Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nega soje
  • 17.05.2020. 14:00

Kad je pravi trenutak za tretiranje soje protiv korova?

Kad korovi dostignu visinu da ih možete videti iz stojećeg stava, onda je kasno za uspešnu zaštitu. Kada ih vidimo iz vozila, onda zaštitu ne treba ni obavljati jer će biti prekasno.

Foto: JumpStory
  • 190
  • 14
  • 0

Kada je reč o gajenju soje, bolje je odraditi tretman nakon setve, a pre nicanja useva nego paziti kada će se javiti korovi, jer je njihovo pravovremeno suzbijanje od izuzetnog značaja u proizvodnji ove ratarske biljke. 

Ipak, ako se tretiranje obavi pre nicanja, neće se na taj način suzbiti višegodišnji širokolisni korovi. Takođe, usled čestih padavina može da se javi fitotoksičnost mladih biljaka na lakšim zemljištima, kako navodi PSSRS.

Štetočine u soji i kako ih se rešiti

Iz navedenih razloga, poljoprivredni proizvođači sve više primjenjuju folijarno tretiranje soje herbicidima. I ovde treba biti oprezan jer velika temperaturna kolebanja (visoke ili niske temperature) mogu biti izazov za folijarno tretiranje useva. 

Ne čekajte da korov ojača

Na vremenske prilike ne može da se utiče, a kako delovanje hemijskih preparata zavisi od ovih uslova, poljoprivrednici bi trebalo na vreme da odrade zaštitu biljaka. 

Prema preporukama stručnjaka, pravo vreme za zaštitu je onda kada su korovi vidljivi tek iz čučećeg položaja. Važno je da se ne dozvoli im da se razviju i ojačaju, jer ih je tad gotovo nemoguće uništiti. Najviše što proizvođači u tom slučaju mogu jeste da im uspore porast, ali ipak kada se malo revitalizuju, mogu da prestignu soju u razvoju. Iz tog razloga, prvi tretman je izuzetno važan i obavlja se dva do tri dana u toku prolećnog perioda. 

Kako suzbiti korove, a u isto vreme ne povrediti biljku soje?

Ukoliko čekate da korove možete videti i iz stojećeg poloćaja, zakasnili ste sa zaštitom. Ako se prilikom prolaska vozilom pored njive, vide korovi, tada nema svrhe ni da se tretira, jer je za to prekasno. Iz navedenog se može zaključiti da je prilično opasno čekati neki idelani trenutak za tretiranje.

Prvo tretiranje - kada korov poraste dva centimetra 

Tretmane protiv širokolinih korova najbolje je odraditi dva puta jer se na taj način bolje kontrolišu korovske vrste koje stalno rastu, poput ambrozije ili pepeljuge

Prvo tretiranje obaviti kada navedene korovske biljke porastu između dva i tri centimetra. Najčešće se greši, jer se čeka da izniknu svi korovi ili da svaka biljka soje razvije prva tri lista. Soja je otpornija na herbicide kad je manja, nego kad poraste.

Kako prirodne nepogode utiču na stres soje?

Sa drugim tretiranjem obično se ide dve sedmice posle prvog, mada će pravi trenutak odrediti novi izrasli korovi (dva do tri centimetra), kao i vremenski uslovi.

Ako je sušni period, onda mogu da prođu i tri nedjelje, a ako je kišovito onda se drugo tretiranje može obaviti odman deset dana posle prvog. Sam usev je često najbolji pokazatelj kad se radi o izboru preparata.

Obratiti pažnju na način primene

  • Nikad ne dodavati folijarna đubriva sa sredstvima protiv širokolisnih korova u soji; 
  • Ne treba mešati preparate protiv širokolisnih i uskolisnih korova jer bi moglo doći do zadržavanja viška sredstva na listovima soje, a na taj način i do oštećenja useva.

Ukoliko su se neki proizvođači opredelili za organsku proizvodnju ove žitarice, onda mogu koristiti samo ona hemijska sredstva koja su registrovana za tu namenu.


Tagovi

Zaštita soje Širokolisni korovi Folijarno tretiranje Prva tri lista Ambrozija Pepeljuga Izrasli korovi Sušni period Hemijsko tretiranje Folijarna đubriva


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.