Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baby corn
  • 01.10.2021. 10:00

Kako proizvesti mini kukuruz?

Mini kukuruz ili baby corn sitna je verzija kukuruznog klipa koji se uvelike koristi kao namirnica na egzotičnoj gastro sceni. Kultivacija je slična kao i kod klasičnog uzgoja, ali kraće traje.

Foto: Depositphotos/oilslo
  • 187
  • 12
  • 0

Kukuruz Zea mays L. je treća najviše sijana žitarica na svijetu, odmah poslije pšenice i riže. Klipovi koji se beru oko trećeg dana nakon pojave svile mogu se nazvati mini kukuruz ili baby corn. Takav kukuruz ima visoku hranjivu vrijednost i probavljivost, te se koristi u mnogim jelima. Može se konzervirati prokuhavanjem ili zakiseljavanjem. Najdužu tradiciju ovog uzgoja imaju Tajland i Kina, ali sada se njegova proizvodnja širi na sjevernu Ameriku, Japan, Indiju pa i Europu.

Primarni ili sekundarni usjev 

Kultivacija je slična kao i kod klasičnog uzgoja, ali kraće traje. Samo malo više od dva mjeseca potrebno je za proizvodnju mini kukuruznog klipa. U toplijim klimatima može se uzgojiti četiri do pet puta godišnje na istoj površini, no ovakav uzgoj osiromašuje tlo.

Uzgaja se kao primarni ili sekundarni usjev u proizvodnji klasičnog ili šećerca. U prvom sistemu se sije hibrid specijalno dizajniran za proizvodnju mini kukuruza i obiru se svi klipovi. U drugom načinu uzgoja, koriste se normalni hibridi. Tada se prvo ubire samo drugi klip odozgora kao mini, a gornji se klip ostavlja za proizvodnju onog klasične veličine. Preporučljiv je i uzgoj mini corna u nasadima gdje se međuredno siju povrtnice kratkog uzgoja kao neke kupusnjače, leguminoze, luk, ili mrkva i krumpir.

Može se uzgajati i kao pomoćna kultura nakon žetve glavnog usjeva. Sjetvu je dobro odraditi sukcesivno na dio po dio nasada tako da proizvođač osigura duži period ponude svježeg proizvoda na tržištu. O izabranom načinu uzgoja ovisit će i gustoća sklopa po hektaru (gušći je sklop kad je mini kukuruz primarna proizvodnja), te prinos. 

Pogodno zemljište

Najbolje tlo za njegovu proizvodnju je dobro propusna ilovača visokog udjela organske tvari i blago kisela (pH 5.3-7.3). U periodu rasta biljke najbolje bi bilo imati oko 200 do 1.500 mm kiše. Zbog pojave sušnih perioda navodnjavanje bi bilo preporučljivo.  

Nakon pripreme i gnojidbe tla, slijedi sjetva. Sije se na dubinu od 1-2.5 cm nakon što je temperatura tla dosegla 16°C. Sjetva se vrši u različite razmake među biljkama i redovima ovisno o načinu proizvodnje. Valja imati na umu da se klip mini kukuruza ubire ručno, te da se pljevljenje korova ponekad obavlja ručno. Ovo je radno zahtjevan proces proizvodnje. Koristi se ili sjeme klasičnih hibrida ili mini kukuruz hibridi koji daju mnogo klipova po biljci. Ovakvo se sjeme može naručiti putem Interneta. Sije se na gustoću sklopa od 34.000 do 45.000 (ponekad i gušće) biljaka na hektar.

Visokoproduktivni hibridi koji se danas upotrebljavaju u ovakvoj proizvodnji mogu dati 7-15 malih klipova: Golden Midget, VL42, Minipop, Him 128, Chires Baby, VL Makka 16, CHH -72, Chinese Baby corn, Ganga -11, FH-3104 i Bonus hybrid, i dr. Kukuruz šećerac je učestalo korišten za proizvodnju mini kukuruza. U nekim regijama za ovu proizvodnju koriste Pioneer 305 i SMC (hibrid). Za Golden Cross Bantam i Supersweet se isto zna da su pogodni u ovakvoj proizvodnji. Izvori spominju i IPB Var 1, IPB Var 2, IES Cn 1, IES Var 2 i Supersweet corn # 33.

Gnojidba i navodnjavanje 

Dušik se može dodavati u količini od 150 do 200 kg/ha u tri faze: u vrijeme  sjetve, kada je biljka visoka do koljena, te u fazi uklanjanja metlica. Fosforom se može obogatiti tlo u količini 55-60 kg/ha, a kalijem oko 40-45 kg/ha.

Kukuruz ne voli zadržavanje vode na tlu, no ako zaprijeti sušni period preporučljivo bi bilo uvesti navodnjavanje zbog bolje kvalitete klipa. Za ovakvu proizvodnju nije potrebno da se dogodi oplodnja. Metlica se uklanja jer prema nekim radovima povećava prinos mini klipa za 18 posto. No, drugi radovi proučavaju i negativni utjecaj odstranjivanja metlica na biljci mini kukuruza. Najbolje je isprobati oba načina proizvodnje i usporediti prinos.

