Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica
  • 21.07.2016. 13:30

Je li kukuruz pobjednik sezone 2016/2017?

Globalne zalihe kukuruza će ove sezone nadmašiti zalihe pšenice?

Foto: bigstockphoto.com, wakr
  • 5.127
  • 256
  • 0

Prošli tjedan je za britanske cijene žitarica bio prilično slab. Iako je sterling blago ojačao, to nije puno utjecalo na ishod. Cijene su se u svijetu blago povećale kao reakcija na procjene američkog Ministarstva poljoprivrede o ovosezonskim zalihama i potražnji za žitaricama. Trenutno su u fokusu vremenski uvjeti koji stvaraju nesigurnost za prinose.

Britanski izvoz pšenice i ječma tijekom svibnja je dosegao najveću razinu od 1997. godine. U svibnju je Velika Britanija izvezla 348Kt pšenice i 127Kt ječma, a očekuje se rezultat od 2.57Mt i 1.89Mt. Podaci govore da je mjesečni izvoz ječma počeo usporavati u usporedbi sa izvozom pšenice.

Francuska pšenica pada na kvaliteti

Stanje francuske pšenice i ječma u žetvi 2016 ostalo je vruća tema. Sredinom srpnja, polovina francuske pšenice i ozimog ječma koja je bila u dobrom stanju, sada je u nižoj kategoriji kvalitete. Samo 49% meke pšenice sada je u "vrlo dobrom" stanju, što je najniži postotak od 2012.

Procjene zaliha kukuruza rastu

Američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) povećalo je procjene zaliha kukuruza, dok su za pšenicu očekivanja smanjena u sezoni 2016/17. Kukuruz je posijan na većim površinama pa je ovo povećanje očekivano. No još ima vremena do južnoameričkih prinosa pa su ove prognoze podložne promjenama. Reuters ipak procjenjuje proizvodnju pšenice nešto više, dok se očekuje povećana potražnja iz Kine, SAD-a i EU.

Premalo pa previše kiše!

Egipatsko Ministarstvo poljoprivrede je najavilo da će odbiti pošiljku pšenice iz SAD-a, zbog visokih razina ergot gljivice (0.096%, za razliku od dozvoljene razine 0.05%). Nakon dvije godine suše u Indiji, ova godina će prema prognozama biti kišna. Sredinom srpnja, monsunske kiše pogodile su indijsko područje za 11% više od prosjeka. To je pomoglo razvoju usjeva soje, pamuka i riže. Neka su područja pogođena prevelikom količinom padalina, što je i oštetilo usjeve. Niži prinosi bi mogli značiti i povećan uvoz jestivih biljnih ulja.

Foto: bigstockphoto.com, wakr10, Izvor podataka: hgca.com


Povezane biljne vrste

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

Tržište žitarica Pšenica Ječam Ministarstvo poljoprivrede Kukuruz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.