Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekat EU4AGRI
  • 08.02.2022. 12:00

EU olakšala uzgoj i plasman pšenice bh. ratarima - živimo od toga

Ukupna vrijednost ove investicije je oko 200.000 KM, od čega je Evropska unija osigurala finansijska sredstva u iznosu približnom 150.000 KM

Foto: EU4AGRI
  • 209
  • 36
  • 0

Žitna polja prostrta na dubičkooj ravnici drugi su dom za Živka Kavedžiju. Ovaj 27-godišnji mladić iz Kozarske Dubice bavi se uzgojem pšenice, kukuruza i soje posljednjih desetak godina. Vrijeme žetve za njega je najljepši period u godini jer tada ubire zlatne plodove svoga rada.

"Živim sam s majkom i uglavnom radim sam u polju. Od uzgoja žitarica živimo nas dvoje i za nas je bila značajna pomoć koju smo dobili", kaže Živko na početku razgovora za EU4AGRI.

Siguran otkup

Pomoć o kojoj Živko govori osigurala je Evropska unija kroz projekat EU4AGRI dubičkim ratarima kako bi mogli nesmetano nastaviti uzgoj kvalitetnih žitarica i u godini obilježenoj globalnom pandemijom.

"Značilo nam je što smo u samom startu, pred sjetvu, dobili sjeme pšenice, prihranu i đubriva. Kroz ovaj smo projekt ostvarili i siguran otkup žitarica, njegovu veću cijenu i manje troškove ulaganja", pojašnjava on.

Uz pomoć EU ratari zasadili ukupno 246 hektara pšenice

Živko je jedan od kooperanata firme “Jelena d.o.o.”, koja je bila nosilac realiziranih aktivnosti. Ukupna vrijednost ove investicije je oko 200.000 KM, od čega je Evropska unija osigurala finansijska sredstva u iznosu približnom 150.000 KM.

"Projekat je bio od velikog značaja za naš kraj. Posljednjih nekoliko godina je bila suša koja je uticala na smanjenje doprinosa, a poslije toga je došla pandemija. Ljudi su bili dosta pogođeni prethodnih godina, tako da je za 41 našeg kooperanta ovo bila vrijedna pomoć", objašnjava Marko Vlajsević, direktor firme “Jelena d.o.o.”

Dobar kvalitet

Projektom je svaki od 41 kooperanta dobio sjeme pšenice za šest hektara obradive površine. Tako su uz pomoć EU ratari uključeni u ovaj projekt zasadili ukupno 246 hektara pšenice na plodnim poljima sjevera Bosne i Hercegovine.

Među njima su bila i braća Milanče i Stevan Vukić, koji se posljednjih 15 godina bave uzgojem različitih žitarica. Za njih, kao i druge ratare, je svaka godina nepredvidiva ali je ova obilježena pandemijom donijela dodatnu neizvjesnost.

"Zahvalni smo za ovu pomoć jer od našeg rada prehranjujemo šest članova porodice. Pšenica koju smo dobili kroz projekat je bila dobre kvalitete i ove godine smo imali dobar rod, zbog čega smo sretni. Težak je ovo posao, ali za nas je važan jer od njega živimo", objašnjava Milanče.

Kvalitetna pšenica dubičkih ratara

Firma “Jelena d.o.o.” otkupila je oko 2.000 tona pšenice po cijeni većoj za deset posto od tržišne, što je omogućila svakom od njih dodatne prihode. Uz ove pogodnosti koje su ostvarili dubički ratari, projekat je imao značaja i za samu kompaniju koja uspješno posluje već 27 godina.

"Zahvaljujući ovom projektu mi smo povećali otkupne količine žitarica od naših kooperanata i ponudili kupcima kao krajnji proizvod brašno jako dobre kvalitete. Moramo i mi ovdje u Bosni da jedemo kvalitetno brašno", kaže direktor kompanije.

Aktuelni poziv

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane COVID-19 pandemijom. Rok za prijave je 7. mart 2022. godine.

Bratunčanin od uzgoja malina školuje djecu: EU mu donirala opremu

EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta, koji finansira Evropska unija, iznosi 20,25 miliona eura, a zajednički ga provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.