Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja duvana
  • 08.11.2017. 12:00

Duvan: Uvoz uništava male proizvođače?

Ima li nelojalne konkurencije u domaćoj proizvodnji duvana ili ne?

Foto: Wikimediaimages / Pixabay, Đorđe Simović
  • 596
  • 26
  • 0

Domaći proizvođači duvana nalaze se u nezavidnom položaju, jer su oni veliki oslobođeni carinskih dažbina na uvoz obrađenog duvana. Najviše duvana uvozimo iz Argentine i Brazila, a samo je prošle godine uvezeno čak 20.927 tona.

Nelojalna konkurencija

Olga Čurović predsednik Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Vojvodine, kaže da su stvoreni uslovi za nelojalnu konkurenciju u domaćoj proizvodnji:

"Sve fabrike cigareta počele su sa radom u vreme obaveznog otkupa domaćeg duvana. Premija za proizvodnju duvana ukinuta je 2009. godine, a 2010. je doneta odluka o oslobađanju od plaćanja uvozne carine. To je oštetilo budžet Srbije za više desetina miliona evra. Ukidanjem premije, koja je daleko manja od iznosa oslobađanja od carine, stvorene su pretpostavke za nelegalno tržište, a donošenje odluke o oslobađanju od carine samo za fabrike cigareta direktno je stvorilo diskriminaciju domaćih proizvođača".

Dodaje da oni koji ne plaćaju carinske dažbine pri otkupu duvana uživaju svojevrsni podsticaj od 10 do 30 odsto vrednosti obrađenog duvana.

Proizvodnja opada, uvoz raste

Predsednik Odbora Grupacije duvana Predrag Stojanović tvrdi da se na zalihama još uvek nalazi domaći duvan iz 2015. godine. Proizvodnja stalno opada, a uvoz raste.

Gulan: Donesene su pogrešne odluke

"Sa 8.043 tone u 2014. godini uvoz je drastično povećan na 13.184 tone u 2015. godini, pa zatim 20.927 tona u 2016. godini. Proizvodnjom duvana bavilo se 2.358 farmera u Srbiji, a sada postoji samo 959 proizvođača, što je za 59,3 odsto manje nego pre donošenja sporne odluke. Danas se proizvodnja duvana u Srbiji svela na svega 4.394. hektara. Dakle, zbog takve mere uvoz duvana je povećan za 160 odsto, a imamo samo jednu četvrtinu od nekadašnje proizvodnje. Dokaz pogrešnih odluka je da je ugovorena površina pod duvanom 2011. godine bila 6.093 hektara, i da je pala za 27,8 odsto u 2016. godini", piše za sajt Makroekonomija Branislav Gulan.

Nema povlašćenog položaja?

U Ministarstvu finansija navode da ova mera omogućava oslobađanje od carinskih dažbina isključivo u srazmeri sa otkupom ili proizvodnjom domaćeg duvana.

Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u "Japan Tobacco International" tvrdi da ne postoji nikakav povlašćen položaj bilo koga u lancu proizvodnje i da bi nezadovoljni trebalo da porade na efikasnosti proizvodnje:

"Nije istina da se proizvodnja duvana u Srbiji smanjila. Ona se u zabrinjavajućem procentu premestila u snabdevanje ilegalnih kanala i šverca. Pretpostavljamo da se proizvodnja čak i povećala, ali 'bežanjem' iz legalnih kanala, o čemu svedoče zaplene i uništavanja".

Foto: Wikimediaimages / Pixabay, Đorđe Simović


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Izvori

Makroekonomija


Tagovi

Duvan Srbija Uvoz duvana Goran Pekez Branislav Gulan Predrag Stojanović Olga Čurović


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]