Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gojko Brkić
  • 29.09.2022. 09:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Novi Grad

Hibridi kukuruza u sušnoj godini dali oko 10 tona zrna po hektaru

Na oglednim parcelama je posijano pet hibrida Pioneer, iz grupe od 250 do 380

Foto: Gojko Brkić
  • 461
  • 179
  • 0

Niski pronosi obilježili su početak berbe kukuruza u većem dijelu Bosne i Hercegovine, tamo gdje su proizvođači uspjeli prije prispjelih padavina uspjeli završiti žetvu. No, na parcelama na sjeverozapadu zemlje, dio proizvođača je zadovoljan ovogodišnjim rodom. 

Prema riječima Gojka Brkića, regiju od Kozarske Dubice, preko Kostajnice, Novog Grada pa dijelom i Prijedora padavine su zahvatile u optimalnim rokovima, kada su trebale kukuruzu, pa je stanje dosta bolje. 

Hibridi ispunili očekivanja

Kukuruz je, priča nam, posijao na 15 hektara u unskoj dolini u Novom Gradu, od čega je 10 ha za silažu, a pet za skidanje zrna. Zemljišta su ovdje prva i druga klasa po sastavu. 

Posijano pet hibrida Pioneer

"Skinuli smo dio kukuruza, prinosi su grubom procjenom devet do 11 tona po hektaru. Čim vrijeme dozvoli, u narednih desetak dana skidat ćemo i ogledne parcele, tada ćemo imati i mjerenja da vidimo tačne prinose", kaže Brkić. 

Počela berba kukuruza u BiH: "Na njivama je tuga"

Na oglednim parcelama je posijano pet hibrida Pioneer, iz grupe od 250 do 380. Trenutni sadržaj vlage zrna je 17-18 posto. Očekuje da će ubrzo pasti, pa će tada i kombajni na njive.

"Prednost je što ima veću klijavost, i samim tim odabirom hibrida za naše područje imamo dosta bolje prinose. Iduće godine će ih biti sedam ili osam u ogledu", navodi.

Prinosi silaže veći od 60 t/ha

Upoređujući prinose s ostalim proizvođačima u BiH, kaže, mora biti zadovoljan. Kad je riječ o silaži, prinos je bio više od 60 tona po hektaru. Zbog usitnjenih parcela, sistemi za navodnjavanje, dodaje, ovdje ne bi bili od velike pomoći. 

Primijenjene mjere

Osim suše, proizvođači su se ove godine suočili i s velikim poskupljenjima inputa u proizvodnji. I Gojko je zbog cijena umjetnog đubriva koje su u vrijeme sjetve bile do 300 posto više nego lani, pribjegao onim jeftinijim: "Za obradu jednog ha idem 50.000 litara osoke, 350 kg kombiniranog đubriva te kasnije radim folijarnu prihranu." 

Na njegovoj farmi, trenutno je 75 grla, od toga je 30 krava u proizvodnji te devet junica u pripremi, 28 je bikova, a ostalo su mlada ženska telad.  

Iduće godine će posijati više različitih hibrida

Za sada što se tiče hrane nema straha, vidjet će, ističe "šta će biti s tržištem i cijenama, to su već faktori koji se 'iza brda' valjaju". 

Svjetske zalihe kukuruza na najnižem nivou

Ove jeseni će posijati pšenicu, planira sjetvu obaviti do 15. oktobra. Potvrđuje da je sjemenska pšenica poskupila, ali računa na najavljeni poticaj Ministarstva poljoprivrede RS, 50 KM po dunumu, odnosno 500 po hektaru, zato je i odlučio sijati na dva hektara. 


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kukuruz Berba kukuruza Skidanje zrna Silaža Hibridi Pioneer Gojko Brkić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.