Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 09.02.2019. 16:00

Izvozom suncokretovog ulja Ukrajina zaradila preko 4 milijarde dolara

Ukrajina je u 2018. godini od izvoza suncokretovog ulja zaradila više od 4 milijarde dolara izvezavši skoro 56 megatona tog prehrambenog proizvoda. Od vijesti sa tržišta žitarica treba izdvojiti da cijene ruske pšenice i dalje rastu, da raste trgovinska razmena EU i Ukrajine, ali i da Belorusija povećava uvoz uljane repice.

Foto: Pixabay / mlmfotografias
  • 393
  • 17
  • 0

Kada je riječ o izvozu prehrambenih proizvoda iz Ukrajine u 2018. godini treba istaći da je najizvoženiji proizvod bilo suncokretovo ulje. Kako je saopštio ukrajinski Odbor za izvoz hrane (UFEB), ta država je tokom prošle godine u inostranstvo isporučila 55,8 miliona tona ulja ostvarivši zaradu od 4,1 milijarde američkih dolara. S druge strane osim sunockretovog ulja koje je na prvom mjestu u 5 poljoprivrednih proizvoda od čijeg izvoza je Ukrajina najviše profitirala ušli su još meso i prerađevine od mesa peradi na kojima je zarađeno 507 miliona dolara, zatim šećer od šećerne repe - 217 miliona dolara, proizvodi od čokolade - 171 milon dolara, te pekarski proizvodi sa udjelom od 153 miliona dolara. Ovome se mora dodati i podatak da je Ukrajina ušla u prvih pet najvećih svjetskih izvoznika maslaca. Istovremeno, ukoliko se površine pod sojom ne smanje značajno, onda će taj izvozni proizvod ostati u prvih deset najizvoženijih u 2019. godini.

Ukrajinski poljoprivredni izvoz u EU porastao lane za 8,7 odsto 

Spoljnotrgovinski promet poljoprivrednih proizvoda između Ukrajine i zemalja Evropske unije je lane porastao za 11,4% u odnosu na 2017. godinu na 9 milijardi dolara, uključujući i 6,3 milijardi dolara izvoza iz Ukrajine. Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo poljoprivrede izvoz poljoprivrednih proizvoda u zemlje Unije i dalje raste. U 2016. godini on je iznosio nešto više od 4 milijarde dolara, u 2017. godini 5,8 milijardi dolara, a 2018. godine prelazi 6,3 milijarde dolara. Ta dinamika dokazuje uspjeh sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i Evropske unije u sektoru poljoprivrede.

Nastavljen rast cijena ruske pšenice

Cijene ruske pšenice su i tokom prošle sedmice nastavile trend rasta. Kako prenosi UkrAgroConsult, izvozne cijene ruske mlinske pšenice zatvorile su sedmicu trgovanja dodatnim rastom od 2-3 dolara po metričkoj toni. Taj rast rezultat je još slabijeg snabdijevanja uz određeni rast tražnje iz Turske. Ovome treba dodati da su cijene ruske pšenice dostigle najviši nivo u posljednje četiri godine, a njih najviše podstiču domaći faktori, među kojima se mora izdvojiti stabilno snabdijevanje žitom u južnoj Rusiji, nespremnost domaćih proizvođača da prodaju žitarice po trenutnim cijenama, koje se svakim danom povećavaju na domaćem tržištu, podižući istovremeno i izvozne cijene.

Bjelorusija povećava uvoz uljane repice

Prema podacima Republičkog odbora za statistiku u Bjelorusiji, uvoz uljane repice u novembru 2018. godine dostigao je 36,5 hiljada tona, dok je prethodno zabilježeni vrhunac uvoza bio u augustu iste godine kada je iznosio 34,4 kilotona. Prema pisanju UkrAgroConsult-a, rast kupovine je uglavnom vođen rastom prerađivačkih kapaciteta te uljarice u Bjelorusiji, dok je sva repica uvezena u novembru stigla iz Rusije.

Saudijska Arabija značajno povećala uvoz rumunjskog ječma

Rumunjska je u periodu jul-decembar u sezoni 2018/19. u inostranstvo isporučila 782 hiljada tona ječma, za 13% manje nego u istom periodu prošle sezone (897 kilotona). Prema podacima iz luka, ta zemlja je u decembru 2018. izvezla 13,36 hiljada tona ječma, 22% manje nego u istom mjesecu 2017. godine. U decembru 2018. Kada je riječ o uvoznicima Libija i Cipar su bile ključne destinacije za rumunjski ječam, ali je iznenađujući podatak to što je izvoz u Saudijsku Arabiju čak za 43% veći u odnosu na prošlu sezonu.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Uzgoj suncokreta Uzgoj pšenice Uzgoj uljane repice Suncokretovo ulje Meso Ukrajina Rusija Belorusija Rumunjska Izvoz Uvoz Žitarice i uljarice


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !