Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kinoe
  • 21.04.2019. 09:00

Kinoa - biljka koja čisti organizam od otrova

Kinoa je tzv pseudo žitarica koja potiče sa područja Anda. Izuzetnih je nutritivnih vrednosti, preporučuje se u ishrani dijabetičara, kod problema sa celijakijom i alergijama. Od nje se pripremaju salate, supe, čorbe, variva i deserti.

Foto: Depositphotos/sarahdoow
  • 5.607
  • 96
  • 0

Kinoa (Chenopodium quinoa) je tzv. pseudo žitarica sa prostora Anda. Indijanci su kinou nazivali "majkom svih žitarica" ili  "zlatno zrno". Sa pravom nosi ove nazive jer se njeno seme odlikuje izuzetni nutritivnim sastavom. Seme kinoe bogato je vitaminima, biljnim vlaknima, proteinima, mineralima poput kalcijuma, fosfora, gvožđa, mangana i drugih minerala.

Odlična je kao prehrambena namirnica, posebno za pripremu zdravih obroka. Koristi se za pripremu bezglutenskih  jela. Dobra je za ishranu vegetarijanaca, dijabetičara, ljudi koji imaju problema sa alergijama, sportista, ljudi koji se oporavljaju od stresa, bolesti ili operacija. Ishrana kinoom čisti organizam od otrova, jača probavne organe, normalizuje krvni pritisak i smanjuje holesterol. Koristi se za pripremu supa, čorbi, variva, slatkiša, salata, kao prilog, a može da se koristi kao zamena za pirinač.

Trava skromnih zahteva

Jednogodišnja je biljka iz porodice trava čija stabljika dostiže visinu do dva metra kada je uzgajamo u našim baštama. Pripada istoj familiji kao i spanać, cvekla i blitva. Koren je veoma dobro razvijen i prodire duboko u zemljište što omogućuje biljci da crpi vodu i hraniva iz dubljih slojeva tla i dobro uspeva u sušnim godinama. Mlade listove možemo koristiti za pripremu salata. Tokom vegetacije listovi menjaju boju od žute do ljubičaste. Vegetativni period traje do 130 dana u zavisnosti od uslova uzgajanja i sorte kinoe. Cvetovi su sitni, mali, sakupljeni u cvasti, a prema boji cvetovi mogu biti beli, žuti, ljubičasti, crveni ili zeleni.

Kinoa je samooplodna vrsta, ali uzgajanjem više sorti i njihovim međusobnim oprašivanjem, povećava se prinos i do 20%. Seme kinoe veoma je sitno  i može biti različito obojeno. Najčešće se koriste bela, crvena i crna kinoa, a prema boji semena kinoe, možemo odabrati onu odgovarajuću za svoje potrebe. Bela kinoa najčešća je vrsta koja se može pronaći kada je kupujemo. Po ukusu je slična crvenoj kinoi samo što crvena zadržava svoju lepu boju i zbog toga se često koristi za pripremu raznih salata. Crna kinoa malo je slađa u odnosu na belu i crvenu i često se koristi za pripremu slatkiša.

Šta treba znati pri planiranju plodoreda

Želite li zasejati kinou u bašti?

Za setvu su potrebne male količine jer je seme veoma sitno. Sa jednim gramom semena, možemo posejati 15m dug red. Ukoliko kupite seme kinoe u prodavnici zdrave hrane, treba znati da će klijavost biti manja jer se seme kinoe namenjeno prodaji, ljušiti. Na taj način oštećuju se klice i umanjuje klijavost semena.

Najbolje uspeva na područjima koja karakterišu nešto hladnije noći, a ne podnosi visoke dnevne temperature. Setva se obavlja od sredine aprila do sredine maja. U optimalnim uslovima kinoa niče od 4 do 10 dana. Međutim, kada se seme kinoe zasadi na području gde su noćne temperature znatno iznad toga, ona može da klija i pre. Da bi bili sigurni da će seme klijati i nići, najbolje je da ga pre setve ostavimo u frižideru tokom tri dana. 

Vlažnost zemljišta će pospešiti klijanje i nicanje. Ukoliko je tlo suvo, nicanje može izostati. Seme je sitno i seje se na dubinu od 0,5 do 1,5cm. Međuredni razmak je 40 do 60cm. U redu je setva nešto gušća, na 5 do 7cm. Kasnije se biljke proređuju tako da je konačni razmak u redu od 20 do 40cm. Mlade biljke rastu veoma sporo i zbog toga treba uklanjati korove ili malčirati zemljište oko biljaka. Tek kada dostignu visinu od 30cm, počinju da rastu brže.

Štetočine koje napadaju kinou

Veoma često biljke kinoe napadaju biljne vaši i ostale štetočine koje oštećuju list. Napad ovih štetočina naročito je opasan za mlade biljke. Ptice izbegavaju seme kinoe zbog sadržaja saponina.

Prirodnim metodama protiv biljnih vaši

Žetva kinoe obavlja se po suvom vremenu kada je lišće dobilo žutu boju i većinom opalo. Ukoliko zbog hladnog i vlažnog vremena seme kinoe nije zrelo, metlice se seku i zatim suše jer seme može da proklija u vlažnim metlicama.

Pre upotrebe, seme kinoe treba se dobro oprati zbog sadržaja saponina koji jelima daje gorak ukus. Najbolje je semenke dobro oprati u vodi nekoliko puta dok se ne prestane stvarati pena.

Seme kinoe najbolje se čuva u hermetički zatvorenim posudama u frižideru ili zamrzivaču. Za pripremu obroka nisu potrebne velike količine i pored toga što je seme sitno. Razlog tome je što se seme kinoe prilikom kuvanja uveća poput semena žitarica ili pirinča. Odnos kinoe i vode, prilikom kuvanja iznosi 1:2. Od jedne kašike semena ove biljke, kuvanjem će se dobiti tri kašike kuvane kinoe. Ne treba je prekuvati jer tada postaje bljutava i nije jestiva. Prilikom kuvanja, seme kinoe prelije se hladnom vodom i lagano kuva 10 do 15minuta.


Tagovi

Uzgajanje kinoe Pseudo žitarica Setva Žetva Priprema


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer