Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 02.04.2017. 09:00

Riješite se korova, vrijeme je za Alister grande

Obilaskom polja pšenice Bayer stručnjaci uočili su vrlo šaroliku situaciju vezanu uz stadij razvoja korova te stupanj zakorovljenosti.

  • 3.415
  • 147
  • 0

Obilaskom polja pšenice Bayer stručnjaci uočili su vrlo šaroliku situaciju vezanu uz stadij razvoja korova te stupanj zakorovljenosti. Zbog različitih rokova sjetve u jesen, imamo pšenice u stadiju 2-3 lista (kasnija sjetva - 11. mjesec) pa do stadija busanja (optimalna sjetva polovica desetog mjeseca).

Sjetva u kasnijim rokovima pokazala se ove sezone za razliku od prethodnih godina lošijim izborom jer zbog vremenskih prilika u jesen i duge zime, usjevi su još vrlo mali i zaostaju za onima sijanim u optimalnim rokovima.

Jednaka situacija je i vezano uz stupanj zakorovljenosti. Imamo usjeve pšenice gdje je već dosta korova niknulo i nalaze se u različitim stadijima razvoja i usjeva gdje korova još nema. U takvim uvjetima izbor herbicida Alister® grande je pun pogodak.

Stanje pšenice sijane u kasnijm rokovima sjetve

Zašto je Alister® grande izvrstan izbor?

Alister® grande je moderni herbicid za suzbijanje najvažnijih jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova na ozimoj pšenici i pšenoraži. Odlično suzbija: samoniklu uljanu repicu (Brassica napus), običnu rusomaču (Capsella bursa pastoris), bijelu lobodu (Chenopodium album), broćiku (Galium aparine), mrtvu koprivu (Lamium sp.), kamilice (Matricaria sp.), mišjakinju (Stellaria media), čestoslavice (Veronica sp.), poljsku ljubicu (Viola arvensis) te najvažnije uskolisne korove običnu slakoperku (Aperaspica-venti), mišji repak (Alopecurus myosuroides), ljuljeve (Lolium spp.) i drugo.

Optimalno vrijeme primjene Alister grande pripravka

Sadrži tri aktivne tvari koje se izvrsno nadopunjuju te omogućuju njegovo djelovanje putem lista na iznikle korove, ali i djelovanje preko tla na korove koji još nisu nikli ili su u nicanju.

Primijeniti najkasnije do kraja busanja

Alister® grande omogućuje dugotrajno djelovanje tako da se jednim tretmanom/prohodom rješavate svih najvažnijih korova u vašem usjevu. Praktična doza i formulacija pruža maksimalnu učinkovitost i jednostavnost primjene. Alister® grande primijeniti u dozi od 0,8 lit/ha najkasnije do kraja busanja (BBCH 29) pšenice.

Stanje pšenice 10.03.2017. sijane u optimalnim rokovima sjetve

24 sata nakon tretiranja, poželjno je da se temperatura ne spusti ispod 0 °C. Suša i niske temperature (2-5 °C) usporavaju djelovanje, ali ne smanjuju učinkovitost herbicida. Alister® grande se u potpunosti usvaja u biljku u roku od četiri sata. Kiša koja padne četiri sata nakon aplikacije pripravka neće utjecati na njegovu učinkovitost. U trenutku prskanja lišće ne smije biti mokro. Dodavanje okvašivača se ne preporučuje jer je Alister® grande već u OD formulaciji.

Obratite pažnju i na usjeve ječma

Počnite s pregledom usjeva ječma na prisustvo korova i pojavu bolesti.
U nekim usjevima zamijetili smo simptome bolesti sive pjegavosti ječma (Rhynchosporium secalis) čija je zaraza nastupila još u jesen. U sljedećim danima potrebno je pratiti fenofaze usjeva, temperature i oborine kako bi na vrijeme izvršili zaštitu. Razvoju ove bolesti pogoduju temperature od 12-15 0C i dosta oborina.

Za suzbijanje korova u ječmu koristite Sekator OD, u dozi 0,15 lit/ha, u slučaju zakorovljenosti širokolisnim korovima, odnosno, Hussar OD, u dozi 0,1 lit/ha, uz dodatak okvašivača, u slučaju zakorovljenosti travnim i širokolisnim korovima. I jedan i drugi herbicid djeluju preko lista na iznikle korove. Sekator se primjenjuje od početka busanja do stadija drugog koljenca, a Hussar OD od početka busanja do početka razvoja zastavice.

Za prvo tretiranje protiv bolesti u ječmu kao što su siva pjegavost i mrežasta pjegavost ječma preporučujemo fungicid Sphere u dozi 0,4 lit/ha. Sphere možete koristiti u tank mixu s herbicidima Sekator OD i Hussar OD.

Za više informacija o zaštiti pšenice, obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Pšenoraž

Pšenoraž

Sinonim: Tritikum, tritikale | Engleski naziv: Triticale | Latinski naziv: x. Triticosecale, Triticale

Pšenoraž (tritikale) je sitnozrna žitarica, križanac pšenice (Triticum) i raži (Secale). Stvoreni su brojni kultivari koji imaju bolji aminokiselinski sastav od raži, a po... Više [+]

Tagovi

Bayer Pšenica Zaštita Korov Herbicid Alister grande Kiša Uskolisni Širokolisni Pšenoraž


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)