Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zanatsko pivo
  • 05.01.2020. 10:00

Ekspanzija zanatskog pivarstva dovela do velikog rasta proizvodnje hmelja u SAD

Istraživanje je pokazalo da se od 2007. do 2017. godine, broj pivovara u SAD više nego učetverostručio, od 992 do više od 4.000. Istovremeno, broj farmi koje uzgajaju hmelj porastao je sa 68 na 817, a površine pod hmeljom povećale sa 31.145 na 59.429 hektara.

Foto: Vedran Stapić
  • 139
  • 10
  • 0

Zanatsko ili kraft pivo sve je popularnije. Prava filozofija razvila se oko ovoga pića o kom zaljubljenici mogu da raspravljaju satima dok ga lagano pijuckaju. Sve je više onih koji se sami odlučuju za njegovu proizvodnju, a sav taj hmelj koji mu daje prijatan miris i gorkast ukus, treba negde da se uzgoji. 

Upravo je rast broja kraft pivovara u SAD-u podstakao neviđenu geografsku ekspanziju proizvodnje hmelja u toj zemlji, što pruža nove mogućnosti za poljoprivrednike. 

Broj pivovara četvorostruko veći

Pre 2007. godine proizvodnja hmelja u SAD bila je ograničena samo na tri pacifičke države - Oregon, Vašington i Ajdaho, a danas se, prema rečima Klaudije Šmit sa Penn State Univerziteta za poljoprivredne nauke, uzgojem ove biljke bavi 29 saveznih država, piše eurekalert

Naime, na tom fakultetu urađeno je istraživanje čija je studija pokazala da je veći broj uzgajivača hmelja povezan sa brojem zanatskih pivara. "Predlažemo da pivari na područjima gde je proizvodnja hmelja moguća i ne zahteva velike troškove, šire proizvodnju kako bi poljoprivrednicima pružili priliku za diverzifikaciju prihoda na farmi", kaže Šmit.

Stotinjak farmera proizvede sav češki hmelj

Istraživanje je pokazalo da se od 2007. do 2017. godine broj pivovara u SAD više nego učetverostručio, od 992 do više od 4.000. Istovremeno, broj farmi koje uzgajaju hmelj porastao je sa 68 na 817, a površine pod hmeljom povećala sa 31.145 na 59.429 hektara. 

SAD vodeći proizvođač hmelja 

"Ovaj rast nije doveo samo do zanimljivih promena područja na kojima se uzgaja hemlj u SAD-u već je našu zemlju pozicionirao kao najvećeg svetskog proizvođača hmelja i po površini i po proizvodnji", rekla je Elizabet Dobis, vodeća autorka studije. 

Moguće objašnjenje ovoga trenda je rastuća potražnja potrošača za lokalno proizvedenom hranom i pićem što podstiče zanatske pivare da potraže sastojke koji se lokalno uzgajaju. 

"Iako većina zanatskih pivara pokriva lokalno tržišite, nisu uvek nabavljali lokalne sastojke za svoje pivo. Ipak, ako želite da budete pivar koji će da se razlikuje na tržištu od drugih, onda se ta razlika čini jako važnom", kaže Šmit. 


Tagovi

Zanatsko pivo Uzgoj hmelja Rast Kraft pivo Diverzifikacija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.