Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uljana repica
  • 05.07.2020. 15:00

EU očekuje najlošiju žetvu uljane repice u poslednjih 14 godina?

Najveći razlog pada je suša u aprilu i maju, a nakon toga, jaka kiša koja je pala u junu nanela je velike štete ovoj uljarici.

Foto: JumpStory
  • 133
  • 16
  • 0

Poljoprivrednici bi ove godine mogli imati najlošiju žetvu uljane repice, sličnu onoj iz 2006. godine, najavljuju analitičari "Strategie Grains". Iako njihovi podaci nisu 100 odsto tačni, činjenica da je Evropska komisija objavila slične prognoze kojima sluti kako će se ovaj scenario zaista i dogoditi. 

Kiša i insekti glavni problem

Bez Velike Britanije, u kojoj će se takođe žetva smanjiti sa 1,75 na 1,27 miliona tona zbog značajnog smanjena površina, prinosi uljane repice u Evropskoj uniji prema Grains-u predviđaju se na 16,5 miliona tona dok Komisija najavljuje još manje, samo 15,41 miliona tona.

Najveći razlog pada, kako piše farmer.pl, su uslovi koji su negativno uticali na rast useva, odnosno, iznadprosečne temperature kao i nedovoljne količine padavina u aprilu i maju. Nakon toga, jaka kiša koja je pala u junu nanela joj je velike štete, a takođe, analitičari tvrde kako su ovu kulturu u velikom delu Evrope usled svih vremenskih uveta napale i štetočine.

Poveća će se uvoz?

Iako su prve procene uvoza bile 5,5 miliona tona, Komisija ga je na osnovu zadnjih istraživanja povećala na šest miliona tona. Najvažniji dobavljač evropskog tržišta je Ukrajina u kojoj se očekuju novi rekordi, a nakon nje Kanada i Australija. 

IGC prognoza: Svijet očekuje povećanje proizvodnje pšenice i kukuruza

Podsećamo, i Međunarodno veće za žitarice (IGC) nedavno je objavilo svoju prognozu za sveukupne prinose koje su takođe u padu zbog proletnje suše.

Proizvodnja u svim zemljama članicama, isključujući po prvi put Veliku Britaniju procenjena je na 128,4 miliona tona, što je pad u odnosu na prethodnu projekciju od 131,7 miliona tona.


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Uljana repica Žetva Suša Padavine Strategie Grains Komisija Uvoz Prinosi


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.