Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ratarstvo u Posavini
  • 10.08.2015. 08:45

Gazdinstvo u kome se radi 18 sati na dan!

Na 40 kilometara od Beograda, na pola puta ka Šapcu, u mestu Brgulice, živi porodica Lakićević. Po obimu i kvalitetu ratarske proizvodnje oni su među najvećim proizvođačima u Posavsko-tamnavskom okrugu.

  • 491
  • 87
  • 0

Lakićevići su se opredeli za ratarsku proizvodnju i pružanje usluga drugim poljoprivrednicima, obrađuju svoju zemlju, ali i velike površine, koje uzimaju u zakup.

Malo je danas mladih koji su svoj život i egzistenciju vezali za selo i poljoprivrednu proizvodnju. Željko Lakićević je jedan od tih, malobrojnih koji je rešio da nastavi rad na gazdinstvu starom preko šezdeset godina.

Traktor-lakicevic
Traktor sa priključnom mašinom

"Obrađujem 80 hektara zemlje, sa tim što je 20 hektara u mom vlasništvu, a 60 hektara obrađujem u zakup. Prošle godine smo posejali 30 hektara žita, 20 hektara kukuruza, 7 hektara lucerke, i po pet hektara zobi i ječma“, ističe Lakićević.

Prošle godine deo letine uništila je voda, ipak kada se sve sabere zajedno sa delom ove godine, prinosi su zadovoljavajući. "Prosek žita bio je oko 4,5 tone po hektaru, tako da sam zadovoljan prinosom ove godine, mada sa cenom nisam nešto zadovoljan. Lucerka je za sada solidno dala, oko 350 bala po hektaru“, ističe mladi domaćin.

Lakićevići imaju impresivan vozni park, kada bi se svaka mašina i priključak spomenuli, to bi potrajalo. "Mehanizacije imamo dovoljno, posedujemo 5 traktora, 2 kempera, traktor za utovaranje stajnjaka, svu sitnu mehanizaciju, sejalice, drljače, tanjiraču,prikolice, dva kombajna."

Univerzalni kombajn za bolji rad

Univerzalni kombajn
Univerzalni kombajn

Savremena mehanizacija omogućava danas da se svaki posao uradi brže i lakše. Od tih brojnih savremenih pomagala kojima raspolaže ovaj domaćin pažnju privlači univerzalni kombajn, za koga Željko ističe da vrše kako pšenicu, tako i kukuruz.

"Kombajn je trenutno namešten za pšenicu, ali može i kukuruz da vrše, potrebno je samo promeniti adapter koji može da se skine, može da ovrše oko 9 do 10 hektara kukuruza."

Već godinama Lakićevići pružaju usluge i drugim poljoprivrednim proizvođačima, u Ratarima, Brgulicama, ali i svim okolnim mestima. Željko je vredan momak, ništa mu nije teško i sve radi sa puno volje, a u poslovima mu pomažu i ostali članovi domaćinstva, njih ukupno pet, kao i dva radnika. Od ovako velikog rada pristojno se živi, ali radni dan u sezoni zna baš da potraje. "Mnogo se radi, skoro i do 18 sati dnevno, ustaje se rano ujutro, uveče se kasno leže, kad je sezona maltene nema ni spavanja, non stop se radi. Vršimo usluge branja, kombajniranja, košenja, grabljenja, vuče..."

Najveća kolebanja na našem tržistu imaju cene poljoprivrednih proizvoda, tako da rodna godina ne znači i dobar prihod, ipak Lakićevići neće odustati.

"Za buduće planove još nista ne znamo, možda ćemo proširivati obradu zemlje za još desetak hektara. Za sada nam je u planu izvesna kupovina većeg traktora", zaključuje ovaj mladi domaćin.

Dugo se već priča da je poljoprivreda točak zamajac razvoja Srbije, ako je zaista tako, poljoprivrednici poput Željka Lakićevića treba da dobiju podsticaje i podršku.


Tagovi

Obrada zemlje Ratarstvo Željko Lakićević Poljoprivrednik 80 hektara zemlje Brgulice Gazdinstvo Posavsko-tamnavski kraj


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.