Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 20.05.2018. 18:00

Kina postala vodeći kupac na svjetskom tržištu ječma

Kina će postati vodeći uvoznik ječma na svjetskom tržištu i na drugu poziciju potisnuti dosadašnjeg lidera Saudijsku Arabiju. Proizvodnja ruskog biljnog ulja je i dalje na rekordnom nivou. Izvoz uljane repice iz Ukrajine je na minimumu, dok su cijene bugarskog suncokreta nastavile rasti.

Foto: Bigstockphoto/luamduan
  • 671
  • 35
  • 0

Zbog novonastalih prilika na tržištu, Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (USDA) moralo je revidirati prvobitne procjene u vezi sa izvozom ječma na svjetskom tržištu u sezoni 2017/18. Kako prenosi UkrAgroConsult, izvozne prognoze za ječam su, tokom maja, povećane za 600.000 - na 28 miliona tona, što je za 7% više od petogodišnjeg prosjeka. Revizija ja ubrzana najviše zbog jače uvozne potražnje iz Kine, Irana i Turske. 

Kina potisnula Saudijsku Arabiju na drugu poziciju

Stručnjaci upućeni u situaciju na tržištu napominju da je Kina tokom izvještajnog perioda od glavnih svjetskih izvoznika (ponajviše od Rusije)  kupila 17% više ječma nego u istom periodu lane. USDA je procijenila da će postojeći kineski uvoz ječma, tokom maja, biti uvećan za dodatnih milion tona i iznositi na 9,5 miliona tona, čime će Kina postati vodeći uvoznik ječma na svjetskom tržištu i na drugu poziciju potisnuti dosadašnjeg lidera Saudijsku Arabiju, čiji uvoz te žitarice iznosi 8 miliona tona.

Proizvodnja ruskog biljnog ulja i dalje na rekordnom nivou

Proizvodnja ruskog biljnog ulja je u sezoni 2017/18 povećana za dodatnih 3,8%, dostigavši tako novi rekordni nivo za taj period. Ruske uljare su od septembra do marta u tekućoj sezoni proizvele 3,67 miliona tona ulja biljnog porijekla, naspram 3,54 miliona tona u istom periodu prošle sezone. Samo u martu, Rusija je proizvela 501.000 tona biljnog ulja, a dobit je uglavnom ostvarena proširenjem proizvodnje suncokretovog ulja, čija je količina u promatranom periodu dostigla iznos od 2,98 miliona tona ili 3% više u odnosu na 2017. godinu.

Ukrajina: Izvoz uljane repice na četvorogodišnjem minimumu

U Ukrajini je u prvih devet mjeseci tekuće sezone zabilježeno povećanje proizvodnje uljane repice od 23% u odnosu na sezonu 2016/17. Kako prenosi UkrAgroConsult, ukrajinske uljare su u periodu od jula 2017. do marta 2018. godine proizvele 81,2 hiljada tona, dok je u istom periodu prošle sezone ta proizvodnja iznosila 65,8 hiljada tona. Treba reći i to da je u Ukrajini, u prvih pet mjeseci ove sezone dramatično opala proizvodnja rafinisanog ulja i to na najviše 1.000 tona mjesečno. Proizvodnja repičinog ulja je tokom marta pala na 0,23 hiljade tona, što je za 71% manje u odnosu na februar 2018. godine i 84% manje u odnosu na mart 2017. kada je proizvedeno 1,47 miliona tona ulja od uljane repice.

EU i dalje glavni uvoznik repičinog ulja iz Ukrajine

Ukrajina je na strana tržišta između jula i marta sezone 2017/18 isporučila ukupno 60,4 hiljada tona repičinog ulja što je najmanja izvezena količina u posljednje četiri sezone i gotovo za 11% manja nego u istom periodu lane, kada je izvezeno 67,8 hiljada tona ulja. Kao i ranije, glavno tržište za ukrajinsko ulje za uljane repice su države članice Evropske unije, koje apsorbiraju preko 86% ukupnih pošiljki, uz napomenu da se njihov broj smanjio tokom ove sezone.

Cijene suncokreta u Bugarskog nastavile rasti

Cijene bugarskog suncokreta na domaćem tržištu su prošle sedmice nastavile rast.  Najveći razlog za to je nedostatak robe u drugoj polovini sezone. Uprkos tome, što na nižim nivoima cijene fluktuiraju, one izgledaju mnogo stabilnije nego u istom periodu prošle godine u iznose oko 346 dolara po toni.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a potom u... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Suncokret

Suncokret

Sinonim: - | Engleski naziv: Sunflower | Latinski naziv: Helianthus annuus L.

Suncokret potječe iz Amerike (Meksiko, Peru). Najprije je uzgajan kao ukrasna biljka, sjeme je korišteno za prehranu ptica, a ljudi su jeli jezgru iz sjemena. 1840. godine je prvi... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žitarice Tržište Uljana repica Ječam Rusija Ukrajina Turska Kina Bugarska Suncokret


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.