Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita strnina
  • 09.05.2019. 16:00

Ječam: Vreme je da se zaštite usevi

Ječam je osetljiviji na pojavu bolesti, od pšenice na primer. Najčešće se bolesti prenose semenom, tako da ova žitarica može biti zaražena nekim bolestima već u jesen ili rano proleće.

Foto: Vedran Stapić
  • 604
  • 51
  • 0

Ječam je žitarica koja je veoma osetljiva na niske temperature, ostatke pesticida, višak vlage, nedostatak hranljivih elemenata. Veoma često simptomi koji su posledica spoljnih faktora, pripisuju se simptomima bolesti.

Načini zaštite ječma od bolesti razlikuju se od pristupa zaštite pšenice iz par značajnih razloga. Pre svega, ječam je osetljiviji na pojavu bolesti, Najčešće se bolesti prenose semenom, tako da ova žitarica može biti zaražena nekim bolestima već u jesen ili rano proleće. Na primer, ove godine, u prolećnom periodu već neko vreme vidljivi su simptomi mrežaste pegavosi ječma u polju.

Kada se javi žućenje, ono može da bude i posledica zaraze virusima još u jesen, tako da uvek treba konsultovati stručnjake kada se donosi odluka o primeni određenih fungicida.

Pregledi pšenice i ječma

Ne postoje otporne sorte na neke značajnije bolesti jer se prenose biljnim ostacima pa veoma često i redukovana obrada zemljišta koja se primenjuje kod gajenja ječma, može doprineti pojavi bolesti. Kod ječma svi listovi važni su za prinos, tako da kod zaštite preparatima, treba voditi računa da se sačuvaju svi listovi, uključujući i donje.

Usevi su u fazi početka klasanja, pravo je vreme da se deluje

Usevi ozimog ječma sada se nalaze u fazi početka klasanja. U ovoj fazi vrh cveta pojavljuje se iz rukavca, vidljive su prve cvetne plevice, sve do početka cvetanja, kada postaju vidljive i prve polenove kesice. 

Nestabilni vremenski uslovi koji su aktuelni u fazi cvetanja ječma, kao i visoka relativna vlažnost, mogu dovesti do infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa (Fusarium graminearum). U pitanju je jedno od najrazornijih obolenja strnih žita. Prema rečima Bojane Karapandžić, diplomiranog inženjera poljoprivrede iz PSSS Leskovac, infekcija ovim patogenom ostvaruje se preko prašnika. Prvi simptomi bolesti manifestuju se promenom boje klasova, koji počinju da blede. Vreteno izumire, a zrna iznad vretena su štura. Ružičasta prevlaka na zaraženim klasovima uočava se u uslovima povećane vlažnosti vazduha. Pored toga što ovakvi uslovi utiču na prinos i kvalitet zrna, patogen takođe može da luči i mikotoksine koji predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi i životinja.

Mrežasta i ramulariozna pegavost ječma - simptomi i suzbijanje

Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da obilaze njive pod ječmom i vide u kakvom je zdravstvenom stanju usev, kako bi utvrdili u kojoj fazi razvoja se nalazi ječam, kako bi mogli pravovremeno da deluju. 

Preporuka za hemijsko tretiranje

Hemijske mere zaštite preporučuju se na početku cvetanja, kada su kod 5% klasova vidljive polenove kesice. Preproučuje se primena nekog od sledećih fungicida:
Antre plus, aktivna materija u ovom slučaju je tebukonazol+ tiofanat metil. Preparat se primenjuje u količini od 1,5 litara po hektaru. 
Prosaro 250 EC, aktivna materija u ovom preparatu je tebukonazol+protiokonazol. Primenjuje se u količini od 0,75 do 1 litra po hektaru.
Osiris, aktivne materije epoksikonazol+metkonazol. Preporučuje se količina od 1,5 do 2,5 litara po hektaru.
Bumper P, ovaj fungicid sadrži aktivnu materiju  prohloraz+propiokonazol i primenjuje se u količini od 0,75 do1 litar po hektaru.
Cello, koji sadrži aktivnu materiju spiroksamin+protiokonazol+tebukonazol. Za njega prepručuje se količina od 1,25 litara po hektaru.

Postoji veliki broj fungicida, koji su efikasni kod zaštite ječma od sive i mrežaste pegavosti, a koji su na bazi aktivnih materija strobilurin i triazol. Efikasne su još i formulacije na bazi tiofanatmetila, tebukonazola. Ipak, kada je u pitanju ramularija na ječmu, važno je pridržavati se vremena primene fungicida, kao i primena fungicida na bazi aktivne materije hlortalonil.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Bolesti ječma Ramularija ječma Mikotoksini Uzgoj ozmog ječma Simptomi bolesti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u