Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina traktora
  • 20.05.2020. 15:00

Kako odabrati pravi traktor?

Odabir "pravog" traktora je posao koji zahtijeva puno istraživanja i razmatranja. Prije odluke za kupovinu proučite činjenice navedene u nastavku kako biste što bolje odlučili.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 307
  • 16
  • 0

Zbog pandemije koronavirusa koja je zatekla cijeli svijet i prodaja traktora bilježi pad. Iako zbog ekonomske krize koja nas očekuje, poljoprivrednici strahuju od ulaganja u novu mehanizaciju, neki su primorani kupiti nove traktore jer su oni osnovna sredstva za proizvodnju.

Danas tržište poljoprivredne mehanizacije kupcima pruža velike mogućnosti izbora. Odabir "pravog" traktora posao je koji zahtijeva puno istraživanja i razmatranja. Prije nego što se odlučite za kupovinu i potrošite veću svotu novca, važno je znati odgovor na neka pitanja i utvrditi ono što vam tačno treba.

Koje poslove ćete obavljati njime? I koji je prioritet?

Važno je odabrati traktor prema potrebama. Dakle, treba odlučiti koji ćete zadatak njime obavljati. Jesu li to poljoprivredeni ili građevinski radovi ili pak prijevoz.

Iako imaju mogućnosti za obavljanje više vrsta poslova, ako kupujete mašinu za višestruku upotrebu, tada je važno odlučiti koji zadatak je na listi prioriteta, piše myfarmlife. Izaberite onaj s pogonom na sve točkove ili sa zadnjim pogonom, zavisno od potreba.

Njihova osnovna namjena određivati će tehnološke i agrotehničke zahtjeve koje mora ispunjavati jer određeni poslovi zahtijevaju specifične priključke i snagu. Tako su karakteristike koje treba imati traktor namijenjen oranju različite u odnosu na onaj namijenjen transportu ili na one specijalnih namjena (koji imaju gume većih dimenzija i mogućnost odvajanja točkova).

Ako se traktor koristi za sjetvu i međurednu kultivaciju, mora imati uske gume i mogućnost podešavanja točkova. Kod onih koji su namijenjeni za rad u voćnjacima i vinogradima, koji se nalaze na nagibima, zahtijeva se nisko težište i mali razmak između točkova radi smanjenja rizika od prevrtanja te prolaska ispod krošanja.

2u1 akcija: Frezanje i malčiranje voćnjaka kombinacijom dva stroja

Traktori namijenjeni za radu u povrtlarstvu moraju imati veći broj stupnjeva prijenosa s malim brzinama kretanja. Oni koji se intenzivno koriste u zaštiti bilja trebaju biti opremljeni kabinama s nadpritiskom kako bi se vozač zaštitio od hemijskih sredstava koja se primjenjuju.

Veličina zemljišta i finansije

Važna je veličina i konfiguracija zemljišta za koje vam treba traktor. Treba razmisliti o broju hektara koje obrađujete, nagibu terena, ali i o potrebama u budućnosti. Bitna stavka su finansije, a važno je uzeti u obzir svotu novca koju ste spremni izdvojiti za kupovinu. Traktor nije jeftin i to je jednokratna investicija. Dakle, ako nemate dovoljno novca, prvo popravite finansijsku situaciju jer se isplati uložiti više u nešto što će vam stalno koristiti.

Često se ljudi dvoume hoće li kupiti novi ili korišteni traktor, ali naravno, to zavisi najviše od finansijske situacije. Kako piše tractorjunction, ako ga kupujete prvi put, najbolje je kupiti već korišten.

S druge pak strane, treba biti vrlo oprezan pri kupovini polovnih traktora, posebeno preko interneta. Svako malo, o čemu pišemo i na Agroklubu, dogode se razne prevare u kojima poljoprivrednicima iz džepa bude izbijeno i više stotina hiljada KM. 

Podsticaji za novu poljoprivrednu mehanizaciju iznose 1,8 miliona KM

Zato je najvažniji savjet, ne plaćati nepoznatima ništa unaprijed! Isto vrijedi za pravne i fizičke osobe. Poslujte s kompanijama koje se mogu provjeriti i koje imaju dobre recenzije prijašnjih kupaca. Koristite tuđa iskustva, pitajte za preporuku. Ni ona nije apsolutna garancija, ali će pomoći u brojnim situacijama.

Što više opreme cijena je veća

Važno je prilikom kupovine provjeriti dizajn, kapacitet goriva, kilometražu, tip upravljača i sl. te zadovoljavaju li te karakteristike vaše potrebe. Odlučite treba li vam grijanje ili klima. Kabine povećavaju troškove, ali takođe omogućuju duži rad u bilo kojoj sezoni, uz naravno, više udobnosti.

Kabina traktora u zaštiti korisnika pesticida

Što više opreme traktor ima, cijena će mu biti veća, a na tržištu postoji puno marki. Ako se odlučite za traktor koji ste detaljno proučili i pogledali, treba obaviti i probnu vožnju.

Za kraj, treba naglasiti da kupljen traktor koji se ne koristi predstavlja samo teret poslovanja. Istovremeno, onaj koji nema dovoljno opreme biti će neefikasan. Stoga je važno uzeti dovoljno vremena za odluku kao i ranije navedene činjenice. 


Tagovi

Kupovina traktora Odabir traktora Novi traktor Korišteni traktor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.