Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita suncokreta
  • 20.06.2020. 18:00

Faza butonizacije je vreme zaštite suncokreta od bolesti

Na suncokretu se javlja veliki broj gljivičnih oboljenja, a najčešće su: bela trulež, siva plesan kao i siva, crna i koncentrična pegavost. Kada je suncokret u fazi butonizacije tada je vreme za prvu primenu fungicida.

Foto: Depositphotos/BondIva
  • 1.989
  • 28
  • 0

Suncokret je jedna od najvažnijih uljarica na našem području, a kao i ostale ratarske kulture i njega treba zaštititi od raznih gljivičnih bolesti koje se javljaju u polju. Najvažnije bolesti na ovoj biljci su: bela trulež, siva pegavost stabljike, crna pegavost suncokreta, koncentrična pegavost i siva plesan.

Kako piše diplomirani inženjer agronomije Ana-Marija Čajkulić, ranije zasejani suncokret je u fazi butonizacije, odnosno u fazi oblikovanja cvetnog pupoljka, a kasnije zasejan će biti u navedenoj fazi kroz nekoliko dana. To je ujedno i prva zaštita fungicidima u usevu ove uljarice. Dok se druga zaštita obavlja u vremenu početka cvetanja, ako je moguće ući mehanizacijom u usev.

Bela trulež ima četiri tipa bolesti

Bela trulež (Sclerotinia sclerotiourum) može da zarazi  sve delove biljaka pa se u razvoju bolesti razlikuju četiri tipa bolesti. Prvo može da se javi truljenje semena, a usled toga seme ne klija ili klica nekrotizira i istrune u zemljištu. Uvenuće može da se javi i na tek izniklim biljkama, ali ovaj tip se najčešće ni ne primeti, jer one tada brzo propadnu.

Šta treba da znate o uspešnom uzgoju suncokreta?

Korenski tip bolesti praćen uvenućem se uočava neposredno pred cvetanje. Na stabljici iznad zemljišta uočavaju se sivkaste ili zeleno smeđe pege koje je prstenasto obuhvate, nekada i do visine od 50 cm. Iznad zaraženog tkiva listovi venu, suše se, ali ne otpadaju već vise na biljkama do kraja vegetacije. Kod prohladnih i vlažnih uslova na zaraženom delu se razvije i bela prevlaka.

Truljenje srednjeg dela javlja se od cvetanja do zrenja, a bolesno tkivo je izbeljeno i napuklo. Zaražene glave mogu da se uoče u polju i to sa veće udaljenosti, one su izbeljene, a na donjoj strani su sivo zelene pege koji se javljaju nakon cvetanja.

Siva pegavost stabljike se javlja u junu

Siva pegavost stabljike (Diaporthe helianthi) može se videti na listu, stabljici i semenu. Kako pišu profesor dr Draženka Jurković i saradnici u stručnoj literaturi, prve promene se jave na donjem lišću pre ili za vreme cvetanja i to najčešće u junu.

Na krajnem delu lista se vide nekroze u obliku slova "V" i šire se uz lisne žile. Listovi se suše i vise na stabljikama. Na njima se simptomi javljaju na mestu spajanja sa peteljkom. U početku su te pege bledo smeđe, a kasnije potamne i povećavaju se. Najčešće su locirane na donjim delovima, a u povoljnim uslovima one se spajaju i dovode do prevremenog sušenja i loma. Zaražene biljke imaju manje glave bez semena ili je ono lošeg kvaliteta.

Koncentrična pegavost se prvo uočava u cvetanju

Simptomi smeđe crne koncentrične pegavosti (Alternaria helianthi) prvo se uočavaju u vreme cvetanja i postaju izraženiji pred kraj vegetacije. U početku se na listu javljaju manje okruglaste ili poligonalne pege, smeđe boje i rasute bez reda. One se kasnije povećavaju, spajaju i pokrivaju sve veću površinu lista.

Suncokret je ukras svake bašte i lako ga je uzgajati

Kod jakih zaraza dolazi i do njihovog sušenja. Kada se list okrene prema svetlu na njemu se uočavaju koncentrični prstenovi. Uzdužne nekrotične pege mogu da se uoče i na peteljkama, a mogu da se spoje i dovedu do uvenuća lista. Na stabljikama su one eliptične, tamnosmeđe ili crne, veličine do čak deset centimetara. Kod jakih zaraza pege se spajaju i dovode do lomova stabljike, a pred kraj vegetacije simptomi su vidljivi i na glavama. Na naličju glave nastaju udubljene tamne pege koje se kasnije povećavaju, a treba napomenuti da ova bolest može da zarazi i seme.

Siva plesan može uzrokovati raspadanje glava

Siva plesan (Botrytis cinerea) javlja se tokom celog razvoja suncokreta. Truljenje semena se kod nas retko javlja, a ako se i javi ostane nezapaženo. Ako gljiva zarazi koren i prizemni deo, biljke venu i suše se. Sa korena i prizemnog dela se prenosi na listove, peteljke, stabljike i glave.

Simptomi su tamne, vodenaste pege koje nakon pet dana u uslovima povišene vlage prekrije gusta siva prevlaka. Napadnuta tkiva su razmekšana usled čega listovi i peteljke venu, a stabljike mogu da se polome. Glave su inficirane sa donje strane i to na ivicama. Kod toplog i vlažnog vremena one se raspadaju, a većina semenki je inficirana.

Crna pegavost je najuočljivija na stabljici

Crna pegavost stabljike (Phoma macdonaldii) dovodi do zaraze svih delova ove uljarice. Zaraza prvo nastaje na donjim listovima i stabljici odmah iznad nivoa zemlje i to najčešće na mestima između peteljke i stabljike jer se tamo zadržava voda. Na listovima se javljaju pege, ono se suši i visi na stabljici. Na starijim listovima i kasnije u vegetaciji, uz krupnije žile na peteljci mogu da se uoče crne nekrotične površine što se može zameniti i s Alternariom.

Osnovne smernice kod žetve suncokreta

Pege se mogu spajati i uzrokovati opadanje lišća. Sredinom leta zaražene mogu biti i glave ali se to retko javlja. Najuočljiviji znakovi bolesti su na stabljici i to crne, ovalne ali nepravilne velike pege koje se prvo razvijaju na osnovi, a kasnije po celoj površini. Veličine su od šest do osam centimetara pa čak i više, a razvijaju se u vreme cvetanja.

Mere zaštite

Osetljivost hibrida suncokreta, često gajenje na istoj površini i slabija vitalnost biljaka usled suše i pojačanog đubrenja azotom u odnosu na fosfor i kalijum, doprinose jačoj pojavi bolesti. Najefikasnija mera zaštite je uzgoj tolerantnih genotipova. Važno je koristiti zdravo i fungicidima zaštićeno seme i sprovoditi sve agrotehničke mere koje doprinose očuvanju opšte vitalnosti useva. Treba se pridržavati plodoreda od pet godina i suzbijati korove koji mogu biti izvori zaraze.

Što se tiče hemijske zaštite, moguća sredstva su: Folicur ew 250, Mystic ec, Neoram wg, Pictor, Retengo, Michrothiol special disperss i Amistar gold. Treba ih primenjivati na propisan način i skladno uputstvima proizvođača.


Tagovi

Zaštita suncokreta Bolesti suncokreta Crna pegavost Siva plesan Koncentrična pegavost Siva pegavost Bela trulež Faza butonizacije Pupoljak


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.