Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 16.06.2021. 12:00

John Deere rešenja: Širi i plići trag 8RX smanjuje kompresiju i štedi gorivo

Održiva poljoprivreda je moguća, poručuju iz John Deere-a i nude četiri glavna mehanizma za redukciju štetnih gasova.

Foto: John Deere
  • 142
  • 100
  • 0

I preciznije đubrenje osokom i ciljana zaštita bilja, dva glavna aduta John Deere rešenja za održivu poljoprivrednu proizvodnju, na kraju vode do trećeg i osnovnog - zaštite zemljišta kao ograničenog prirodnog resursa i osnovne pretpostavke visokih prinosa. Jer, uz sprovođenje dobrih poljoprivrednih praksi valja imati na umu i minimalizovanje štetnog uticaja na zemljište.

"Mašine su zbog povećanja njihove efikasnosti postale sve veće i sve teže, pa se naša tehnička rešenja za zaštitu zemljišta uglavnom odnose na primenu veće površine prijanjanja različitih guma i koncepta gusenica koji će smanjiti sabijanje zemljišta, a dati bolju vuču“, rečeno je na nedavno održanoj John Deere onlajn konferenciji "Sustainable day" emitovanoj iz njihove fabrike u Manhajmu (Nemačka) na kojoj je glavna tema njihovog Dana održivosti bilo prilagođavanje klimatskim promenama.

Smanjenje sabijanja zemljišta

Smanjenje štetnog sabijanja zemljišta, poznato je, obezbeđuje veću plodnost povećavajući pažnju i sposobnost zemljišta da skladišti više hranljivih sastojaka i vode. Obezbeđivanjem dobrih vodo-vazdušnih odnosa i normalnog funkcionisanja zemljišta se omogućuje i nesmetan rast korena i razvoj biljke, pa na kraju i bolji prinos. Štetno sabijanje zemljišta, dakle, prema nekim istraživanja "odnese" i do 20 odsto prinosa.

Poslednjih godina se sabijanje zemljišta konstantno smanjivalo zbog upotrebe većih pneumatika i njihove sposobnosti rada sa niskim pritiskom. Na primer, moderni 22-tonski traktor ima pritisak na zemljište od samo 0,6 kg/cm², a traktor od tri tone 75 konjskih snaga iz sedamdesetih godina 1,5 kg/cm², čulo se na ovoj konferenciji na kojoj je istaknuto da su još nežniji prema zemljištu traktori sa gusenicama.

Tako novi John Deere 8RX sa četiri gusenice, razvijen upravo sa ciljem maksimalne zaštite zemljišta bez ugrožavanja ostalih performansi traktora, ima otisak veličine 4,6 m², pa mu je kontaktni pritisak po površini vrlo nizak i iznosi samo 0,4 kg/cm².

Veći otisak gusenice smanjuje pritisak na zemljište

Veći otisak znači i manju dubinu traga, što posledično smanjuje zbijanje u dubljim slojevima zemljišta, ali i otpor kotrljanja. Dalje, manje otpora kotrljanja znači i manju potrošnju goriva, a time i manje emisije CO2. Ispitivanja su pokazala da se tako može smanjiti potrošnja goriva za 10 odsto, tako da ovaj inovativni koncept vožnje može aktivno da doprinese zaštiti klime, zaključili su njihovi inženjeri potkrepljujući to i videoprilozima prikaza naprednih tehnologija đubrenja osokom i ciljane zaštite bilja u kojima je glavna zvezda bio upravo John Deere 8RX.

Povećanje efikasnosti mašina

Imaju jasnu viziju, rekli su, a u njenom centru je održivost proizvodnje.

"Digitalizacija je najverovatnije najveća revolucija u poljoprivredi nakon mehanizacije. I uveren sam da može pomiriti ekonomiju i ekologiju“, rekao je profesor dr Peter Pikel iz John Deere-ovog Evropskog tehnološkog inovativnog centra ističući da poljoprivreda ima jako veliku odgovornost kao uzrok, ali i rešenje problema klimatskih promena.

Praksa, industrija i istraživanja moraju da uspeju u redukovanju štetnih gasova, kaže, i za to postoje četiri mehanizma: povećanje efikasnosti mašina, optimizacija poljoprivredne proizvodnje (pri čemu je ključno proizvesti više sa manje), optimizacija postojećih kapaciteta mašina (automatizacijom i autonomizacijom) i korišćenje obnovljive energije.

Otkad postoji poljoprivredna mehanizacija, inženjeri rade na povećanju njene efikasnosti.

