Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u Ukrajini
  • 25.09.2022. 15:00

Kako izgleda prognoza za glavne ukrajinske ratarske kulture?

Više površina pod repicom dovelo je do značajnog povećanja proizvodnje ove kulture, a smanjene su površine pod kukuruzom i suncokretom

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 55
  • 8
  • 0

U svom septembarskom izdanju, bilten službe Evropske unije za praćenje usjeva, JRC MARS, donosi globalni pogled na Ukrajinu. Najveće djelovanje na proizvodnju, obrađene površine i prinose u toj zemlji su imali toplo vrijeme, suša i vojni sukob koji ugrožava poljoprivredne površine.

Negativan uticaj na prinose u južnim i zapadnim oblastima je imao dugotrajni deficit kiše dok su blagovremene padavine u nekim centralnim i sjevernim oblastima dovele do povećanja prognoze prinosa. U istočnim oblastima bile su iznadprosječne temperature, ali one nisu nanijele veću štetu ljetnim usjevima.

Dobri prinosi, ali...

Prognoze prinosa ozimih žitarica su i dalje oko petogodišnjeg prosjeka, iako znatno ispod prošlogodišnjeg rekordnog nivoa. Više površina pod repicom dovelo je do značajnog povećanja proizvodnje ove kulture, a smanjene su površine pod kukuruzom i suncokretom. Uprkos dobrim prinosima, proizvodnja za ove kulture je ispod petogodišnjeg prosjeka.

Obilne padavine u avgustu su uglavnom nadoknadile deficit padavina u junu i julu. To je posebno bilo izraženo u centralnim i sjevernim oblastima, dok su južne i zapadne oblasti su ostale suve. Za jun, jul i avgust je bilo toplo i sušno vrijeme, a u avgustu je bilo obilnih padavina na istoku zemlje.

Pad proizvodnje

Prema izvještaju, očekuje se pad proizvodnje u svim kategorijama osim uljane repice i soje, za koje se očekuje porast zasijanih površina i prinosa u odnosu na prethodnu godinu.

Samo se za uljanu repicu može reći da ima proširenje na 1,4 milion hektara. U odnosu na petogodišnji prosjek to je više za 35 posto, a na prethodnu sezonu 41 posto. Očekuje se da će prinos dostići 2,74 tone po hektaru.

Uljane repice je više (Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net)

Prognoziraju da bi se ukupna proizvodnja suncokreta mogla smanjiti, uprkos povećanim prinosima koji će nadoknaditi gubitke. Radi se o padu od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu i 2 posto u odnosu na petogodišnji prosjek. Ova proizvodnja je procijenjena na 13,9 miliona tona. Posijana površina smanjena je za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu na 5,6 mil. ha, ali je povećan prinos, koji je procijenjen na 2,5 t/ha.

Stanje žitarica

Pšenica, ječam i kukuruz su glavne kulture, ali se očekuje pad proizvodnje, prinosa i zasijanih površina.

Površine pod pšenicom su manje za 8 posto u odnosu na prethodnih 6,5 miliona hektara. Očekuje se i smanjenje prinosa od 12 posto na 4 t/ha, odnosno 26,2 miliona tona.

Izvoz žitarica Crnim morem ugrožen - Rusija neće produljiti dogovor?

Prognoze za ječam bilježe dvocifreni pad u odnosu na prethodnu godinu, s proizvodnjom od 6,8 miliona tona na osnovu površine od 1,99 miliona hektara i prinosa od 3,4 t/ha.

Za kukuruz se očekuje prinos nešto više od 7 t/ha i proizvodnja 33,7 miliona tona. Zasijane površine su smanjene za 17 posto na 4,5 mil. ha.


Tagovi

JRC MARS Ukrajina Suša Prinos Žitarice Prognoza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]