Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetska proizvodnja
  • 01.03.2017. 14:00

[Infografika] Ječam, globalna žitarica broj 4

Iza kukuruza, riže i pšenice - ječam se nalazi na četvrtom mjestu svjetske proizvodnje žitarica!

  • 324
  • 34
  • 0

Globalna proizvodnja ječma u ovoj sezoni procjenjuje se na 145 miliona tona na zasijanih 50 miliona hektara, što je očekivani rezultat prinosa i konstanta unazad 10 godina - oscilacije ukupnog uroda iznose do 5% godišnje.

Proizvodnja ove kulture se globalno udvostručila od 1960 do 1980, a vrhunac je zabilježen 1991. kada je proizvedeno čak 170 milijuna tona.

Hrvatska proizvodnja ove važne žitarice obuhvaća cca. 50.000 hektara, sa ukupnim prinosom do 200 hiljada tona. Susjedna Srbija ima gotovo dvostruko veću proizvodnju ječma, na cca. 90.000 hektara producira se prema procjenama oko 400 hiljada tona zrna. Bosna i Hercegovina također ima dugu tradiciju uzgoja ove kulture, ali na manjim površinama - 15.000 hektara, obima 50 hiljada tona.

Bez obzira na značaj ječma na ovim prostorima, obujam u odnosu na globalne razmjere je gotovo zanemariv i manji je od 0,5% ukupne svjetske proizvodnje (ukupno zbrojeni gornji podaci).

EU predvodi globalnu utrku u proizvodnji ječma

Na Evropsku uniju odnosi se najveći udio svjetske proizvodnje odnosno čak 41,5% ili 60 miliona tona, a slijede ju u poretku Rusija (17,5 miliona tona), Australija (10,5 miliona tona) i Ukrajina (9,9 miliona tona) .

U poretku svih žitarica, ječam se nalazi na četvrtom mjestu svjetske proizvodnje, iza kukuruza, riže i pšenice.

Svjetski rekord 13,8 t/ha!!!

Skromnih je zahtjeva prema vlazi i toplini pa ga možemo naći na svim kontinentima. Prinosi drastično variraju, od onih minimalnih u najsurovijim podnebljima Afrike i Azije pa sve do nevjerojatnog svjetskog rekorda iz 2015. godine s Novog Zelanda. Naime, na navodnjavanoj parceli veličine 11,6 hektara, farmer Warren Darling ostvario je prinos od 13,8 t/ha ječma, sorte Blackman Agriculture 776 - s uljanom repicom kao predusjevom.

Infografika Ječam

Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Svjetski rekord Tržište žitarica Warren Darling


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.