Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kukuruza
  • 27.08.2022. 12:00
  • Jakovac, Knjaževac

Kako pripremiti berač kukuruza i na šta obratiti pažnju prije berbe?

Da bi berba protekla bez kvarova i problema, ovi poljoprivrednici ističu da je neophodno prekontrolisati radne dijelove berača, ali i traktora, kao i na vrijeme zamijeniti ulje u motoru i hidraulici. 

Foto: Jovana Cvetković
  • 470
  • 14
  • 0

Berba kukuruza se polako približava, a suša je uzela danak ovogodišnjem prinosu. Kukuruz je kultura koja dobro podnosi sušu, međutim u pojedinim selima tokom ove zime nije bilo snježnih padavina, samim tim je zemljište ostalo bez potrebne vlage koja bi bila značajna u ljetnim mjesecima. 

Prilagoditi berač terenu i veličini parcele

Prema riječima poljoprivrednika iz nekoliko knjaževačkih sela (susjedna Srbija, op.ur.), neophodno je prilagoditi berač prema površini, tačnije terenu, s obzirom da su parcele pod kukuruzom male - svega po jedan hektar, ali i manje. Zato ovdje nemaju prednost samohodni, višeredni berači, već jednoredni, vučeni

Vučeni jednoredni berač 

Poljoprivrednik iz Jakovca Zlatko Cvetković, pored kombajna za žito, posjeduje i berač za kukuruz "Zmaj 213" koji je u njegovom vlasništvu od prošle godine. Sticajem okolnosti zamijenio je samohodni, višeredni berač "Bourgoin" ovim "Zmajem" upravo zbog manjih površina pod kukuruzom. Smatra da vučeni berači prikačeni za traktor imaju više prednosti u ovim krajevima od drugih zbog lakše manipulacije prilikom berbe. 

"Neposredno prije berbe kukuruza obavezno se obavi podmazivanje radnih dijelova, kao i zamjena ulja u reduktoru, a kod traktora zamjena ulja u motoru, mjenjaču i hidraulici kako ne bi došlo do problema prilikom rada berača i traktora", ističe Cvetković i dodaje da prošle godine nije imao nijedan kvar na beraču, ali jeste na traktoru. 

"Tokom berbe podigla se ruda i udarila u kardan, a tom prilikom je polomljeno vratilo, kao i zupčanik za pogon vratila. Kvar je ubrzo saniran, a te iste godine obrao sam 30 hektara kukuruza čije površine se nalaze u selima Jakovac i Debelica", kaže naš sagovornik. 

Rotor sječke Zmaja 214

Berba kukuruza samo što nije počela, a prema njegovim riječima berač i traktor su potpuno spremni za ovu sezonu, dok su površine u knjaževačkoj opštini pod već pomenutom kulturom nešto veće nego prethodne godine. 

Prekontrolisati radne dijelove

Zlatko nije jedini koji se bavi uslužnim branjem kukuruza u ovom kraju. Poljoprivrednik iz Jakovca Mališa Ilić, već nekoliko godina ima jednoredni berač kukuruza "Zmaj 214" kog je prvih godina koristio isključivo za sopstvene potrebe, a u posljednje vrijeme se uslužno bavi berbom kukuruza. Prema njegovim riječima u sezoni bere oko 40 hektara, od toga su šest hektara pod vlastitim kukuruzom. 

"Do ove godine nisam imao značajnijih kvarova, međutim uslijed dotrajalosti nekih dijelova, došlo je vrijeme da se isti zamijene. Tarup, tačnije sječka za kukuruzovinu koja služi za sitnjenje i razbacivanje stabiljka kukuruzovine i par valjaka koji čine komušački sto, a čije su gume izlizane od dugogodišnjeg korišćenja su morali da se zamijene prije početka ove sezone", naglašava Ilić. 

Valjci komušaljke

Da bi berba protekla bez kvarova i problema, ovi poljoprivrednici ističu da je neophodno prekontrolisati radne dijelove berača, ali i traktora, kao i na vrijeme zamijeniti ulje u motoru i hidraulici

Ove godine očekuje se nešto manji prinos kukuruza nego proteklih godina, a cijena berbe u knjaževačkoj opštini se kreće od 15.000 dinara (245 KM), pa čak i više s obzirom da je cijena nafte u stalnom porastu. Mještani sela su u strahu i pitaju se da li će imati dovoljno žita za ishranu stoke s obzirom da je suša značajno uticala na prinos kukuruza i pšenice ove godine. 


Tagovi

Jednoredni kombajn Zmaj 214 Zlatko Cvetković Berba kukuruza Berač Mališa Ilić


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.