Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baby corn
  • 02.10.2021. 16:00

Kako proizvesti mini kukuruz?

Mini kukuruz ili bejbi korn sitna je verzija kukuruznog klipa koji se uveliko koristi kao namirnica na egzotičnoj gastro sceni. Kultivacija je slična kao i kod klasičnog uzgoja, ali kraće traje.

Foto: Depositphotos/oilslo
  • 905
  • 66
  • 0

Kukuruz Zea mays L. je treća najviše sejana žitarica na svetu, odmah posle pšenice i pšenice. Klipovi koji se beru oko 3. dana nakon pojave svile mogu se nazvati mini kukuruz ili bejbi korn. Takav kukuruz ima visoku hranljivu vrednost i svarljivost, te se koristi u mnogim jelima. Može se konzervisati prokuvavanjem ili zakišeljavanjem. Najdužu tradiciju ovog uzgoja imaju Tajland i Kina, ali sada se njegova proizvodnja širi na Severnu Ameriku, Japan, Indiju pa i Evropu.

Primarni ili sekundarni usev 

Kultivacija je slična kao i kod klasičnog uzgoja, ali kraće traje. Samo malo više od dva meseca potrebno je za proizvodnju mini kukuruznog klipa. U toplijim klimatima može se proizvesti četiri ili pet puta godišnje na istoj površini, ali ovakav uzgoj osiromašuje zemljište.

Uzgaja se kao primarni ili sekundarni usev u proizvodnji klasičnog kukuruza ili šećerca. U prvom sistemu se seje hibrid specijalno dizajniran za proizvodnju mini kukuruza i oberu se svi klipovi. U drugom načinu uzgoja, koriste se normalni hibridi. Tada se prvo ubire samo 2. klip s vrha kao mini, a gornji se klip ostavlja za proizvodnju kukuruza klasične veličine. Preporučljiv je i uzgoj mini kukuruza u zasadima gde se međuredno seje povrće kratkog uzgoja kao neke kupusnjače, leguminoze, luk, ili šargarepa i krompir.

Može se uzgajati i kao pomoćna kultura nakon žetve glavnog useva. Setvu je dobro odraditi sukcesivno na deo po deo zasada tako da proizvođač osigura duži period ponude svežeg proizvoda na tržištu. O izabranom načinu uzgoja zaisiće i gustoća sklopa po hektaru (gušći je sklop kad je mini kukuruz primarna proizvodnja), kao i prinos. 

Pogodno zemljište

Najbolje zemljište za proizvodnju mini kukuruza je dobro propusna ilovača visokog udela organske materija i blago kisela (pH 5.3-7.3). U periodu rasta biljke najbolje bi bilo imati oko 200 do 1.500 mm kiše. Zbog pojave sušnih perioda navodnjavanje bi bilo preporučljivo.  

Nakon pripreme i đubrenja zemljišta, sledi setva. Seje se na dubinu od 1-2.5 cm nakon što je temperatura zemljišta dosegla 16°C. Setva se radi u različite razmake među biljkama i redovima zavisno od načina proizvodnje. Valja imati na umu da se klip mini kukuruza ubire ručno, te da se plevljenje korova ponekad obavlja ručno. Ovo je radno zahtevan proces proizvodnje. Koristi se ili seme klasičnih hibrida ili mini kukuruz hibridi koji daju mnogo klipova po biljci. Ovakvo se seme može naručiti putem interneta. Seje se na gustoću sklopa od 34.000 do 45.000 (ponekad i gušće) biljaka na hektar.

Visokoproduktivni hibridi koji se danas upotrebljavaju u ovakvoj proizvodnji mogu dati sedam do 15 malih klipova: Golden Midget, VL42, Minipop, Him 128, Chires Baby, VL Makka 16, CHH -72, Chinese Baby corn, Ganga -11, FH-3104 i Bonus hybrid, i drugi. Kukuruz šećerac je učestalo korišćen za proizvodnju mini kukuruza. U nekim regijama za ovu proizvodnju koriste Pioneer 305 i SMC (hibrid). Za Golden Cross Bantam i Supersweet se isto zna da su pogodni u ovakvoj proizvodnji. Izvori spominju i IPB Var 1, IPB Var 2, IES Cn 1, IES Var 2 i Supersweet corn # 33.

Đubrenje i navodnjavanje 

Azot se može dodavati u količini od 150 do 200 kg/ha u tri faze: u vreme setve, kada je biljka visoka do kolena, pa u fazi uklanjanja metlica. Fosforom se može obogatiti zemljište u količini 55-60 kg/ha, a kalijumom oko 40-45 kg/ha.

Kukuruz ne voli zadržavanje vode na zemljište, ali ako zapreti sušni period preporučljivo bi bilo uvesti navodnjavanje zbog boljeg kvaliteta klipa. Za ovakvu proizvodnju nije potrebno da se dogodi oplodnja. Metlica se uklanja jer prema nekim radovima povećava prinos mini klipa za 18 odsto. Ali, drugi radovi proučavaju i negativni uticaj odstranjivanja metlica na biljci mini kukuruza. Najbolje je isprobati oba načina proizvodnje i uporediti prinos.

