Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva suncokreta
  • 10.08.2021. 12:00

Kako podesiti kombajn za žetvu suncokreta?

Bilo koji kombajn za žitarice moguće je podesiti za kombajniranje suncokreta. Treba pripremiti odgovarajući adapter - heder, bilo da je redni ili adaptirani žitni.

Foto: Branislav Ogrizović
  • 3.246
  • 413
  • 0

Kombajniranje suncokreta možemo definisati u tri najvažnija segmenta: određivanje optimalne vlage zrna za početak kombajniranja, izbor adaptera - hedera za ubiranje suncokreta i podešavanja vezano za vršidbenu komoru i separacione organe kombajna.

Desikacija kad suncokret dostigne fiziološku zrelost

Savremene hibride odlikuje velika vlažnost stabljike i glave, dok je seme već završilo sintezu ulja i dostiglo fiziološki odgovarajuću vlagu pri kojoj se može kombajnirati. Može se tretirati i desikantima radi ranije žetve. Desikacija se obavlja kad biljka dostigne fiziološku zrelost, a to se prepoznaje kada glava suncokreta s leđne strane pređe iz zelene u žutu. Kada listići glave postanu braon (faza R - 9), suncokret je spreman za kombajniranje.

Suncokret se može tretirati i desikantima radi ranije žetve

Ubiranje bi trebalo početi kada je vlaga zrna između 11 do 15 odsto. Pri povećanoj ili smanjenoj vlazi dolazi do povećanja gubitaka. U prvom slučaju do povećanja nečistoće i težeg odstranjivanja vlažnih delova glave i stabljike, a u drugom do povećanja fizičkih oštećenja zrna što kasnije dovodi do problema u čuvanju i skladištenja. Prilikom prijema suncokreta obračun se vrši na osnovu našeg standarda - SRPS E.B4 410, a podrazumeva vlagu devet i nečistoću dva odsto. Za duže čuvanje semena preporučuje se vlaga ispod devet odsto.

Bilo koji kombajn za žitarice moguće je podesiti za kombajniranje ove uljarice. Treba pripremiti odgovarajući adapter - heder, bilo da je redni ili adaptirani žitni. Noviji adapteri proizvode se samo za ubiranje suncokreta.

Kombajniranje započeti sa najnižim mogućim brojem obrtaja

Heder - platformu podignuti dovoljno visoko da što manje delova stabljika ulazi u proces vršidbe. Podešavanja u vršidbenoj komori i na sepracionim organima podesiti prema repernim vrednostima. Bazični reperi trebalo bi da budu: broj obrtaja bubnja što je moguće manji 300 - 400 o/min. Neki kombajni imaju i mogućnost sniženja broja obrtaja i do 220, a neki ne manje od 400 o/min. Kombajniranje započeti sa najnižim mogućim brojem obrtaja pa ga prilagođavati uslovima na parceli i osobinama hibrida.

Nakon žetve sa adaptiranim žitnim hederom

Kombajnima sa aksijalnim bubnjem početna brzina obrtanja bubnja treba da je 220 do 250 o/min. Brzinu prilagoditi prečniku cilindra. Rastojanje između bubnja i podbubnja kod klasičnih kombajna na ulazu treba da je 25 mm, a na izlazu 17 - 19 mm. Ako je aksijalni bubanj rastojanje na ulazu trebalo bi da bude između 19 i 25 mm.

Ako ostaju zrna u glavama suncokreta nakon prolaska preko separatora zazor između bubnja i podbubnja potrebno je ponovo podesiti. U većini slučajeva bolje je povećavati rastojanje između bubnja i podbubnja nego povećavati broj obrtaja bubnja i na taj način dobiti kompletniji izvršaj bez oštećenja zrna. U toku dana potrebno je više puta vršiti korekciju podešavanja ovih parametara. Broj obrtaja ventilatora treba da se kreće u rasponu od 650 - 850 o/min.

Raditi sa što manjim brojem obrtaja. Strujanje usmeriti tako da što manje zrna sa sabirne ravni i sita ide povratno u neovršenu masu, jer se tako dodatno oštećuje zrno. Vazdušna struja po širini sita mora biti ista, u suprotnom separacija će biti loša. Sita - gornja 12,7 mm donje 9,5 mm. Fina podešavanja treba izvršiti prema uslovima na terenu.

Kada nastaju gubici?

Najbolje je u početku pridržavati se uputstava koja je pripremio proizvođač kombajna. Opisana podešavanja na kombajnu odnose se na uslove kada je usev suncokreta bez gljivičnih oboljenja, koja znatno menjaju uslove žetve i pridonose enormno velikim gubicima zrna.

Nakon žetve sa rednim hederom

Gubici suncokreta mogu nastati: pre žetve - biološki, kao posledica delovanja različitih faktora, na hederu i separacionim organima kombajna. Ukupni gubici od tri do pet odsto smatraju se komercijalno prihvatljivim, a pri prinosu 3.000 kg/ha to znači i do 150 kg/ha zrna ostaje na parceli, što je velika količina.

Kako gubici usled lošeg podešavanja kombajna mogu dostići i 20 odsto jasno je zašto su oni do pet odsto tolerantni. Mnogi proizvođači zbog zadovoljstva postignutim prinosima ne pridaju odgovarajući značaj smanjenju gubitaka zrna. I u slučaju kada se postižu visoki prinosi, šteta je da propadne deo roda u koji su uloženi veliki rad i sredstva.

Savremene kombajne je daleko lakše podesiti od starijih modela. Elektro hidrauličke komande i softver omogućavaju podešavanje kombajna iz kabine. Dodatno korišćenjem sopstvenog softvera kombajn je u mogućnosti da uz asistenciju rukovaoca izabere jedan od četiri najpovoljnija modela rada. Regulacija može ići u pravcu smanjenja gubitaka i povećanja kvaliteta zrna ili povećanja učinka i proizvodnosti kombajna. Kod starijih kombajna podešavanje je teže. Ako plaćate kombajniranje uvek izaberite one koji usluge pružaju novim kombajnima.


Tagovi

Kombajn Žetva suncokreta Kombajniranje suncokreta Desikacija Heder Adapter


Autor

Branislav Ogrizovic

Više [+]

Diplomirani inženjer mehanizacije poljoprivrede. Preko 35 godina radnog iskustva u savetodavstvu. Prošao brojne edukacije iz ove oblasti. Jedan od osnivača Kluba 100P+, trenutno potpredsednik.