Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rusija
  • 27.09.2017. 20:15

Izvoz proizvoda nadmašio izvoz oružja

Izvoz poljoprivrednih proizvoda već neko vreme nadmašuje izvoz oružja, podaci su koji stižu iz Rusije.

Foto: kirahoffmann / Pixabay
  • 262
  • 27
  • 0

U Rusiji procenjuju da bi ovogodišnja proizvodnja poljoprivrednih proizvoda mogla dostići rekord od 133 miliona tona i da bi ova zemlja mogla da postane najveći svetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Podaci Federalne carinske službe Rusije svedoče kako je u januaru ove godine ruski izvoz ovih roba porastao za 41,9% u odnosu na isto razdoblje 2016.

Žitarice traženije od oružja

Kako kaže Ivan Rubanov, direktor analitičke grupe Vladinog odbora za poljoprivredu, Rusija je sada glavni svetski izvoznik pšenice i raži i među najvećim je izvoznicima ječma, zobi i drugih žitarica.

"Naš izvoz poljoprivrednih proizvoda već neko vreme nadmašuje izvoz oružja", rekao je Rubanov. Rusija je rekordne 2014. godine izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 19 milijardi dolara i uprkos prošlim kriznim godinama, tvrde ruski poljoprivredni stručnjaci, izvoz poljoprivredne robe je veći nego izvoz ruskog oružja i vojne tehnike. Izvoz poljoprivrednih proizvoda je u porastu, zato što domaće tržište nema potrebu za viškom proizvoda, objašnjava Rubanov i dodaje kako bi "ove godine izvoz poljoprivrednih proizvoda mogao dostići 40 miliona tona, a to je novi rekord".

Zalihe hranjive materije i jeftina radna snaga

Dva su činioca, kažu, koji osiguravaju rusku konkurentsku sposobnost na svetskom tržištu.

"To su zalihe hranjive materije u zemlji i jeftina radna snaga, na šta zapravo nismo ponosni. Ipak, ovi faktori nisu bili dovoljni da zadovoljimo potražnju. Tek smo 2014. godine sa devalvacijom rublja dobili dodatnu podršku", pojašnjava Arkadij Zločevski, predsednik Saveza proizvođača žitarica Rusije.

Prošle godine su ruski proizvođači planirali da izvezu 42,5 miliona tona žitarica, ali izvezeno je 37 miliona tona pa je tih pet miliona tona na domaćem tržištu uticalo na cenu. Proizvođači žitarica traže od države da pronađe nova tržišta ili da zameni postojeća, kako bi i sav višak mogli izvesti, posebno što opet blago raste cena pšenice na svetskom tržištu.

Prema podacima Svetske banke, cena pšenice je pala sa 284,9 dolara za tonu 2014. do 166,6 dolara za tonu 2016. Ove godine cena je nešto skočila i dosegla je 202,5 dolara u avgustu.

Foto: kirahoffmann / Pixabay


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Miroslav je dugogodišnji novinar i poznavalac agrara, a najdraža tema su mu protesti :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta