Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ADAMA
  • 27.04.2022. 13:30

Kako zaštititi kukuruz od jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova?

Coltrane® je selektivni sistemični herbicid namenjen za suzbijanje jednogodišnjih višegodišnjih širokolisnih korova u usevu kukuruza.

Foto: ADAMA Media Library
  • 759
  • 244
  • 0

Gajenje kukuruza se ne može zamisliti bez pravovremenog i efikasnog suzbijanja korova koji svojim prisustvom u usevu kukuruza mogu dovesti do značajnog smanjenja prinosa. Borba protiv korova hemijskim sredstvima je vrlo kompleksna sa različitim pristupom od parcele do parcele. Zbog toga se u praksi najčešće koristi kombinacija nekoliko preparata na bazi različitih aktivnih materija koje zajednički imaju širok spektar delovanja. 

Coltrane® je selektivni sistemični herbicid namenjen za suzbijanje jednogodišnjih višegodišnjih širokolisnih korova u usevu kukuruza. 

"To je nov preparat na našem tržištu, ali su u njemu prisutne dve veoma efikasne aktivne materije za suzbijanje korova u kukuruzu. To su mezotrion i dikamba“, navodi Milan Radović predstavnik ADAME za Srem i Mačvu.

Primena od drugog do devetog lista

Mezotrion rešava problem sa jednogodišnjim širokolisnim korovima, dok kombinacija mezotriona i dikambe dovodi do savršenog rešavanja višegodišnjih najtvrdokornijih širokolisnih korova u kukuruzu. Sinergijom ove dve aktivne materije imamo rešenje za sve širokolisne korove na parcelama. 

Vreme primene preparata Coltrane® je od drugog pa čak do devetog lista kukuruza. 

"Nema više potrebe da proizvođači gledaju da li je to peti ili šesti list, da li se prvi osušio ili nije, da li se broji ili ne broji, dakle imaju prostor da zaštitu urade do devetog lista kukuruza“, naglašava Radović.

Doza primene preparata je 2 l/ha. Coltrane uspešno suzbija sve ekonomski značajne korove pepeljugu, tatulu, palamidu, gorušicu, razne vrste paprika, samonikli suncokret, ambroziju, čičak. Može da se koristi i dvokratno, u prvom tretmanu do četvrtog - petog lista koristiti 1,2 l/ha, a kasnije još 0,8 l/ha. Na taj način ćemo suzbiti širokolisne korove na vreme. 

"Ukoliko imate parcelu koja je niz godina rađena sa jednim preparatom postoji mogućnost da se pojavio jedan korov koji je dominantan, da preparat koji ste koristili nema efekta više na taj korov, Coltrane je rešenje i u tom slučaju“ ističe Radović.

Aktivna materija dikamba ima brzo delovanje daje odmah efekat, sa druge strane mezotrion deluje i folijarno i zemljišno. 

Za kompletno rešenje korova u kukuruzu Coltrane se može mešati sa preparatima na bazi nikosulforona odnosno sa Nicoganom i ostalim preparatima za suzbijanje divljeg sirka u kukuruzu.
Coltrane veoma uspešno deluje i na parcelama na kojima je rađen preparat koji nije imao efekta na korove, kasnije su se pojavili novi korovi, a najveći problem bila je pepeljuga veličine 20cm. 

Žikica Milovanović iz firme ZZ Agronom Prhovo kaže: "Tu je korišćen jedan preparat i bilo je propusta, pojavila se pepeljuga koja nije uništena, tražili smo rešenje za nju. U saradnji sa kompanijom ADAMA i njihovom stručnom službom došli smo do preparata Coltrane sa kojim smo radili zaštitu i efekti se vide.“ 

Čak i kada vremenske prilike ne dozvoljavaju ulazak u parcelu do sedmnog lista Coltrane® za 24 sata oslobađa kukuruz od prisustva korova, trava klone, a 7-10 dana kasnije ona će se osušiti u potpunosti. 

"Ovo je izuzetno važno jer ćemo sačuvati dodatnu vlagu u parceli, sačuvaćemo hranjive materije koje su namenjene za kukuruz, a ne za korovske biljke“, navodi Savo Jovanović, regionalni predstavnik za južni Banat. 

Više o zaštiti kukuruza pogledajte u videu:

Za dodatne savete u primeni i raspoloživost proizvoda u vašoj poljoprivrednoj apoteci obratite se ADAMA stručnom timu na jedan od dole navedenih kontakata!


Tagovi

ADAMA Milan Radović Zaštita kukuruza Žikica Milovanović


Autor

Savo Jovanovic

Više [+]

Savo Jovanovic dipl. ing. fitomedicine, zaposlen u kompaniji ADAMA kao regionalni predstavnik za južni Banat.


Partner

ADAMA SRB d.o.o

Bulevar Mihajla Pupina 6, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381117858500, e-mail: office.serbia@adama.com web: https://www.adama.com/srbija/sb/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!