Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal
  • 13.09.2021. 14:00

Kako su pojedini ratari ove godine požnjeli više od 10 tona pšenice po hektaru?

Anketirali smo proizvođače širom Vojvodine koji su ostvarili visoke prinose u usevima pšenice i ječma i od svih smo dobili istu informaciju - koriste isključivo deklarisano seme. Uz to, navodili su i da pažljivo biraju sorte koje seju.

Foto: Axereal Serbia
  • 2.357
  • 337
  • 0

Protekla sezona u uzgoju strnih žita za veliki broj proizvođača se završila sa natprosečnim rezultatima, čak i u krajevima sa zemljištima slabijeg kvaliteta. Poljoprivrednici, koji sve češće izbegavaju setvu strnina pod izgovorom o neisplativosti ovih kultura, ostali su zatečeni. Ima i onih koji govore o nameštanju rezultata. 

Proverene sorte i sertifikovana semena

Anketirali smo proizvođače širom Vojvodine koji su ostvarili visoke prinose u usevima pšenice i ječma i od svih smo dobili istu informaciju - koriste isključivo deklarisano seme. Uz to, navodili su i da pažljivo biraju sorte koje seju. Uvek se rado vraćaju onim koje su se dobro pokazale, ali su često vrlo radi da isprobaju novu genetiku o kojoj kruže dobre glasine. Mnogi od anketiranih proizvođača su naglasili da seju Axereal pšenice i ječam. Zato smo kontaktirali Ana Mariju Petrak iz francuske kompanije Axereal i zamolili je da nam predstavi njihov semenski portfolio.

"Svake godine biramo najbolje od čuvene francuske genetike i vršimo pažljivu selekciju sorti za naš portfolio. Tako i ove godine našim proizvođačima možemo da ponudimo čak pet sorti najkvalitetnije pšenice i tri sorte ječma odličnih karakteristika", podelila je sa nama Ana Marija ističući da svake godine posebno vode računa da do proizvođača stigne profesionalno dorađeno deklarisano seme. 

Sva semena se dorađuju proverenim fungicidima za zaštitu semena. Ovi preparati štite mladu biljku već od samog nicanja u početnim fenofazama biljke što je vrlo značajno za postizanje maksimalnih performansi biljke.

Preporuka sorti pšenice i ječma za rekordne prinose

Iskoristili smo priliku i zamolili smo našu sagovornicu da čitaocima da preporuku za setvu ove sezone.

"Pratimo trendove, inovacije u poljoprivredi, pa je tako i ove godine naš portfolio bogatiji za dve nove sorte pšenice - Rubisko i Frenetic. Rubisko je sorta koja se lako prilagođava različitim proizvodnim uslovima, pa je preporučujemo čak i prozvođačima koji imaju zahtevnije parcele. To je pšenica niskog rasta, sa izuzetno čvrstom stabljikom koja ne poleže, a potencijal prinosa u proizvodnji ide i preko 10.5 t/ha,” preporučuje Ana Marija. 

Sva semena se dorađuju proverenim fungicidima za zaštitu semena

Rubisko preporučuju ratarima koji vole da probaju nešto novo i da budu među prvima u Srbiji koji će ostvariti rekorde sa ovom novom sortom. Frenetic je srednje rana, veoma stabilna sorta koju karakteriše odličan odnos kvaliteta zrna i visine prinosa. Sadržaj proteina kreće se između 13 i 15%.  

Pitali smo je koja je omiljena Axereal sorta među proizvođačima širom Vojvodine.

"Axereal je prepoznatljiv po sorti Cellule. Ona se gaji u Srbiji nekoliko poslednjih godina i za sve to vreme se pokazala kao izuzetno stabilna i prinosna sorta. Mogu slobodno da kažem da je Cellule omiljena među poljoprivrednicima. Rezultati ovogodišnje žetve, u zavisnosti od terena, bili su i više nego odlični! Kod mnogih ratara prinos se kretao između 9,5 i 10,5 t/ha i to zahvaljući osobini intenzivnog bokorenja koja odlikuje ovu sortu. Razvija zaista veliki broj produktivnih klasova po jedinici površine. Cellule je opravdala poverenje mnogih proizvođača i u našem portfoliju to je najtraženija pšenica. Zato od milja kažemo da je to provereno odlična pšenica," otkrila nam je Ana Marija iz Axereal-a.

Naravno, ne treba zaboraviti ni sorte koje su na našem tržištu prisutne duži niz godina, kao što su vrlo rane pšenice Basilo i Nogal. Sve su to stabilne i prinosne sorte koje imaju svoje mesto u proizvodnji brojnih poljoprivrednika. U Axereal ponudi su i semena ječma, među kojima se izdvaja ozimi šestoredni stočni ječam Etincel. A ugovaraju i proizvodnju pivarskog ječma, među kojima preporučuju sortu Prestige.

Posvećenost, znanje i trud

Pitali smo i same poljoprivrednike u čemu se krije tajna dobrog uspeha. 

"Nema neke velike tajne. To je naš život, to volimo i posvećujemo se tome do kraja. Primenjujemo svu potrebnu agrotehnologiju, radimo analize zemljišta, đubrimo, borimo se s korovima”, kaže Mirko Čikeš iz Erdevika. 

"Važno je odabrati pravo kvalitetno seme za setvu. Nama se pšenica Cellule odlično pokazala! Sejemo je od 2018. i svake godine povećavamo površinu pod njom. Ove godine smo imali prinos od 8.348 kg/ha do 10.800 kg/ha. Nećemo je menjati".

Važno je odabrati pravo kvalitetno seme za setvu

Mladi Ervin Tot iz Mihajlova kaže kako se njegova porodica već četvrtu generaciju bavi poljoprivredom i to i ratarstvom i stočarstvom i povrtarstvom. 

"Ječam Etincel sejemo od 2016, pre svega zbog ishrane svinja, jer ima odličan sadržaj proteina i dobru svarljivost. Stabilan je i dobro se pokazao i u najtežim godinama, a ove sezone je prevazišao sam sebe. Imali smo nezapamćen prinos od 11 t/ha”, priča oduševljeno Ervin Toth.

"Naravno, i mi se trudimo, modernizujemo, pratimo nove tehnologije u proizvodnji i primenjujemo sve mere koje su nam na raspolaganju, a to je veoma važno u poljoprivredi".

Na kraju možemo zaključiti da je mnogo  toga u procesu uzgajanja strnih žita do nas samih, što je dobra vest. Ukoliko dobro pripremimo zemljište, primenimo punu agrotehnologiju, a pre svega odaberemo kvalitetnu genetiku i deklarisano seme, čak i uz lošije vremenske prilike, možemo se nadati dobroj žetvi. No, kako kažu proizvođači, sve se na kraju vidi na vagi! 

Ukoliko želite da saznate još o Axereal-ovim sortama pšenice i ječma, obratite se na dole navedene kontakte. 


Tagovi

Axereal Sorte pšenice Sorte ječma Ana Marija Petrak Mirko Čikeš Ervin Tot Celule Basilo


Autor

Kristina Nosović

Više [+]

Kristina je diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti, specijalista digitalnog marketinga i komunikacija. Radi kao Head of Digital Marketing Department u marketinškoj agenciji NS Promo Team. Posebno je interesuje marketing u oblasti poljoprivrede. Sarađuje sa brojnim poljoprivrednim kućama na polju marketinga, a kreirala je i snimila veliki broj poljoprivrednih video priloga.


Partner

Axereal Serbia

Kotorska 64, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 532 212, e-mail: info.serbia@axereal.com web: https://www.axereal.rs/