaju problema sa alergijama, sportiste, ljude koji se oporavljaju od stresa, bolesti ili operacija. Ishrana kinoom čisti organizam od otrova, jača probavne organe, normalizuje krvni pritisak i smanjuje holesterol. Koristi se za pripremu supa, čorbi, variva, slatkiša, salata, kao prilog, a može da se koristi kao zamjena za rižu.

Biljka skromnih zahtjeva

Jednogodišnja je biljka iz porodice trava čija stabljika dostiže visinu do 2m kada je uzgajamo u našim baštama. Srodnik je špinata, cikle i blitve. Korijen je veoma dobro razvijen i prodire duboko u tlo što omogućuje biljci da crpi vodu i hraniva iz dubljih slojeva zemljišta i dobro uspjeva u sušnim godinama. Mlade listove možemo koristiti za pripremu salata. Tokom vegetacije listovi mijenjaju boju od žute do ljubičaste. Vegetativni period traje do 130 dana u zavisnosti od uslova uzgajanja i sorte kinoe. Cvjetovi su sitni, mali, sakupljeni u cvasti, a prema boji cvjetovi mogu biti bijeli, žuti, ljubičasti, crveni ili zeleni.

Kinoa je samooplodna vrsta, ali uzgajanjem više sorti i njihovim međusobnim oprašivanjem povećava se prinos i do 20%. Sjeme kinoe je veoma sitno  i može biti različito obojeno. Najčešće se koiriste bijela, crvena i crna kinoa, a prema boji sjemena kinoe možemo odabrati kinou za svoju upotrebu. Bijela kinoa se najčešće može pronaći kada ju kupujete. Po okusu je slična crvenoj kinoi samo što crvena zadržava svoju lijepu boju i zbog toga se često koristi za pripremu raznih salata. Crna kinoa je malo slađa u odnosu na bijelu i crvenu kinou i često se koristi za pripremu slatkiša.

Bijela kinoa se najčešće može pronaći kada ju kupujete (Foto: Pixabay/Rose224)

Želite zasijati kinou u bašti?

Za sjetvu su potrebne male količine, jer je sjeme veoma sitno. Sa 1g sjemena možemo posijati 15m dug red. Ukoliko kupite sjeme kinoe u prodavnici zdrave hrane treba znati da će klijavost biti manja, jer se sjeme kinoe namjenjeno prodaji ljušiti. Na taj način se oštećuju klice i umanjuje klijavost sjemena.

Najbolje uspjeva na područjima koja odlikuju nešto hladnije noći, a ne podnosi visoke dnevne temperature. Sjetva se obavlja od sredine aprila do sredine maja. U optimalnim uslovima kinoa niče od 4 do 10 dana. Međutim, kada se sjeme kvinoje zasadi u području gde su noćne temperature znatno iznad toga, kinoa ne može da klija i prije. Da bi bili sigurni da će sjeme klijati i nići najbolje je da ga prije sjetve ostavimo u frižideru tokom tri dana. 

Vlažnost zemljišta će pospješiti klijanje i nicanje. Ukoliko je zemljište suvo, nicanje može izostati. Sjeme je sitno i sije se na dubinu od 0,5 do 1,5cm. Međuredni prostor je 40 do 60cm. U redu je sjetva nešto gušća, na 5 do 7cm. Kasnije se biljke prorjeđuju tako da je konačni razmak u redu od 20 do 40cm. Mlade biljke rastu veoma sporo i zbog toga treba uklanjati korove ili malčirati tlo oko biljaka.Tek kada dostignu visinu od 30cm počinju da rastu brže.

Štetočine koje napadaju kinou

Veoma često biljke kinoe napadaju biljne uši i ostale štetočine koje oštećuju list. Napad ovih štetočina naročito je opasan za mlade bilje. Ptice izbjegavaju sjeme kinoe zbog sadržaja saponina.

Prirodnim metodama protiv biljnih uši

Žetva kinoe se obavlja po suvom vremenu kada je lišće dobilo žutu boju i većinom opalo. Ukoliko zbog hladnog i vlažnog vremena sjeme kinoe nije zrelo metlice se režu i zatim suše, jer sjeme može da proklija u vlažnim metlicama.

Prije upotrebe sjeme kinoe se treba dobro oprati zbog sadržaja saponina koji jelima daje gorak okus. Najbolje je sjemenke dobro izaprati u vodi nekoliko puta, dok se ne prestane stvarati pjena.

Sjeme kinoe se najbolje čuva u hermetičku zatvorenim posudama u frižideru ili zamrzivaču. Za pripremu obroka nisu potrebne velike količine i pored toga što je sjeme sitno. Razlog tome je što se sjeme kinoe prilikom kuhanja uveća poput sjemena žitarica ili riže. Kinoa se kuha u odnosu kinoa i voda 1:2. Od jedne kašike sjemena kinoe kuhanjem dobijemo 3 kašike kuhane kinoe. Ne treba je prekuhati, jer tada postaje bljutava i nejestiva. Prilikom kuhanja sjeme kinoe se prelije hladnom vodom i lagano kuha 10 do 15minuta.

Foto: Pixabay.com/torricojc


Tagovi

Uzgajanje kinoe Pseudo žitarica Sjetva Žetva Priprema


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.