Štetnici, bolesti te korovi

Iako nije ugrožen štetnicima zbog kratkog vremena od sjetve do berbe, dozvoljavanjem korovima da se razrastu potpomažemo razvoj štetnika. I čvrsto omotana komušina oko mini kukuruza sprječava prodor štetnika. Ponekad se ipak koristi karbaril. S druge strane, divlje životinje, posebice vrane i jelenska divljač postaju sve veći problem u ovom uzgoju. Zato je prije ulaska u proizvodnju potrebno osmisliti metode odbijanja napada divljih životinja.

Korovi mogu umanjiti prinos i do 80 posto, ako im se dozvoli da zaguše mladu biljku. Važno je držati korove pod kontrolom dok kukuruz ne izraste viši od 60 cm. Mehanička obrada se vrši između i unutar redova. Upotreba herbicida je opasna jer je karenca ponekad duža nego vrijeme berbe mini kukuruza. Poznata je upotreba simazina i atrazina odmah nakon sjetve ako je tlo vlažno i nije moguće mehaničko uklanjanje korova.

Ručna berba 

Otprilike 65 dana nakon klijanja dolazi do zriobe. Mukotrpan je ovo dio posla jer se klipovi obiru ručno. Jednu biljku će trebati obrati u nekoliko navrata (6-12). Branje se treba izvoditi pažljivo da ne dođe do oštećenja biljke. Mladi klipovi se beru ne kasnije od 1-3 dana nakon pojave svile. Idealna dužina klipa je od 4.5 do 10 cm. Žetva traje od 2-4 tjedna. Pa tako 7-10 dana nakon prve žetve se ubiru 2. i 3. klip. Svježi mini kukuruz se prodaje u komušini da bi zadržao vlagu, okus i kvalitetu, no takvog nema na hrvatskom tržištu. Skladišti se u hladnjačama i poželjno je da na  tržište stigne što prije.

Za proizvodnju u fazi branja, skladištenja, konzerviranja i pakiranja bit će potrebno uložiti više radnih sati po hektaru. Očekivani prinos je oko 3.600-4.500 neoguljenog kukuruza (čak i 6.700 kg/ha kod visokoproduktivnih hibrida) ili od 360 do 450 kg očišćenog. Kod proizvodnje mini kukuruza kao primarne kulture ne treba zanemariti niti prinos zelene kukuruzovine koji je idealna hrana za stoku i posebno za mliječne krave.

Dodana vrijednost

Na tržište dolazi već prokuhan ili ukiseljen pa konzerviran. Svjež ne može dugo trajati i nakon branja se čuva u hladnjačama. Bogat je vlaknima i fosforom. Ne sadrži kolesterol i sadrži malo kalorija. Jede se cijeli kao kuhan ili sirov. Popularan je sastojak za azijske stir-fry mješavine, te indijska jela. Nema neke značajne razlike u okusu mini kukuruza dobivenog iz različitih hibrida jer se šećeri još nisu stigli akumulirati u zrnu. Ipak, prema iskustvu proizvođača šećerac se pokazuje lakši za berbu mladih klipova.

Mini kukuruz nije ništa drugo nego ranije pobran klip. Može se proizvoditi s običnim hibridima, ali posebno proizvedeni hibridi su produktivniji jer stvaraju više klipova. Proizvodnja će biti isplativa ako se među redove siju druge pogodne kulture. Mini kukuruz može stvoriti dodanu vrijednost u proizvodnji kukuruza. Zelena masa koja ostaje nakon ubiranja klipova, ako se koristi kao primarna kultura je pogodna za hranidbu mliječnih goveda. Za naše uvjete bilo bi dobro početi s poznatim već upotrebljavanim hibridima i ući u proizvodnju po sistemu sekundarnog usjeva. Nakon početne godine, polako prema vlastitom iskustvu razvijati proizvodnju.

Marketing

Tržište mladog povrća raste, vegetarijanstvo dobiva sve veću važnost, egzotični recepti pronalaze put do naših kuhinja i potražnja za mini kukuruzom će biti sve veća. Konzumirat će ih češće mlade obitelji i osobe koje vole isprobavati nove namirnice. Potražnja za svježim povrćem, trendovi, gastro-luksuzom i inovativnosti, doveli su do pojave mladog mini povrća na tržištu. U Njemačkoj se nude baby mrkvice, baby tikvice i baby kukuruz kao zdrava grickalica i međuobrok. Mini povrće je veliki hit među potrošačima u toj zemlji zbog posebnog okusa, dekorativnog izgleda te kao zdravi međuobrok.


Tagovi

Baby corn Mini kukuruz Mini povrće Baby povrće Egzotično povrće Azijska kuhinja


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Vesna je agronom po struci koji iza sebe ima bezbroj različitih poslova i još ju toliko drugih interesira. Ima: koke, koze, plastenik s povrtnicama, košnice, voćnjak. Ne želi odati koliko godina ima. Njezin je moto: “Jedini neuspjeh u životu je ne pokušati!”