Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semberija
  • 28.06.2022. 10:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Haos na sastanku o cijeni pšenice, proizvođači zaprijetili: Ulica majka!

Mlinari ponudili cijenu ispod 0,60 KM/kg. Sastanak protekao u svađi

Foto: Depositphotos/jovanjarić
  • 847
  • 255
  • 0

Proizvođači pšenice iz Semberije i predstavnici mlinara nisu postigli dogovor o otkupnoj cijeni pšenice. Kako je za Agroklub rekao predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić, na sastanku u Bijeljini je bila haotična atmosfera, jer su ih mlinari iznenadili ponudom koja je ispod svih očekivanja. 

"Ništa se dogovorili nismo, čak mlinsko-pekarska industrija daje jeftinije cijene nego što smo očekivali. To je nešto više od 0,50 KM/kg, što je za nas neprihvatljivo. Pozvali smo Vladu RS, premijera i sve, ako ne dođu za sedam dana izlazimo na ulice i gotovo", rekao je Bakajlić. 

Kretanje cijena pšenice na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Pšenica

Podsjetimo, na prošlosedmičnom sastanku, kako su ocijenili prisutni, naslućivalo se da mlinari zastupaju cijenu oko 60 feninga po kilogramu, dok su proizvođači izašli sa cijenom od 0,82 KM/kg. 

"Sad su ponudili ispod 0,60 KM/kg, jer neke zemlje u okruženju kalkulišu, ovo je šou, na sastanku je bila svađa. Mi smo izašli s istom cijenom kao i prošle sedmice, da proizvođač bude ukalkulisan s prijevozom, da su ponudili 0,75 KM, kako smo mi računali da hoće, tražili bismo pomoć od Vlade RS da nam nadoknadi tu razliku i prihvatili, ima prostora za sve, međutim, oni neće da razgovaraju, gledaju kako će prodati da bi nama onda postavili cijenu, najviše polemike je bilo oko toga kako možeš da primiš moju pšenicu, a da ne kažeš kolika je tvoja cijena, koliko je čuvanje, skladištenje i ostalo. To su ozbiljne firme, nema ni jedan da je propao", navodi Bajaklić. 

Ukoliko se u roku od sedam dana ne pojave predstavnici institucija, ratari poručuju: "Ulica majka, pa vidjet ćemo gdje smo!"


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Pšenica Cijena Otkupna cijena Semberija Mlinari Proizvođači Poljoprivrednici Poljoprivreda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.