Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.02.2023. 15:00

Hoće li se nastaviti rast cijena žitarica i uljarica?

Poslije rasta cijena početkom sedmice, u četvrtak su pale. U Argentini bilježe slabiju žetvu, a kasni im i sjetva kukuruza dok Australija i Rusija imaju rekordne prinose pšenice

Foto: Depositphoto/YAYImages
  • 123
  • 18
  • 0

Kraj sedmice donio je pad cijene pšenice od 3 eura/t poslije četiri dana rasta. U četvrtak se za tonu na pariškom MATIF-u trebalo izdvojiti 291,75 eura. Očekivalo se da će dostići granicu od 300 eura/t, ali to se nije desilo.

Pad od 1,25 eura/t zabilježio je kukuruz čija je cijena iznosila 287,75 eura/t. Uljana repica je poslije pet dana poskupljenja doživjela najveći pad od 6,5 eura/t na 547,75 eura/t. Po otvaranju berze u petak cijene su ponovo pokazale slab rast.

Američka čikaška burza CBoT bilježi cijenu pšenice na fjučers tržištu za mart od 261,64 eura/t. Trenutno je u blagom padu. Slično se dešava i sa kukuruzom čija je vrijednost 248,71 eura/t. Za soju je skoro nepromijenjena i iznosi 519,94 eura/t. Očekivao se silazni trend, ali je on zaustavljen lošom prognozom za žetvu u Argentini.

Cijena zobi je pala sa 247,93 na 244,40 eura/t.

Slabi izvoz pšenice iz Evropske unije, dok će oko 400 hiljada tona za alžirskog kupca isporučiti Rusija. Kada je u pitanju prognoza proizvodnje krušne pšenice u EU za 2023., analitičari u Strategie Grains su ju povećali za 400.000 tona na 129,7 mil. t u odnosu na 125,6 mil. t u 2022. Za ovogodišnji rod kukuruza se očekuje 63,4 miliona tona što je povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Vrijeme je u godini kada su cijene niže (Depositphoto/budabar)

Cijene pod La Nina utjecajem

Izvještaj USDA nije pokazao značajnije promjene. U fokusu je proizvodnja kukuruza i soje u Argentini koja se suočava s višegodišnjim djelovanjem La Nina koja značajno umanjuje prognoze žetve. To utiče na globalno smanjenje zaliha ovih usjeva. Analitičari očekuju da će se to odraziti na dalji rast cijena žitarica.

Žetva soje će biti 41 milion tona što je manje u odnosu na 45,5 mil. t procijenjenih u januaru. Berza Rosario je revidirala svoje prognoze naniže, na samo 34,5 mil. t za soju i 42,5 mil. t za kukuruz, izvijestio je Agrarheute.

Brazilski poljoprivredni regulator, Conab, je snizio svoje procjene za drugi usjev kukuruza u zemlji 2022-23. zbog mogućih kašnjenja sjetve uslijed nepovoljnih vremenskih prilika. U pokrajini Mato Grosso do sada je zasijano 12 posto od planiranog. Značajan dio površina će biti zasijano poslije optimalnog roka.

Rekordi u Rusiji i Australiji

S druge strane, očekuju se rekordne žetve pšenice u Rusiji i Australiji, ali i u Brazilu. USDA je blago revidirala svoju procjenu proizvodnje te žitarice u Rusiji na 92 miliona tona, u poređenju sa preko 100 mil. t koje su prijavile ruske vlasti. Australija žanje rekordan rodod oko 38 mil. t i očekuje se da će imati rekordnu izvoznu sezonu od 28 miliona tona.

Indija bi mogla produžiti zabranu izvoza pšenice, uprkos očekivanoj dobroj žetvi od 112 miliona tona, kako bi zaštitila lokalne zalihe. Zabrana bi mogla ostati na snazi do sredine 2024. godine.


Tagovi

MATIF CBoT Cijena pšenice Cijena kukuruza USDA Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.