Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Evropi
  • 23.08.2022. 15:00

Još manji izgledi za prinos letnjih useva - suša i na jesen

Devet evropskih regija je najviše pogođeno sušom. Tri ratarske kulture su najugroženije.

Foto: Depositphotos/yurikr
  • 379
  • 87
  • 0

Izgledi za prinos letnjih useva dodatno su smanjeni, pokazalo je avgustovsko izdanje biltena JRC MARS - Praćenje useva u Evropi, Evropske komisije. Izuzetno vrući i suvi vremenski uslovi u većem delu Evrope nastavili su značajno smanjivati prognoze koje već u julu nisu bile dobre.

Najviše su pogođeni kukuruz za zrno (-8,6 odsto na nivou EU), suncokret (-5,5 odsto) i soja (-9,6 odsto). Trenutne prognoze prinosa za ove useve su ispod petogodišnjeg proseka i to između 12 odsto (suncokret) i 16 odsto (kukuruz za zrno).

Izvor: Evropska komisija

S druge strane, vrući i suvi uslovi pogodovali su žetvi ozimih useva, što je dovelo do blagog poboljšanja u prognozama roda.

Najviše zahvaćena područja

Španija, Francuska, centralna i severna Italija, centralna Nemačka, Mađarska, Rumunija, Slovenija i susedna Hrvatska su među najteže pogođenim regijama u Evropi. U izveštaju se navodi kako su ove regije i pre velikih vrućina i suše bile pod uticajem dugotrajnog nedostatka kiše. 

Razdoblja vodnog i toplotnog stresa delomično su se poklapala s osetljivim fazama cvetanja i nalivanja zrna. Ova kombinacija rezultirala je nepovratno izgubljenim potencijalom prinosa. Nekoliko je zemalja uvelo mere za ograničavanje korišćenja vode za navodnjavanje. 

Najviše pogođena područja

U nekim regijama, kao što je severozapadna Italija kao i južna i centralna Španija, vrlo niske nivoe vode u akumulacijama nisu bile dovoljne da zadovolje potrebe useva za vodom, pa se prekinuto navodnjavanje nekih polja. 

Takođe, u većem delu kontinenta ovakvo je vreme negativno uticalo i na pašnjake

U zemljama Beneluksa, zapadnoj Nemačkoj, zapadnoj Poljskoj, istočnoj Slovačkoj, Bugarskoj i južnoj Ukrajini, nestašica padavina u kombinaciji sa povremenim visokim temperaturama takođe je loše uticala na letnje useve i imala negativan učinak na izglede za prinos.  

Dok je manjak padavina pogodovao žetvi ozimih useva u većini zemalja, izraziti višak u Letoniji i Litvaniji negativno je uticao na ozime useve tokom poslednjih faza nalivanja i sazrevanja zrna pa je uzrokovao određeno kašnjenje početka žetve.

Uticaj na ozime i jare useve

Suša i na jesen 

Izveštaj donosi i prognozu vremena do 27. avgusta. Tako vlažne uslove sa akumuliranim padavinama između 40 i 120 mm prognoziraju u Britaniji, velikom delu Skandinavije, malom delu evropske Rusije, većem delu Poljske, Slovačke, Mađarske, istočne Hrvatske, zapadne Rumunije pa i delovima zapadnog Balkana, kao i južne Nemačke, Alpa i severne Italije. Predviđa se da će ove regije imati između tri i osam dana sa padavinama iznad pet milimetra dok se za ostatak Evrope predviđa tek do dva takva dana. 

Prognoza za jesen ne obećava mnogo - možemo li očekivati padavine?

Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi za septembar, oktobar i novembar, velika je verovatnoća da će se topliji uslovi od uobičajenih zadržati tokom većeg dela Evrope u septembru pa će se verovatno nastaviti u oktobru. Uslovi koji su sušniji od uobičajenih predviđaju se na Pirinejskom poluostrvu, delovima zapadne Evrope i malim područjima srednje Evrope i Balkana.


Tagovi

JRC Mars Suša Kukuruz za zrno Prognoza za jesen Prognoza useva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.