Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz pšenice
  • 28.08.2020. 15:00
  • Francuska

Francuska: Čak 40 odsto manji izvoz pšenice nego prošle godine?

Skoro pola izvoza, 6,3 miliona tona isporučiće se izvan Evropske unije i Britanije.

Foto: JumpStory
  • 104
  • 33
  • 0

Nagli pad francuske pšenice zbog nepovoljnih vremenskih uslova, obilne kiše u jesen i suša u proleće, smanjiće izvoz za gotovo 40 odsto u 2020/21. godini, rekao je analitičar Agritel-a, Nejtan Kordier. Potvrdio je procenu prinosa od 29,22 miliona tona, što je pad u odnosu na 39,5 miliona prošle godine.

Podsećamo, kraj žetve pšenice u Francuskoj potvrdio je razočaravajuću proizvodnju u državi koja je inače vodeći proizvođač te kulture u Evropskoj uniji. 

Niža raspoloživost tako će zavisiti i od izvoza koji se trenutno predviđa na 13 miliona tona, što je pad za 7,9 miliona tona u odnosu na prošlu sezonu (20,9). Skoro pola izvoza, 6,3 miliona isporučiće se izvan Evropske unije i Britanije, navodi Reuters.

Podbacila žetva pšenice, u Francuskoj pad prinosa od 25 odsto?

"Kina će ove sezone ostati veliko izvozno tržište francuske pšenice, čemu doprinose i trgovinski sporovi s nekim od njenih glavnih tradicionalnih dobavljača“, pojasnio je Kordier.

Procenio je da je francuski izvoz pšenice za azijskog giganta na 1,15 miliona tona u 2020./21. sezoni, u odnosu na rekordnih 1,6 miliona tona prošle sezone. Prodaja Alžiru, najvećem francuskom izvoznom tržištu, naglo bi pala na 2,6 sa 5,6 miliona prošle sezone, zbog jake konkurencije iz baltičkih zemalja: Poljske, Švedske i Nemačke.

Agritel ne očekuje prodaju francuske pšenice Egiptu, jednom od najvećih svetskih uvoznika te žitarice, koji bi ove sezone uglavnom trebalo da se okrene Rusiji i Ukrajini.

Kvalitet ovogodišnjeg roda dovoljno je dobar da zadovolji potrebe klijenata, rekao je Kordier, procenjujući da 84 odsto žitarica ima nivo proteina iznad 11 odsto, a 98 odsto pokazuje specifičnu težinu znatno iznad standarda od 76 kilograma po hektolitru. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Francuska Pšenica Suša Prinosi Izvoz Kina


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.