"Mnogo je već postignuto, ali moramo da budemo realistični. Redukcija 1-3 odsto je značajan uspeh u smislu velikih napora u smanjenju emisije štetnih gasova. Esencijalno, uspelo je redukovanjem gubitaka u prenosu. To vidimo upravo na primeru guseničara 8RX“, istakao je profesor Pikel pojašnjavajući kako u sveukupnom balansu CO2, smanjenje upotrebe goriva u poljoprivredi igra sekundarnu ulogu.

Optimizacija poljoprivredne proizvodnje

Mnogo je veći potencijal u ratarskim merama. Konkretno, proizvodnja mineralnih đubriva povećava emisije CO2 dok istovremeno postoji višak organskih đubriva u nekim, prvenstveno stočarskim, regijama.

Preciznost nezamisliva bez Auto Truc navođenja

"Kad bi se resursi u tim područjima koristili efikasnije, mogli bi značajno da smanje naš ekološki otisak. Cilj iznad svega mora biti preusmeren sa ujednačenog tretiranja površine na male aplikacije, zavisno od heterogenosti zemlje“, definiše jedno od rešenja i dodaje da takozvana Industrija 4,0 umesto masovne produkcije u prvi plan stavlja individualnu.

Ova individualizacija u poljoprivredi znači kako će se u budućnosti obraditi odnosno tretirati svaki usev odnosno biljku pojedinačno, zbog čega su uštede višestruke. Najveći je po njemu izazov implementirati i optimizovati đubrenje i zaštitu bilja kao i ostale mere na osnovu egzaktnih podataka, analize i, svakako, iskustva.

Automatizacija i autonomizacija

Bolja iskoristivost kapaciteta mašina, jedno od "prozvanih" rešenja, zapravo je dalja minimalizacija gubitaka.

Praktična istraživanja pokazuju da je, posebno u slučaju kombajna, iskorišćeno 60-70 odsto instalirane snage mašine.

"Zahvaljujući automatizaciji napravili smo značajan napredak poslednjih godina u ovom segmentu. Kombajn se sada automatski podešava, a to nas dovodi do uvođenja autonomizacije. Autonomne mašine omogućavaju da se operater može posvetiti drugim zadacima“, pojašnjava.

Ovo je rešenje, kaže, posebno zanimljivo sa obzirom na sve izraženiji nedostatak kvalifikovanih vozača. Ali, zahteva definisanje pravnih okvira i dostupnost G5 mreže u ruralnim krajevima.

Alternativni izvori energije

I poslednji mehanizam, ali najvažniji u redukciji štetnih gasova u poljoprivredi, korišćenje je alternativnih oblika energije, prvenstveno elektrifikacije. Ali, za razliku od automobilskog sektora, traktor srednjeg i višeg ranga sa potpuno električnom pogonom neće biti dostupan još za nekoliko godina, kaže Pikel, jer spremnost za njihovu serijsku proizvodnju zavisi od kapaciteta, volumena i težine akumulatora.

"Danas bi traktor od 250 konjskih snaga trebalo da nosi bateriju od 10 tona da bi osigurao dovoljno 'goriva' za celodnevni rad bez ponovnog punjenja“, ističe najvažniji problem, ali dodaje da je u ovom segmentu poljoprivreda u prednosti. 

Sve češća slika autonomnih mašina na polju

Poljoprivreda bi mogla biti samoodrživa sa proizvodnjom električne energije iz solarnih kolektora, vetroelektrana ili postrojenja biogasa. Dalje, veliko smanjenje emisije štetnih gasova bilo bi moguće i uz primenu alternativnih goriva.

"Takozvani motori sa više goriva mogu da idu i na dizel i na biodizel dobijen iz uljane repice ili neke druge kulture iz sopstvene proizvodnje. To je benefit za zaštitu životne sredine, ali i farmerov budžet. Ali, za to bi trebalo imati i političku podršku“, komentariše. 

Ukratko, tehnološki progres u poljoprivredom inženjerstvu razmatra kombinovanje zaštitu životne sredine i ekonomske efikasnosti.

"Poljoprivreda može da preuzme odgovornost za održivu proizvodnju prijateljsku prema životnoj sredini, i tako osigura poverenje društva i njegovu zahvalnost. Ovo zaštitu sredine čini faktorom konkurentnosti“, zaključio je profesor dr Peter Pikel i potvrdio istrajnost u daljoj optimizaciji upotrebe digitalnih tehnologija visokih performansi u poljoprivredi.


Tagovi

John Deere Profesor dr Peter Pikel John Deere 8RX Traktor guseničar Održiva poljoprivreda


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.