Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 08.08.2019. 09:30

Faze razvoja žita počele su ranije u Ukrajini, proizvodnja bi mogla dostići novi rekord

Žetva ranih proljetnih žitarica u Ukrajini bliži se kraju. Ovogodišnja proizvodnja žita mogla bi dostići novi rekord. Procjenjen je i izvozni potencijal zemlje na rekordno visokom nivou.

Foto: Depositphoto/jorgefranco
  • 144
  • 9
  • 0

Prema posljednjim informacijama od 5. avgusta, tempo žetve u Ukrajini usporen je u odnosu na 01. avgust 2019. godine, iako je još uvijek ispred prošlogodišnjeg nivoa. Konkretno, žetva pšenice je za 7% bolja, ječma za 18%, raži 5%, zobi za rekordnih 63%, a ozime uljane repice za 29%, izvještava UkrAgroConsult.

Žetva graška zaostaje za 29% u odnosu na žetvu iz prethodne godine. Preostalo je još četiri hiljade hektara za žetvu, sa ukupnom površinom pod ovim usjevom za 16% nižom nego prošle godine. Sljedeće žitarice imaju veće prinose od prošlogodišnjih: pšenica za 11,5%, ječam 17,0%, raž 1,6%, zob 16% i grašak za 27,2%. Prinos ozime uljane repice smanjen je za 5,8% u odnosu na godinu dana ranije, preostalo je još 20 hiljada hektara, sa ukupnom površinom pod usjevom za 21,4% većom u odnosu na prošlu godinu.

Izvozni potencijal Ukrajine rekordno visok

Žetva ranih proljetnih žitarica u Ukrajini bliži se kraju. S obzirom na prijavljene vrijednosti prinosa tokom žetve, zajedno sa ažuriranjima Ministarstva poljoprivrede o zasijanim površinama za ovu godinu, Black Sea Grain revidirala je ukrajinski bilans žita. Povećane su prognoze za pšenicu iz 2019. godine, na štetu većih zasada ozime pšenice, više nego što je očekivano (za 3,5% više u odnosu na 2018. godinu). Prognozira se i veći izvoz pšenice iz Ukrajine.

Prema Ministarstvu poljoprivrede, površina kukuruza u 2019. godini dostigla je najviši nivo od 4,97 miliona hektara, što je 8 posto više u odnosu na 2018. godinu. Ovogodišnja proizvodnja žita u Ukrajini mogla bi dostići novi rekord. Procjenjeno je i da je izvozni potencijal zemlje na rekordno visokom nivou.

Razvoj žitarica u Ukrajini započeo nešto ranije 

Što se tiče vremenskih uvjeta u Ukrajini, krajem jula i početkom avgusta bilo je umjereno toplo vrijeme sa lokalnom kišom i grmljavinom. Mjerenja su pokazala da je prosječna dnevna temperatura vazduha u većini regiona bila u rasponu od 0,7 do 6,8 °C iznad normalne, na 18-24 °C. Najviša temperatura vazduha registrirana je oko 28-36 ° C, a najniža oko 10-24 °C.

Kada je riječ o obezbjeđenosti zemljišta vlagom, padavine su bile raspoređene veoma neravnomjerno. U većem dijelu zemlje prevladavala je kiša sa grmljavinom. Ove padavine nisu utjecale na sadržaj vlage u zemljištu niti na stanje kasnih usjeva jer su bile u obliku jakih pljuskova. Stanje usjeva uglavnom je dobro. Takve vremenske prilike nisu bile dovoljno odgovarajuće za dalji razvoj kasnih toploljubivih usjeva, poput nekih vrsta povrća ili usjeva dinje. Vrijeme je utjecalo i na kasne žitarice i industrijsko bilje, čije su redovne faze rasta započele ranije nego inače, izvještava UkrAgroConsult.

Proizvodnja uljane repice u Bugarskoj opada 

Konačni izvještaj bugarskog Ministarstva poljoprivrede o usjevu uljane repice za 2018. godinu ne sadrži izmjene u odnosu na izvještaj iz juna. Glavna činjenica je da se ukupan prinos uljane repice ustalio na 471.000 tona. Ovo predstavlja pad od 1,7 posto u odnosu na 2017. godinu. Takođe, zasađena površina je na nivou četvorogodišnjeg prosjeka od 185.000 hektara, a što je 12% više nego u 2017.

Skoro cjelokupan izvoz bugarske uljane repice otišao je u zemlje EU, kako prenosi UkrAgroConsult. U sezoni 2019/20., proizvodnja ove uljarice opast će zbog smanjenja površina i pada prinosa, koji je ispod petogodišnjeg prosjeka. Pad proizvodnje bit će djelomično nadoknađen uvozom uljane repice. Prema procjenama stručnjaka, trend iz prethodne dvije godine nastavit će se i u vegetacijskoj 2019/20. godini.

U Rusiji žetva soje u krasnodarskoj regiji počela ranije nego obično

Poljoprivrednici u Krasnodaru započeli su sa žetvom soje dvije ili tri sedmice ranije nego inače. Prvi tovari robe već su spremni za transport. Ovogodišnja površina pod sojom u krasnodarskom regionu premašuje 210.000 hektara. Predviđa se da će do 2024. godine povećati proizvodnju uljarica u ovom regionu za 1,8 puta.

Turska pojačala uvoz suncokreta

Turska je uvezla 804.000 tona suncokreta u periodu od januara do juna. Prošle godine, ova količina iznosila je 278.000 tona, kako izvještava UkrAgroConsult, a na osnovu procjena koje je dao Oil World (agencija za nezavisnu analizu globalnog tržišta). Glavni uvoznici su Moldavija, sa 286.000 tona, Rumunija, sa količinom od 168.000 tona i Rusija, u vrijednosti od 135.000 tona.

Uvoz iz Rusije višestruko se povećao u odnosu na prošlu godinu, kada su kupljene tri hiljade tona. Uvoz iz Argentine porastao je na 31.000 tona. Turska je takođe prvi put kupila 16.000 tona suncokretovog sjemena od Mađarske. Očekuje se da će uvoz robe u periodu od jula do decembra biti manji zbog domaće proizvodnje i povećanja uvozne tarife, sa 59 USD/t na 90 USD/t.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva žitarica Izvozni potencijal Proizvodnja žita Proizvodnja uljarica Izvoz pšenice Tempo žetve


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.