Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 16.06.2021. 12:00

John Deere rješenja: Širi i plići trag 8RX smanjuje sabijanje te štedi gorivo

Održiva poljoprivreda je moguća, poručuju iz John Deere-a i nude četiri glavna mehanizma za redukciju stakleničkih plinova.

Foto: John Deere
  • 127
  • 117
  • 0

I preciznija gnojidba tekućim stajskim gnojem i ciljana zaštita bilja, dva glavna aduta John Deere rješenja za održivu poljoprivrednu proizvodnju, u konačnici vode do trećeg i osnovnog - zaštite tla kao ograničenog prirodnog resursa i temeljne pretpostavke visokih prinosa. Jer, uz provođenje dobrih poljoprivrednih praksi valja imati na umu i minimaliziranje štetnog utjecaja na tlo.

"Strojevi su radi povećanja njihove učinkovitosti postali sve veći i sve teži pa se naša tehnička rješenja za zaštitu tla uglavnom odnose na primjenu veće površine prijanjanja različitih guma i koncepta gusjenica koji će smanjiti sabijanje tla, a dati bolju vuču“, rečeno je na nedavno održanoj John Deere on-line konferenciji "Sustainable day" emitiranoj iz njihove tvornice u Mannheimu (Njemačka) na kojoj je glavna tema njihovog Dana održivosti bila prilagodba klimatskim promjenama.

Smanjenje sabijanja tla

Smanjenje štetnog sabijanja tla, poznato je, osigurava veću plodnost povećavajući poroznost i sposobnost tla da pohrani više hranjivih sastojaka i vode. Osiguravanjem dobrih vodozračnih odnosa i normalnog funkcioniranja tla se osigurava i nesmetan rast korijena i razvoj biljke, te u konačnici bolji prinos. Štetno sabijanje tla, naime, prema nekim istraživanja "odnese" i do 20 posto prinosa.

Posljednjih se godina sabijanje tla konstantno smanjivalo zbog upotrebe većih pneumatika i njihove sposobnosti rada s niskim tlakom. Primjerice, moderni 22-tonski traktor ima pritisak na tlo od samo 0,6 kg/cm², a 3-tonski traktor od 75 konjskih snaga iz sedamdesetih godina 1,5 kg/cm², čulo je na ovoj konferenciji na kojoj je istaknuto kako su još nježniji prema tlu traktori s gusjenicama.

Tako novi John Deere 8RX s četiri gusjenice, razvijen upravo s ciljem maksimiziranja zaštite tla bez ugrožavanja ostalih performansi traktora, ima otisak veličine 4,6 m² pa mu je kontaktni pritisak po površini vrlo nizak i iznosi samo 0,4 kg/cm².

Veći otisak gusjenice smanjuje pritisak na tlo

Veći otisak znači i manju dubinu traga, što posljedično smanjuje zbijanje u dubljim slojevima tla, ali i otpor kotrljanja. Nadalje, manje otpora kotrljanja znači i manju potrošnju goriva, a time i manje emisije CO2. Ispitivanja su pokazala da se tako može smanjiti potrošnja goriva za 10 posto, tako da ovaj inovativni koncept vožnje može aktivno pridonijeti zaštiti klime, zaključili su njihovi inženjeri potkrjepljujući to i videoprilozima prikaza naprednih tehnologija gnojidbe tekućim stajskim gnojivom te ciljane zaštite bilja u kojima je glavna zvijezda bio upravo John Deere 8RX.

Povećanje učinkovitosti strojeva

Imaju jasnu viziju, rekli su, a u njenom je centru održivost proizvodnje.

"Digitalizacija je najvjerojatnije najveća revolucija u poljoprivredi nakon mehanizacije. I uvjeren sam, može pomiriti ekonomiju i ekologiju“, rekao je prof. dr. Peter Pickel iz John Deere-ovog Europskog tehnološkog inovativnog centra ističući kako poljoprivreda ima jako veliku odgovornost kao uzrok, ali i rješenje problema klimatskih promjena.

Praksa, industrija i istraživanja moraju uspjeti u reduciranju stakleničkih plinova, kaže, i za to postoje četiri mehanizma: povećanje učinkovitosti strojeva, optimizacija poljoprivredne proizvodnje (pri čemu je ključno proizvesti više s manje), optimizacija postojećih kapaciteta strojeva (automatizacijom i autonomizacijom) te korištenje obnovljive energije.

Otkad postoji poljoprivredna mehanizacija, inženjeri rade na povećanju njene učinkovitosti.

