Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obradivo tlo
  • 18.02.2021. 13:30

Kako registrovati poljoprivredno gazdinstvo ako niste vlasnik zemljišta?

Za one koji se ne bave poljoprivredom ili tek to namjeravaju, logično je pitanje zašto se neko upisuje u RPG ili RK i šta je potrebno sve od dokumentacije ? Upravo kod prikupljanja papira nastaje zabuna i nejasnoće za poljoprivrednike početnike.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 3.379
  • 190
  • 0

U Federaciji Bosne i Hercegovine, Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i Registar klijenata (RK), (Sl.novine Federacije BiH, broj: 42/08), definisan je način i uvjeti pod kojima neko registruje porodično imanje. Za one koji se ne bave poljoprivredom proizvodnjom, ili tek namjeravaju logično je pitanje zašto se neko upisuje u RPG ili RK i šta je potrebno sve od dokumentacije ?

Upravo kod prikupljanja papirologije nastaje zabuna i nejasnoće za poljoprivrednike početnike. Da li mogu registrovati gazdinstvo iako nisu vlasnici poljoprivrednog zemljišta ?! Mnogi čak u tom momentu i odustaju od registracije, međutim odgovor je da - mogu se upisati i postati registrovani poljoprivrednici, ipak da pojasnimo prvo zašto je važno biti upisan u RPG ili RK.

Za koga je upis obavezan ?

Želite na tržnici/pijaci prodavati vlastito uzgojeno voće ili povrće, prvo što će vam tražiti za zakup štanda je potvrda o upisu u RPG. Jedan od uvjeta da ostvarite bilo koju vrstu agrarne potpore - morate biti upisani u RPG. Želite registrovati mehanizaciju, traktor, pri registraciji tražit će se potvrda o upisu u RPG.

Sve ove i slične situacije definisane su Pravilnikom o upisu i to za fizička lica koja prodaju sopstvene proizvode na tržištu: "Regionalnim fizičkim i pravnim osobama, koje neposredno otkupljuju proizvode za preradu ili daljnju, odnosno, direktnu prodaju, te podnose zahtjeve za novčane i druge oblike potpore u poljoprivredi".

Kada je riječ o pravnim subjektima, upisuju se registrirana lica za obavljanje poljoprivredne djelatnosti pri nadležnom sudu (privredna/gospodarska društva, zadruge) i obrtnici registrirani za bavljenje ovom granom privrede pri nadležnom organu. U RK upisuju se pravne i fizičke osobe koje nisu evidentirane u RPG. To se odnosi na sve one koji nemaju status poljoprivrednog gazdinstva (nemaju zemljište niti životinje), ali se bave agraranom proizvodnjom i ruralnim razvojem ili žele da ostvare pravo na novčane podrške.

Šta ako niste vlasnik zemljišta ?

Postupak upisa u RPG ili RK ako niste vlasnik obradivog tla na kojem imate proizvodnju je vrlo jednostavan. Postoje dva načina. Prvi je zakup zemljišta, a drugi putem izjave o korištenju istog. Ovjeren ugovor između zakupodavca i zakupca tla u kojem je definisana parcela (katastarska općina, čestica i površina), te dužina trajanja ugovora i visina naknade ako zakupodavac traži naknadu uz priložen ZK izvadak je sasvim dovoljno da dokumentacija za upis u RPG bude potpuna i validna.

Kako zasijati državno poljoprivredno zemljište u BiH?

Kada su u pitanju suvlasnici zemljišta ili članovi istog domaćinstva, osim ugovora može se priložiti i izjava o njegovom korištenju ili Obrazac 6 koji se dobije na protokolu općine ili grada, u kojem se definiše da vlasnik poljoprivrednog tla daje na korištenje zemlju licu koje se upisuje u RPG kao nosilac gazdinstva.

Vrlo bitno je prvo provjeriti da li parcela koja se daje u zakup ili daje na korištenje preko izjave, već prethodno nije bila predmet kod vlasnika ili drugog lica pri upisu u RPG.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Ruralni razvoj Poljoprivredni proizvođači Zakup tla Suvlasnici zemljišta Poljoprivredno gazdinstvo


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.