Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 02.07.2015. 13:00

Evropski ratari prizivaju kišu!

Prognoze prinosa najvažnijeg hlebnog žita i ostalih žitarica važnih za prehrambenu industriju na području 28 zemalja Evropske unije padaju zbog zabrinjavajuće suše.

Foto: depositphotos.com,
  • 99
  • 8
  • 0

Prognoze prinosa najvažnijeg hlebnog žita i ostalih žitarica važnih za prehrambenu industriju na području 28 zemalja Evropske unije padaju zbog zabrinjavajuće suše i nedovoljnih padavina. Procenjene vrednosti su ispod prošlogodišnjih prinosa, ali i dalje iznad petogodišnjeg proseka - kažu analitičari.

Uprkos strahovanjima, postoji mogućnost za visoku proizvodnju, ali nastavak sušnog vremena produbiće zabrinutost.

Niži prinosi za EU, ali iznad petogodišnjeg proseka

U najnovijem biltenu Evropske komisije, prognoze prinosa žitarica za 2015. godinu u EU-28 (pšenicu, ječam i kukuruz) niže su nego u prošloj sezoni. Ukupni prinos pšenice u 2015. godini vezan je na 5,62 t/ha. To je za 4,8 % manje u odnosu na prošlu godinu, iako je za još 3,3 % iznad trenutnog petogodišnjeg proseka. Za Veliku Britaniju, prognoza ukupnog prinosa pšenice iznosi 8,14 t/ha. To predstavlja pad ako se uzme u obzir prinos od 8,58 t/ha u 2014. godini, ali je rod i dalje iznad petogodišnjeg proseka.

Ukupna količina proizvedenog ječma u Evropskoj uniji predviđena je na 4,65 t/ha, dok je za kukuruz to nešto veća količina 7,22 t/ha. Iako su obe vrednosti niže u odnosu na prethodnu godinu (5,1 % i 10,1 %), slično kao i kod pšenice. Obe prognoze su i dalje 2,8 % i 3 % iznad trenutnog petogodišnjeg proseka.

Uprkos zabrinutosti zbog vremenskih uslova, koji su ispod optimalnih širom Evrope, Komisija i dalje ukazuje na visoku proizvodnju. Međutim, ove nedelje će nam trebati prognoze sa obilnim padavinama u delovima zapadne i centralne Evrope da bi bili izbegnuti bilo kakvi daljnji rezovi.

Foto: depositphotos.com, @ginasanders


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer poseduje visoku hranidbenu vrednost. U ishrani stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje u... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

Pšenica Kiša Suša Ratari Ječam Kukuruz Prognoze prinosa Prehrambena industrija Hlebno žito Evropska komisija


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.