Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO usevi
  • 03.01.2022. 07:30

Kina odobrava uzgajanje GMO kukuruza?

Kina je naveći svetski uvoznik kukuruza, a taj problem nastoji da reši odobrenjem uzgajanja GMO sorti.

Foto: Depositphoto/kyrychuk_v.mail.ru
  • 200
  • 36
  • 0

U nastojanju da reši problem snabdevanja kukuruzom, Kina je rešenje pronašla u potezu izdavanja odobrenja za uzgoj GMO sorti. Najveći svetski uvoznik ove žitarice želi na taj način da prevaziđe problem njenog nedostatka što će vrlo lako dovesti do komercijalne proizvodnje. 

Ministarstvo poljoprivrede traži mišljenje o sigurnosnom odobrenju tri soja GMO kukuruza od Kineskog univerziteta poljoprivrede i tamošnjih kompanija koje ga mogu proizvesti, navodi Bloomberg. Takođe, žele da odobre sedam novih sojeva GMO pamuka. Već su u novembru predložili reviziju regulatornih pravila o semenu kako bi utrli put za odobrenje ove vrste useva, prvi put do sada. 

Od čega strahuje Kina i u šta će ulagati 2022.?

Najveći svetski proizvođači GMO kukuruza i soje su SAD, Brazil i Argentina. Njihova upotreba i uzgajanje su ograničeni u velikom broju zemalja zbog zabrinutosti kako deluju na zdravlje i prirodnu okolinu.

Za sada Kina dozvoljava uvoz ovakvih useva za preradu i stočnu hranu, ali ne i semena za setvu. Ova vest dolazi u trenutku kada ta zemlja prikuplja globalne zalihe žitarica kako bi nahranila rastuću populaciju svinja koja se oporavlja nakon afričke kuge svinja. Nove bi sorte trebalo da budu opornije na široki spektar insekata.

Uvoz te žitarice skočio je na rekordan nivo, što je izazvalo globalni rast cena jer su ulagači takođe bili zabrinuti za ponudu. 


Tagovi

Kina GMO Uzgoj kukuruza GMO sorte Zalihe hrane


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.