"Puno je već postignuto, no moramo biti realistični. Redukcija 1-3 posto je strašan uspjeh glede velikih napora u smanjenju emisije ispušnih plinova. Esencijalno, uspjelo je reduciranjem gubitaka u prijenosu. To vidimo upravo na primjeru gusjeničara 8RX“, istaknuo je prof. Pickel pojašnjavajući kako u sveukupnom balansu CO2, smanjenje uporabe goriva u poljoprivredi igra sekundarnu ulogu.

Optimizacija poljoprivredne proizvodnje

Puno je veći potencijal u ratarskim mjerama. Konkretno, proizvodnja mineralnih gnojiva povećava emisije CO2 dok istodobno postoji suvišak organskih gnojiva u nekim, prvenstveno stočarskim, regijama.

Preciznost nezamisliva bez Auto Truc navođenja

"Kad bi se resursi u tim područjima koristili učinkovitije, mogli bi značajno smanjiti naš ekološki otisak. Cilj iznad svega mora biti preusmjeriti se s ujednačenog tretiranja površine na male aplikacije, ovisno o heterogenosti tla“, definira jedno od rješenja i dodaje kako tzv. Industrija 4,0 umjesto masovne produkcije u prvi plan stavlja individualnu.

Ova individualizacija u poljoprivredi znači kako će se u budućnosti obraditi odnosno tretirati svaki usjev odnosno biljku pojedinačno, zbog čega su uštede višestruke. Najveći je po njemu izazov implementirati i optimizirati gnojidbu i zaštitu bilja te ostale mjere na temelju egzaktnih podataka, analize i, dakako, iskustva.

Automatizacija i autonomizacija

Bolja iskoristivost kapaciteta strojeva, jedno od "prozvanih" rješenja, zapravo je dalja minimalizacija gubitaka.

Praktična istraživanja pokazuju kako je, posebice u slučaju kombajna, iskorišteno 60-70 posto instalirane snage stroja.

"Zahvaljujući automatizaciji napravili smo značajan napredak posljednjih godina u ovom segmentu. Kombajn se sada automatski podešava, a to nas dovodi do uvođenja autonomizacije. Autonomni strojevi omogućavaju da se operater može posvetiti drugim zadacima“, pojašnjava.

Ovo je rješenje, kaže, posebno zanimljivo s obzirom na sve izraženiji nedostatak kvalificiranih vozača. No, zahtijeva definiranje pravnih okvira i dostupnost G5 mreže u ruralnim krajevima.

Alternativni izvori energije

I posljednji mehanizam, ali najvažniji u redukciji stakleničkih plinova u poljoprivredi, je korištenje alternativnih oblika energije, prvenstveno elektrifikacije. No, za razliku od automobilskog sektora, traktor srednjeg i višeg ranga s potpuno električnom pogonom neće biti dostupan još za nekoliko godina, kaže dr. Pickel, jer spremnost za njihovu serijsku proizvodnju ovisi o kapacitetu, volumenu i težini akumulatora.

"Danas bi traktor od 250 konjskih snaga trebao nositi bateriju od 10 tona da bi osigurao dovoljno 'goriva' za cjelodnevni rad bez ponovnog punjenja“, ističe najvažniji problem, ali dodaje kako je u ovom segmentu poljoprivreda u prednosti. 

Sve češća slika autonomnih strojeva na polju

Naime, poljoprivreda bi mogla biti samodostatna s proizvodnjom električne energije iz solarnih kolektora, vjetroelektrana ili bioplinskih postrojenja. Nadalje, veliko smanjenje emisije stakleničkih plinova bilo bi moguće i uz primjenu alternativnih goriva. "Takozvani motori s više goriva mogu ići i na dizel i na biodizel dobiven iz uljane repice ili neke druge kultura iz vlastite proizvodnje. To je benefit za okoliš, ali i farmerov budžet. No, za to bi trebali i političku podršku“, komentira. 

Ukratko, tehnološki progres u poljoprivredom inženjerstvu razmatra kombiniranja zaštite okoliša i ekonomske učinkovitosti.

"Poljoprivreda može preuzeti odgovornost za održivu proizvodnju prijateljsku prema okolišu, i tako osigurati povjerenje društva i njegovu zahvalnost. Ovo zaštitu okoliša čini faktorom konkurentnosti“, zaključio je prof. dr. Peter Pickel i potvrdio ustrajnost u daljnjoj optimizaciji uporabe digitalnih tehnologija visokih performansi u poljoprivredi.


Fotoprilog


Tagovi

John Deere Prof. dr. Peter Pickel John Deere 8RX Traktor gusjeničar Održiva poljoprivreda


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.