Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU proizvodnja
  • 21.01.2021. 07:30

Evropi fali šećera? Proizvođači šećerne repe u problemima

EU u razdoblju 2020./21. očekuje pad proizvodnje šećera za gotovo 15 odsto. Koji su razlozi?

Foto: Renata Prusina
  • 291
  • 16
  • 0

Proizvođači šećerne repe su prošle godine pretrpeli brojne štete, a šećera u Evropi je sve manje. Na to su uticale niske cene koje nisu dovoljne za održivost, ali i zabrane aktivne materije za zaštitu ove kulture. Zatvorene su brojne šećerane, a nepovoljni uslovi poput suše te bolesti, štetočine i virusi otežali su proizvodnju.

Prema procenama, u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji se očekuje čak 10 odsto niža proizvodnja šećera i izoglukoze u odnosu na prethodnu godinu, odnosno 16,3 miliona tona. Kako Ujedinjeno Kraljevstvo više nije deo EU, procene za razdoblje 2020/21. dodatno se spuštaju na 15,4 miliona tona, što je gotovo 15 odsto manje od prethodne sezone. 

Manje površina pod repom

"Za očekivati je da ova industrija verovatno više neće moći snabdevati prehrambenu", kaže za agrarheute dr. Hermann Josef Šmic iz fabrike "Pfeifer&Langen" komentarišući lošu proizvodnju u Nemačkoj. On smatra da će nedostatak morati da nadoknadi uvoz.

S obzirom na niske cene, poljoprivrednici širom EU su tokom 2020. smanjili proizvodnju šećerne repe za 2,3 odsto. Tako su u Francuskoj i Nemačkoj sejali na manje površina, a to je ujedno i posledica zatvaranja pogona za preradu u te dve države, vodeće po toj proizvodnji.

Francuska je zabeležila najgore prinose u poslednjih 20 godina, a Šmic procenjuje da su niži za oko 25 odsto. Među glavnim razlozima je virus žutice za koji su, podsetimo, proizvođači pozvali u pomoć jer su zbog njega imali smanjenje prinosa od 30 do čak 50 odsto. Dodatan problem je stvorila i suša.

U Poljskoj je pak suprotna situacija i to zahvaljujući državnim podsticajima. Procenjeno je da su tamo površine pod ovom kulturom povećane za 10.000 hektara. Međutim, vreme je i tamo uticalo na rezultate vađenja, a bilo je problema i s uzročnicima bolesti poput Cercospore beticole koja uzrokuje pegavost lista.

Niske cene

Cene najčešće variraju zbog brazilske proizvodnje. Tako je prosečna, prema Evropskoj komisiji, za oktobar 2020. iznosila oko 381 evro za tonu belog šećera. Prema Šmicu to nije dovoljno za održiv i uspešan uzgoj šećerne repe.

"Daljnji oporavak cena ključan je za proizvodnju", upozorio je.

Prema kompaniji "Pfeifer&Langen" ove godine se očekuje stabilan uzgoj ove kulture u Evropi, a smatraju da će tome doprineti ponovno odobravanje neonikotinoida u nekim državama koji se koriste za njenu zaštitu. Reč je o vrsti pesticida koja je poslednjih godina na udaru kritika zbog narušavanja zdravlja pčela.

Oporavak proizvodnje se vidi i kroz mere za smanjenje korišćenja đubriva, a deo su Zelenog plana čiji je cilj smanjiti njihovu upotrebu za 20 odsto do 2023. godine. Ova industrijska biljka je vrlo cenjen predusev za druge kulture jer za sobom ostavlja zemljište obogaćeno hranjivim elementima.

Nije sporno da će za šećer na tržištu uvek biti mesta, ali trendovi se menjaju pa tako i kada su u pitanju "poslastice". Kupci sve više biraju zdravije alternative, a popularnost raste za steviju, javorov sirup, rižin slad, kokosov šećer i slično. 


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Šećer Šećerna repa Proizvodnja Evropska unija Pad Cena


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]