Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MARS Bulletin
  • 26.09.2021. 07:30

EU: Najviše kukuruza beru Španjolci - 11,8, a najmanje Rumunji - 5,7 tona po hektaru

Za kukuruz su izgledi pozitivni u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj, ali kada je u pitanju suncokret.

Foto: Renata Prusina
  • 137
  • 21
  • 0

MARS Bulletin objavio je izvješće Praćenje usjeva u Europi u kojem stoji da su na razini Europske unije promjene u prognozama prinosa za većinu jarih kultura osim kukuruza revidirane na niže, iako i dalje ostaju iznad petogodišnjeg prosjeka.

Smanjenje je uglavnom posljedica negativnog utjecaja nastavka toplih i suhih uvjeta na jugu Europe. Predviđanja prinosa jarih usjeva na zapadu i u srednjoj Europi ostaju pozitivna, čak su revidirana prema gore. Izgledi su osobito pozitivni za kukuruz u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj.

U južnim i jugoistočnim europskim regijama uvjeti su i dalje suhi, često praćeni visokim temperaturama, što je negativno utjecalo na prinos ljetnih usjeva. To je osobito slučaj u dijelovima Italije, Mađarske, Rumunjske, Bugarske, Grčke te južne Turske.

Veće količine kiše koje su padale u istočnoj Njemačkoj i Poljskoj koristile su usjevima, ali su omele žetvu i uzrokovale odgodu ranih predsjetvenih aktivnosti. U Finskoj je previše vlažan kraj ljeta uzrokovao smanjenje očekivanja od prinosa u smislu količine i kvalitete. S druge strane, višak padalina na jugu Rusije poboljšao je uvjete za ljetne usjeve.

Prinosi kukuruza, krumpira i šećerne repe

Kako stoji u ovom izvješću, izgledi za jare kulture ostaju ispod petogodišnjeg prosjeka u Hrvatskoj i Sloveniji. Kolovoz je donio vruće i suho vrijeme, a vlage je nedostajalo od početka ljeta. Naime, zabilježeno je manje od 60 mm oborina u većem dijelu naše zemlje. Maksimalne temperature dosezale su 38°C tijekom prve polovice kolovoza, ali su se spustile na normalu pred kraj mjeseca.

Što se tiče kukuruza najviši prinosi očekuju se u Španjolskoj i to 11,8 tona po hektaru, dok su oni najmanji predviđeni za Rumunjsku i to samo 5,79 t/ha. 

U susjednoj Hrvatskoj manji prinosi kukuruza od prosjeka EU (Foto: MARS Bulletin/Printscreen)

Prema MARS-u, kod krumpira će prinosi na razini Europe biti prosječni ili veći od prosjeka. Najveći se očekuju u Njemačkoj i to 44,3 tone po hektaru, a slično je i u Nizozemskoj gdje su oni predviđeni na 43,8 t/ha. Slijedi ih Francuska s 43 t/ha.

I od šećerne repe se očekuju manji rezultati od uobičajenih u našoj zemlji, a mogli bi iznositi 63,3 tone po hektaru. U Mađarskoj će biti još lošiji sa 58,4 t/ha. U većem broju zemalja očekuju prosječni ili iznad prosječni, a najveći su predviđeni u Nizozemskoj s 86,9 t/ha.

Rekorderi smo kada je u pitanju suncokret?

Većina zemalja ima prosječne kao i prijašnjih godina, jedino Bugarska bilježi smanjenje. Ondje se kreću oko 2,17 tona po hektaru, no i dalje su bolji od primjerice Španjolske gdje oni iznose 1,23 t/ha.

U Rumuniji je podbacio prinos kukuruza (Foto: MARS Bulletin/Printscreen)

Prosječni prinosi soje su najveći u Italiji sa 3,64 t/ha, a slijedi Hrvatska sa 3,04 t/ha. Međutim, za velik broj zemalja još nema podataka. Što se tiče onih manjih od uobičajenih, očekuju se u Mađarskoj (2,40 t/ha), a veći u Francuskoj (2,74 t/ha) i Slovačkoj (2,65 t/ha).

Pašnjaci u Italiji, Bugarskoj, južnoj Rumunjskoj, Mađarskoj i središnjim regijama Grčke te Finske i baltičkim zemljama na sjeveroistoku su ispodprosječne produktivnosti zbog suše i visokih temperatura. U prosječnom su stanju oni u sjeverozapadnoj Poljskoj, Španjolskoj i južnom dijelu Portugala. U ostatku europskih regija su iznadprosječne produktivnosti.


Tagovi

MARS Bulletin Prinosi Prosjek Vremenski uvjeti Europa Žitarice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]