Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka i djetelina
  • 05.02.2023. 16:30

Кako odabrati i pripremiti parcelu za sjetvu lucerke i crvene djeteline?

Nasuprot lucerki koja je otporna na sušu, crvena djetelina bolje podnosi kisela zemljišta.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 179
  • 12
  • 0

Pred poljoprivredne proizvođače se stavljaju uvijek važna pitanja prilikom zasnivanja lucerišta i crvene djeteline, jer su to dvije najznačajnije višegodišnje krmne leguminoze, koje zadovoljavaju kvalitet krme koja je potrebna kao kvalitetna stočna hrana. Ono što je kritično i na šta treba posebno obratiti pažnju jeste: mjesto u plodoredu, izbor zemljišta i parcele, osnovna obrada i predsjetvena priprema, vrijeme sjetve, dubina sjetve, količina sjemena, izbor sorte, njega usjeva kao i iskorištavanje lucerišta i djeteliništa, navodi stručnjak za ratarstvo Gordana Rehak.

Nasuprot lucerki koja je otporna na sušu, crvena djetelina bolje podnosi kisela zemljišta. Sjetvom u optimalnom roku sa adekvatnom količinom sjemena, pravilnom kosidbom i pravovremenom njegom obezbjeđuje se uspješno zasnivanje obje krmne leguminoze, kao i zadovoljavajući prinos suhe materije. Što se tiče kvaliteta - zavisi od faze razvoja, visine otkosa i uslova spoljne sredine. Lucerka u odnosu na crvenu djetelinu zadržava hranljivu vrijednost sve do punog cvjetanja, pa je zato pogodnija za spravljanje sijena. S druge strane, druga u odnosu na prvu u fazi početka cvjetanja ima veću svarljivost suhe materije i bolje se silira.

Plodored

Lucerka je višegodišnja biljka koju iskorištavamo pet do sedam godina, a crvenu djetelinu dvije do tri godine, pa zato treba voditi računa pri smjeni usjeva u plodoredu. Pogodni predusjevi su: kukuruz, krompir, suncokret, kupusnjače, strna žita, a ove leguminoze su dobre pretkulture za većinu ratarskih kultura, naročito okopavina, ističe Rehak.

Na jednoj parceli bude više godina

Što se tiče gajenja u monokulturi, kao i vraćanje na isto mjesto, ili ponavljanje na istu parcelu, pomenute kulture to ne podnose, a i zemljište se jako iscrpljuje i isušuje, a usjev je istovremeno izložen jačem napadu bolesti i štetočina što se odražava na smanjenje prinosa. Ono, na šta posebno treba obratiti pažnju prilikom zasnivanja ovih kultura, jeste primjena preparata koji su primijenjeni u predusjevu, a koji se mogu nepovoljno odraziti na razvoj obje krmne leguminoze (herbicidi na bazi triazina), pa se najčešće siju poslije strnina. Također, poslije obje ove leguminoze nije preporučljivo gajiti šećernu repu, krompir, mrkvu, crni luk, odnosno sve biljne vrste osjetljive na vilinu kosicu.

Na kom zemljištu treba zasnovati proizvodnju?

Da bi ove leguminoze pokazale svoju punu moć i dale visoke prinose, potrebno je odabrati parcelu čije je zemljište duboko, rastresito, plodno i sa povoljnim vodno vazdušnim režimom.

Na ovakvom zemljištu, lucerka razvija dubok i razgranat korijen što joj omogućuje bolje snabdijevanje vodom i hranivima za maksimalnu produktivnost i dugotrajnost. Ona zahtijeva srednje teška zemljišta neutralne reakcije, tipa černozem, livadska crnica, gajnjača, aluvijum, meliorisane i kultivisane ritske crnice. Jako je osjetljiva i ne podnosi kisela zemljišta sa malim sadržajem kalcijuma, kao što je pseudoglej, tako da na ovakvom zemljištu, lucerka može uspijevati samo ako se izvrši melioracija zemljišta unošenjem dosta kalcijuma, organskog i mineralnog đubriva, kao i regulisanje vlažnosti i intenzivnom obradom.

Černozem, livadska crnica, gajnjača, aluvijum, meliorisane i kultivisane ritske crnice povoljne za uzgoj

Za luceku je podesna pH vrijednost koja se kreće od 6,6 – 7,5. Nasuprot njoj, crvena djetelina bolje podnosi kisela zemljišta, lošije strukture u nizijama i u brdsko-planinskom području. Optimalna kiselost za nju se kreće od 6-7, otkriva stručnjak.