Štetočine, bolesti i korovi

Iako nije ugrožen štetočinama zbog kratkog vremena od setve do berbe, dozvoljavanjem korovima da se razrastu potpomažemo razvoj štetočina. I čvrsto omotana komušina oko mini kukuruza sprečava prodor štetočina. Ponekad se ipak koristi karbaril. S druge strane, divlje životinje, posebno vrane i jelenska divljač postaju sve veći problem u ovom uzgoju. Zato je pre ulaska u proizvodnju potrebno osmisliti metode odbijanja napada divljih životinja.

Korovi mogu umanjiti prinos i do 80 odsto, ako im se dozvoli da zaguše mladu biljku. Važno je držati korove pod kontrolom dok kukuruz ne izraste viši od 60 cm. Mehanička obrada se vrši između i unutar redova. Upotreba herbicida je opasna jer je karenca ponekad duža nego vreme berbe mini kukuruza. Poznata je upotreba simazina i atrazina odmah nakon setve ako je zemljište vlažno i nije moguće mehaničko uklanjanje korova.

Ručna berba 

Otprilike 65 dana nakon klijanja dolazi do zrenja. Mukotrpan je ovo deo posla jer se klipovi obiru ručno. Jednu biljku će morati da oberu u nekoliko navrata (šest do 12). Branje se treba izvoditi pažljivo da ne dođe do oštećenja biljke. Mladi klipovi se beru ne kasnije od jednog do tri dana nakon pojave svile. Idealna dužina klipa je od 4.5 do 10 cm. Žetva traje od dve do tri nedelje. Pa tako sedam do 10 dana nakon prve žetve se ubiru 2. i 3. klip. Sveži mini kukuruz se prodaje u komušini da bi zadržao vlagu, ukus i kvalitet. Skladišti se u hladnjačama i poželjno je da na tržište stigne što pre.

Za proizvodnju u fazi branja, skladištenja, konzervisanja i pakovanja biće potrebno uložiti više radnih sati po hektaru. Očekivani prinos je oko 3.600-4.500 neoguljenog kukuruza (čak i 6.700 kg/ha kod visokoproduktivnih hibrida) ili od 360 do 450 kg očišćenog. Kod proizvodnje mini kukuruza kao primarne kulture ne treba zanemariti ni prinos zelene kukuruzovine koji je idealna hrana za stoku i posebno za mlečne krave.

Dodata vrednost

Na tržište dolazi već prokuvan ili ukišeljen te konzervisan. Svež ne može dugo da traje i nakon branja se čuva u hladnjačama. Bogat je vlaknima i fosforom. Ne sadrži holesterol i sadrži malo kalorija. Jede se ceo kao kuvan ili sirov. Popularan je sastojak za azijske stir-fry mešavine, pa i indijska jela. Nema neke značajne razlike u ukusu mini kukuruza dobijenog iz različitih hibrida jer šećeri još nisu stigli da se akumuliraju u zrnu. Ipak, prema iskustvu proizvođača šećerac se pokazuje lakši za berbu mladih klipova.

Mini kukuruz nije ništa drugo nego ranije pobran klip kukuruza. Može se proizvoditi s običnim hibridima, ali posebno proizvedeni hibridi su produktivniji jer stvaraju više klipova. Proizvodnja će biti isplativa ako se među redove seju druge pogodne kulture. Mini kukuruz može stvoriti dodanu vrednost u proizvodnji kukuruza. Zelena masa koja ostaje nakon ubiranja klipova, ako se koristi kao primarna kultura je pogodna za ishranu mlečnih goveda. Za naše uslove bilo bi dobro početi sa poznatim već upotrebljavanim hibridima i ući u proizvodnju po sistemu sekundarnog useva. Nakon početne godine, polako prema vlastitom iskustvu razvijati proizvodnju.

Marketing

Tržište mladog povrća raste, vegetarijanstvo dobija sve veću važnost, egzotični recepti pronalaze put do naših kuhinja i potražnja za mini kukuruzom će biti sve veća. Konzumiraće ih češće mlade porodice i osobe koje vole da isprobavaju nove namirnice. Potražnja za svežim povrćem, trendovi, gastro-luksuzom i inovativnosti, doveli su do pojave mladog mini povrća na tržištu. U Nemačkoj se nude bejbi šargarepice, bejbi tikvice i bejbi kukuruz kao zdrava grickalica i međuobrok. Mini povrće je veliki hit među potrošačima u toj zemlji zbog posebnog ukusa, dekorativnog izgleda i kao zdravi međuobrok.


Tagovi

Bejbi korn Mini kukuruz Mini povrće Baby povrće Egzotično povrće Azijska kuhinja


Autorka

Vesna Mijat

Više [+]

Vesna je agronom po struci. Iza sebe ima bezbroj različitih poslova, a još je toliko drugih interesuje. Gaji koke i koze. Ima plastenik s povrćem, košnice i voćnjak. Ne želi da oda koliko ima godina. Njen moto glasi: “Jedini neuspeh u životu je ne pokušati!”