Obrada zemljišta

Dubina obrade zavisi od klimatskih uslova i tipa zemljišta. Dubokom osnovnom obradom se stvara rastresit oranični sloj što omogućuje sakupljanje vode, dobar razvoj korijenovog sistema, intenzivniji rad mikroflore i veću aktivnost kvržičnih bakterija.

Obavezno se primjenjuje duboka osnovna obrada zemljišta na 30 - 40 cm. Osnovnu obradu treba izvršiti po mogućnosti odmah poslije skidanja predusjeva, jer ranija obrada omogućava da se zemljište prirodno slegne.

Ako se lucerka sije u ljeto, (predusjev su žitarice), prvo se pristupa tanjiranju na 10 - 12 cm, a zatim ore na dubinu oko 30 cm ili u kombinaciji sa podrivanjem, što sve treba uraditi što prije ili bar 15 dana prije sjetve. Nakon oranja zatvoriti brazde i u povoljnom momentu, pri povoljnoj vlažnosti zemljišta, izvršiti predsjetvenu pripremu, savjetuje Rehak.

Birati sjeme koje ima klijavost najmanje 90 posto

Za sjetvu u proljeće, treba istanjirati kako bi se žetveni ostaci predkulture usitnili i unijeli u zemljište, pri čemu oranje treba uraditi na 25 cm, a zatim jesenje oranje na dubinu 30 - 40 cm. Poželjno je da se poslije jesenje osnovne obrade zatvore brazde i poravna zemljište. Ukoliko se ispoštuju ova osnovna pravila, proljetna predsjetvena priprema će biti znatno olakšana, a zemljište se veoma lako može obraditi i postići će se mrvičasta struktura, a s obzirom da lucerka i crvena djetelina imaju veoma sitno sjeme, zahtijevaju kvalitetnu predsjetvenu pripremu. Posebno je važno da površinski sloj zemljišta do pet centimetara bude zbijen, čime će se omogućiti unošenje sjemena na određenu dubinu.

Kasnija sjetva lucerke i djetelina nepovoljno djeluje na usjev

Podsjetimo, najbolje je koristiti ono koje ima klijavost najmanje 90 posto, čistoću 98 posto i da nije starije od pet godina. Biljke u zimu treba da uđu s minimalno sedam razvijenih listova, a optimalno je deset.

Đubrenje

Da bi se razvile veoma mlade biljke lucerke, potrebno je obezbijediti dovoljno hraniva na raspolaganju, osim kalcijuma dovoljno fosfora i kalijuma. Đubrenje fosforom i kalijumom treba izvršiti na osnovu agrohemijske analize zemljišta, u zavisnosti koliko godina ostaje na jednoj parceli. Na zemljištima srednje obezbjeđenosti u hranivima, preporučuje se da količina u zasnivanju lucerišta bude 180 kg - 200 kg fosfora, a kalijuma 100 kg - 140 kg po hektaru.

Stajnjak je poželjno unijeti jer popravlja fizičko-hemijska i mikrobiološka svojstva, a njegov efekat se ispoljava tokom svih godina iskorištavanja. Poželjno je da se unese pod predusjev sa osnovnom obradom 30 - 50 t/ha dobro zgorelog stajnjaka.

Da bi se razvile veoma mlade biljke lucerke, potrebno je obezbijediti dovoljno hraniva

Za optimalni razvoj crvene djeteline, potrebno je agrohemijskom analizom zemljišta tačno postaviti količinu i odnos hranljivih elemenata, koji pored makro, podrazumijevaju i mikroelemente.

Mineralna đubriva se primjenjuju pri osnovnoj i predsjetvenoj obradi zemljišta u zavisnosti od obezbijeđenosti. Osnovno đubrenje se vrši sa osnovnom obradom pri čemu se unosi 2/3, odnosno cjelokupna količina fosfora i kalijuma, a ostatak sa predsjetvenom pripremom, navodi Gordana Rehak.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se uzgaja na svim kontinentima, a od europskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za prehranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košnjom,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Lucerka Tip zemljišta Gordana Rehak Đubrenje lucerke Obrada zemljišta Djetelina Crvena djetelina Predsjetvena priprema


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...